Πολιτική

Επιμένει η κυβέρνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια – Ποιοι υπουργοί και βουλευτές είναι επιφυλακτικοί

Επιμένει η κυβέρνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια – Ποιοι υπουργοί και βουλευτές είναι επιφυλακτικοί

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ (EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Αρκετοί βουλευτές εκφράζουν επιφυλάξεις, χωρίς, ωστόσο, να είναι αρνητικοί και απορριπτικοί.
Να αμβλύνει τις ισχυρές εσωκομματικές αναταράξεις που καταγράφονται στο κυβερνών κόμμα ενόψει νομοθέτησης της ισότητας του γάμου, επιχειρεί σήμερα και αύριο το Μέγαρο Μαξίμου μέσω των δύο απογευματινών συναντήσεων με τους γαλάζιους βουλευτές.

Οι δύο συναντήσεις έχουν προγραμματιστεί στα κεντρικά γραφεία της ΝΔ και οι βουλευτές θα προσέλθουν σε δύο ξεχωριστές ομάδες, με αλφαβητικό κριτήριο, για να ενημερωθούν αναλυτικά για όλες τις πτυχές ενός νομοσχεδίου, το οποίο, όλα δείχνουν ότι θα εισαχθεί στην Βουλή μέσα στον Φεβρουάριο.

Το Μέγαρο Μαξίµου “δουλεύει” εδώ και εβδοµάδες µε πολλή προσοχή, µεθοδικότητα και λεπτοµέρεια το project “γάµος των οµόφυλων ζευγαριών και τεκνοθεσία”. Πρόκειται για ένα πολιτικό μασάζ με κεντρικό ρόλο για τον κ. Άκη Σκέρτσο.

Σε ένα de facto crash test της συνοχής της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας εξελίσσεται, όπως αναμενόταν άλλωστε, η διαδικασία της ψηφοφορίας για το νομοσχέδιο σχετικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και το δικαίωμά τους στην τεκνοθεσία.

Συνθήκη, είναι η αλήθεια, άγνωστη εν πολλοίς στα χρόνια της πρωθυπουργικής θητείας του Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς το Μέγαρο Μαξίμου δεν βρέθηκε ποτέ στην άβολη θέση  να επιστρατεύσει επιχειρηµατολογία προκειµένου να πείσει τους κυβερνητικούς βουλευτές για τη σκοπιµότητα υπερψήφισης ενός νοµοσχεδίου. Οι µέσω των σχετικών διαρροών των τελευταίων ηµερών προαναγγελθείσες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στα µέσα της προηγούµενης εβδοµάδος στη δηµόσια τηλεόραση και κυρίως το νηφάλιο των διατυπώσεων, τόσο για την ουσία του νοµοσχεδίου όσο και για την πολιτική διαχείριση ενός µεγάλου µέρους της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Οµάδας, που εµφανίζεται από επιφυλακτική έως και αρνητική, εκτιµάται ότι κατευνάζουν έως ένα βαθµό τις έντονες ανησυχίες των δυσφορούντων βουλευτών, δεν εξαφανίζουν, όµως, ως διά µαγείας όλες τις διαφωνίες που αποτυπώνονται για την ουσία της ρύθµισης.

Είναι σαφές ότι και στο φόντο της προ ηµερών τηλεοπτικής εµφάνισης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην κυβέρνηση θα επιχειρήσουν το προσεχές διάστηµα να αποδραµατοποιήσουν το εν λόγω νοµοθέτηµα, εστιάζοντας, παράλληλα, στο να καταδείξουν ενώπιον των δυσφορούντων «γαλάζιων» βουλευτών, αλλά και του συντηρητικού ακροατηρίου, ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιλύσει µια εκκρεµότητα, που αφορά το ευαίσθητο πεδίο των ανθρώπινων δικαιωµάτων και δη αυτό των παιδιών µε τρόπο, πάντως, που δεν καθιστά τη χώρα εργαστήριο… τραβηγµένων και εν πολλοίς αµφιλεγόµενων θεωριών, που ερεθίζουν τα αντανακλαστικά ενός µεγάλου µέρους της εγχώριας κοινής γνώµης.

Από δηλώσεις γαλάζιων βουλευτών τα τελευταία 24ωρα καθίσταται σαφές ότι ένας σημαντικός αριθμός προσανατολίζεται ξεκάθαρα σε αρνητική ψήφο.

Σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου επιμένει στην αντίθεσή του ο Μάκης Βορίδης έστω και αν αυτό σημαίνει αποχώρηση από την κυβέρνηση.

Επίσης, το βράδυ της προηγούµενης Τετάρτης, µόλις λίγα λεπτά µετά τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη και πριν από την πραγµατοποίηση ακόµη µίας κλειστής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίµου, όπου ετέθησαν οι κατευθυντήριες γραµµές τής από εδώ και πέρα πολιτικής διαχείρισης από πλευράς Μεγάρου Μαξίµου, ο κ. Μπρατάκος επικοινώνησε εκ νέου µε υφυπουργούς, όπως ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης, από τους οποίους ζήτησε να δώσουν έµφαση στις δηµόσιες τοποθετήσεις τους στη θετική εντύπωση που άφησε η τοποθέτηση του πρωθυπουργού. Να σηµειωθεί ότι ο Κ. Κυρανάκης την Πέµπτη δήλωσε υπέρ του γάµου των οµόφυλων ζευγαριών, αλλά κατά της τεκνοθεσίας, συµπληρώνοντας πως καλύφθηκε από την τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

Την ίδια ώρα, προσεγγίζουν τους 15 οι βουλευτές που έχουν εκφράσει πρόθεση να καταψηφίσουν ( Ευρ. Στυλιανίδης, Κ. Γκιουλέκας, Ν. Μηταράκης, Κ. Καραγκούνης, Β. Γιόγιακας, Άννα Καραμανλή, Ανδρ. Κατσανιώτης, Θ. Πλεύρης, Θόδ. Καράογλου, Μ. Σαλμάς, Μ. Χρυσομάλλης, Στ. Γκίκας, Στρ. Σιμόπουλος ο οποίος δηλώνει ότι προσανατολίζεται στην αποχή, Περ. Μαντάς που δηλώνει ότι θα αποφασίσει μετά την εσωκομματική συζήτηση εάν θα καταψηφίσει ή θα απέχει).

Στη ζώνη των «αναποφάσιστων» βρίσκεται ωστόσο σημαντική ομάδα βουλευτών, καθώς υπολογίζεται ότι είναι γύρω στους 60 βουλευτές εκείνοι που είτε δεν έχουν τοποθετηθεί δημοσίως, είτε τηρούν στάση αναμονής ενόψει του εσωκομματικού διαλόγου, εκφράζοντας όμως σε αρκετές περιπτώσεις δημόσια, προβληματισμούς και επιφυλάξεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments