Γεωπολιτικά

Έρυθρά Θάλασσα: Αίγυπτος και Κίνα κύριο μέλημά τους η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας

Έρυθρά Θάλασσα: Αίγυπτος και Κίνα κύριο μέλημά τους η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας

Πηγή Φωτογραφίας: Disclosure: This post may contain affiliate links. We may receive compensation when you purchase via my links at no cost to you. See my disclosure for more information.

«Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει κλιμακωθεί απότομα πρόσφατα και η Κίνα ανησυχεί βαθιά γι' αυτό», δήλωσε ο Ουάνγκ.

Η Αίγυπτος και η Κίνα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στην Ερυθρά Θάλασσα και επικεντρώνουν στην προτεραιότητα να διασφαλισθεί η ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι δύο χώρες με κοινή δήλωσή τους.

Αμφότερες εξέφρασαν ανησυχία για την επέκταση της σύγκρουσης στην περιοχή και υπογράμμισαν τη σημασία των προσπαθειών για να σταματήσουν οι επιθέσεις στη Γάζα, προστίθεται στη δήλωση.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Ουάνγκ Γι, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Κάιρο με τον αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι αφού είχε προηγουμένως γίνει δεκτός από τον αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ζήτησε να τερματισθούν οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, αν και δεν κατονόμασε τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούθι, οι οποίοι ευθύνονται γι’ αυτές τις επιθέσεις.

«Η κατάσταση στην Ερυθρά Θάλασσα έχει κλιμακωθεί απότομα πρόσφατα και η Κίνα ανησυχεί βαθιά γι’ αυτό», δήλωσε ο Ουάνγκ.

«Η Κίνα απευθύνει έκκληση να σταματήσουν η παρενόχληση και οι επιθέσεις σε μη στρατιωτικά πλοία και να διατηρηθούν η ομαλή ροή στις παγκόσμιες βιομηχανικές και εφοδιαστικές αλυσίδες και η διεθνής εμπορική τάξη».

Σε μια συγκαλυμμένη μομφή για τα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη, ο Ουάνγκ επισήμανε πως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών δεν έχει εξουσιοδοτήσει τέτοια δράση.

«Πρέπει κανείς να αποφεύγει να ρίχνει λάδι στη φωτιά των εντάσεων στην Ερυθρά Θάλασσα και θα πρέπει να αποφευχθεί μια αύξηση του συνολικού κινδύνου για την ασφάλεια της περιοχής», δήλωσε ο Ουάνγκ χωρίς να κατονομάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Βρετανία.

Ο Ουάνγκ πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο για όλα τα μέρη να διατηρήσουν από κοινού την ασφάλεια των υδάτινων οδών της Ερυθράς Θάλασσας σύμφωνα με το νόμο και να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα των χωρών και στις δύο ακτές της Ερυθράς Θάλασσας, περιλαμβανομένης της Υεμένης.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου και της Κίνας έκαναν επίσης από κοινού έκκληση για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στη Γάζα και για τη δημιουργία ενός «Κράτους της Παλαιστίνης» πλήρους μέλους του ΟΗΕ.

Κατά την κοινή συνέντευξή τους, οι Ουάνγκ και Σούκρι τάχθηκαν υπέρ «ενός ανεξάρτητου και κυρίαρχου Κράτους της Παλαιστίνης στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ». Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν, οι δύο υπουργοί ζητούν επίσης «να σταματήσουν οι βιαιότητες και οι μάχες».

Στην ανακοίνωση ζητούν ακόμα να πραγματοποιηθεί «μια διεθνής σύνοδος κορυφής για την ειρήνη ώστε να βρεθεί μια δίκαιη, πλήρης και διαρκής λύση στο παλαιστινιακό ζήτημα με το τέλος της (ισραηλινής) κατοχής και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Κράτους της Παλαιστίνης, με εδαφική συνέχεια», καθώς αυτή τη στιγμή οι Παλαιστίνιοι ζουν εκ των πραγμάτων υπό δύο αντίπαλες και παράλληλες κυβερνήσεις.

Η Παλαιστινιακή Αρχή του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς ελέγχει τμήματα της Δυτικής Όχθης, η οποία βρίσκεται υπό ισραηλινή κατοχή από το 1967, ενώ η Χαμάς -που βρίσκεται σε πόλεμο με το Ισραήλ μετά την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου στο ισραηλινό έδαφος- ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας.

Η Κίνα διατηρεί καλές σχέσεις με το Ισραήλ, όμως υποστηρίζει εδώ και δεκαετίες την παλαιστινιακή υπόθεση και θεωρεί κράτος την Παλαιστίνη.

Το Πεκίνο υποστηρίζει παραδοσιακά μια λύση δύο κρατών.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments