Στα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η αξία του ελληνικού startup οικοσυστήματος
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Παρά τις διακυμάνσεις και τη συνολική μείωση της χρηματοδότησης σε όλη την Ευρώπη, το ελληνικό startup οικοσύστημα διατηρεί μια ισχυρή ροή επενδύσεων.
Στα 8,2 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται η αξία του ελληνικού startup οικοσυστήματος, με την Ελλάδα να βρίσκεται υψηλά στη σχετική κατάταξη για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Όπως αναφέρεται στο report “Startups in Greece 2023-2024”, που παρουσίασε το Found.ation, σε συνεργασία με το EIT Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας), συγκριτικά, η αξία του ελληνικού οικοσυστήματος στο τέλος του 2022 ήταν πολύ υψηλότερη από αυτήν της Βουλγαρίας (5,6 δισεκατομμύρια) και ελάχιστα χαμηλότερη από εκείνη της Ρουμανίας (9,4 δισεκατομμύρια). Την ίδια ώρα, ωστόσο, η Ελλάδα εκτιμάται ότι έχει περισσότερες από 170 ενεργές startups ανά 1 εκατομμύριο πληθυσμού, ενώ η Βουλγαρία έχει περισσότερες από 230 και η Ρουμανία περισσότερες από 150.
Παρά τις διακυμάνσεις και τη συνολική μείωση της χρηματοδότησης σε όλη την Ευρώπη, το ελληνικό startup οικοσύστημα διατηρεί μια ισχυρή ροή επενδύσεων.
Οι συνεχείς επενδύσεις στα στάδια Series A και B το 2023 τονίζουν την ανθεκτικότητα του ελληνικού τομέα τεχνολογίας και καινοτομίας και την ικανότητά του να προσελκύει χρηματοδότηση ακόμα και σε ένα αβέβαιο και ταραχώδες οικονομικό κλίμα.
Σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, το 2023 κατέδειξε μια ισορροπημένη ανάπτυξη σε διάφορα στάδια χρηματοδότησης, κάτι που είναι απαραίτητο για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του οικοσυστήματος, διασφαλίζοντας ότι οι νεοφυείς επιχειρήσεις σε όλα τα στάδια λαμβάνουν την απαραίτητη οικονομική υποστήριξη.
Crowdfunding
Το crowdfunding είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τρόπους χρηματοδότησης κατά την έναρξη μιας επιχείρησης ή την έναρξη μιας startup. Η Seedblink, μια πλατφόρμα venture investment που εξειδικεύεται στην τεχνολογία, δίνει τη δυνατότητα σε ιδιώτες και εταιρείες να επενδύσουν σε ελληνικές εταιρείες. Οκτώ ελληνικές εταιρείες ολοκλήρωσαν γύρους crowdfunding μέσω της πλατφόρμας του Seedblink το 2023, αλλά μόνο τέσσερις από αυτούς ήταν επιτυχημένοι (Biopix DNA, Woli, Tendertec και Captainbook). Αξίζει να σημειωθεί ότι μια σειρά ελληνικών VCs συν-επένδυσαν με την κοινότητα Seedblink, συγκεκριμένα τα VentureFriends, Genesis Ventures, Big Pi Ventures και Metavallon VC.
Όσον αφορά τις συγκεκριμένες ελληνικές εταιρείες, το μέσο ticket επένδυσης που παρατηρήθηκε εντός της πλατφόρμας ανήλθε σε περίπου 3.300 ευρώ (5.500 ευρώ το 2022), με το υψηλότερο ticket να διαμορφώνεται στα 75.000 ευρώ (50.000 ευρώ το 2022). Τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από όλες τις νεοφυείς επιχειρήσεις στο σύνολό τους ανήλθαν σε 2,04 εκατ. ευρώ (1,1 εκατ. το 2022), μοιρασμένα μεταξύ 92 επενδυτών (227 το 2022) συνολικά.
Αποτιμήσεις, unicorns και soonicorns
Η αποτίμηση μιας startup υποδηλώνει τι αξίζει σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.
Οι παράγοντες που συνθέτουν την αποτίμηση περιλαμβάνουν το στάδιο ανάπτυξης του προϊόντος ή της υπηρεσίας, το proof-of-concept στην αγορά του, την ομάδα, τις αποτιμήσεις παρόμοιων startups, τις υπάρχουσες στρατηγικές σχέσεις και τις πραγματικές πωλήσεις της εταιρείας. Υπολογίζοντας και παρακολουθώντας την αποτίμηση των μεγαλύτερων startups στην Ελλάδα, μπορούμε να έχουμε καλύτερη εικόνα της συνολικής αγοραίας αξίας όλων των ελληνικών startups, αναδεικνύοντας έτσι το αποτύπωμα και τον αντίκτυπο που έχουν οι startups στην τοπική οικονομία.
Στην Ελλάδα, η Viva Wallet και το Skroutz έχουν ξεπεράσει το όριο του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ και μπορούν να θεωρηθούν “μονόκεροι”, ενώ η Persado διατηρεί την ιδιότητα του soonicorn.
Σύμφωνα με την έρευνα του Found.ation, η συνολική αξία των 10 εταιρειών τεχνολογίας με την υψηλότερη αξία στην Ελλάδα κινείται μεταξύ 4,6 και 6,4 δισ. ευρώ. Πρώτη στη λίστα βρίσκεται η Viva Wallet, με την κεφαλαιοποίησή της να κινείται μεταξύ 1,5 και 2 δισ. ευρώ. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Skroutz, η αξία του οποίου εκτιμάται μεταξύ 750 εκατ. και 1 δισ. ευρώ.
Στην τρίτη θέση της λίστας βρίσκεται η Persado, με την αξία της να υπολογίζεται στα 600-900 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθεί η Blueground, με αποτίμηση 600-800 εκατ. ευρώ. Αρκετά χαμηλότερα, στην πέμπτη και στην έκτη θέση, συναντώνται η Workable, με εκτιμώμενη κεφαλαιοποίηση 250-400 εκατ. ευρώ, και η FlexCar, με αξία μεταξύ 200 και 300 εκατ. ευρώ.
Λίγο χαμηλότερα βρίσκουμε την Axelera AI, η οποία, με εκτιμώμενη αξία 200-300 εκατ. ευρώ, αποτελεί μία από τις καινούργιες προσθήκες του 2023. “New entry” αποτελεί και η Causaly, η αποτίμηση της οποίας υπολογίζεται στα 150-250 εκατ. ευρώ. Τη δεκάδα συμπληρώνουν η Hack The Box, με κεφαλαιοποίηση κοντά στα 150-200 εκατ. ευρώ, και η TileDB, η αξία της οποίας εκτιμάται στα 100-150 εκατ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι από τα τέλη του 2022 δεν έχει υπάρξει νέα προσθήκη “μονόκερου”, κάτι που θεωρείται φυσιολογικό αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη δημιουργήθηκαν μόλις 7 “μονόκεροι” το 2023.
Σημειώνεται ότι η Viva Wallet κατέχει την πρωτιά και στην κατηγορία των startups με τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση όλων των εποχών. Όπως προκύπτει από τη λίστα “Top 10 Most Funded All Time” στο report του Found.ation, η Viva Wallet έχει λάβει συνολικά 322,75 εκατ. ευρώ, ενώ η FlexCar έχει χρηματοδοτηθεί με 300 εκατ. ευρώ. Η Blueground έχει αντλήσει 221,07 εκατ. ευρώ, η Spotawheel και η EdgeQ από 129,9 εκατ. και 115,85 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, ενώ ακολουθούν η Causaly με 88,15 εκατ. ευρώ, η Persado με 83,6 εκατ. ευρώ, η Plum με 78,15 εκατ. ευρώ και η Workable με 73,83 εκατ. ευρώ.
Όπως σημειώνεται στο report του Found.ation, καθεμία από αυτές τις εταιρείες, αν και διαφορετική στις μεθόδους της, παίζει ρόλο σε μια μεγαλύτερη ιστορία ενός startup οικοσυστήματος που χαρακτηρίζεται από ποικιλία στρατηγικής, ικανότητα προσαρμογής και τολμηρό όραμα. Αυτή η αλληλεπίδραση χρηματοοικονομικών στρατηγικών αναδεικνύει τη δυναμική και αναπτυσσόμενη φύση της startup σκηνής της Ελλάδας, που είναι έτοιμη για μεγαλύτερη ανάπτυξη και ευρύτερη παγκόσμια παρουσία.
Πηγή: Ελευθερία Πιπεροπούλου
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας