Πολιτική

F-35: Σε αναμονή της απάντησης των ΗΠΑ

F-35: Σε αναμονή της απάντησης των ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: Breakingdefense.com

Η Αθήνα περιμένει την LOA (Letter of Acceptance) των ΗΠΑ για να μπουν οι διαπραγματεύσεις στην τελική ευθεία.

Τα F-35 επέστρεψαν στις πρώτες σελίδες της πολιτικής επικαιρότητας την περασμένη εβδομάδα, μετά την επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην Κρήτη.

Το ζητούμενο στην παρούσα φάση είναι η αποστολή και η “επίσημη” υποβολή απαντητικής επιστολής (LOA: Letter of Acceptance) από τις ΗΠΑ προς την Ελλάδα, με την απάντηση να αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πριν από την LOA, θα πρέπει να έχουν προηγηθεί η «τυπική» έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο και η «τυπική» διαδικασία επιστροφής της απόφασης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. «Τυπική» γιατί η απόφαση χαρακτηρίζεται «ειλημμένη» ήδη πριν από τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, με τον χρόνο αποστολής της LOA να έχει μπει, το προηγούμενο διάστημα, και αυτό, στο διπλωματικό παζάρι ΗΠΑ – Τουρκίας, με αποτέλεσμα να καταγράφονται σημαντικές καθυστερήσεις.

«Απολύτως ώριμο για να εγκριθεί από τις ΗΠΑ» χαρακτήρισε το αίτημα της Ελλάδας για την απόκτηση αεροσκαφών F – 35 ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στη δημόσια τηλεόραση, υπογραμμίζοντας πως «θα εγκριθεί κατά την άποψή μου σχετικά σύντομα από τις αμερικανικές αρχές, δηλαδή από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ήδη έχει εξασφαλιστεί η σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου».

Αμερικανικές πηγές εξέφρασαν επίσης αισιοδοξία για το χρονοδιάγραμμα. Για την Αθήνα, το θέμα είναι αποσυνδεδεμένο από το τουρκικό F-16 και αρμόδιες πηγές επισημαίνουν ότι δεν υπήρξε επίσημη σύνδεση μεταξύ των δύο αιτημάτων.

Κάτι που επιχείρησε να αποσαφηνίσει, από την πλευρά του, και ο Έλληνας πρωθυπουργός, σημειώνοντας πως «οι σχέσεις ΗΠΑ και Ελλάδας δεν ετεροπροσδιορίζονται» και ούτε η Αθήνα είναι αυτή που θα βάλει κάποιο φρένο ή έχει δυνατότητα να επηρεάσει την πώληση των F-16 στην Τουρκία, σημειώνοντας ωστόσο ως αυτονόητο ότι «σε μια συμμαχία δεν γίνεται αμυντικό υλικό, αεροσκάφη εν προκειμένω, να χρησιμοποιούνται, παραδείγματος χάρη, για υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά».

Η αγορά του F-35, ενός μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς stealth, και ιδίως τα όπλα που θα φέρει, είναι μια απόφαση στρατηγικής σημασίας για την άμυνα της χώρας, καθώς πιστεύεται ότι θα προσφέρει σημαντικό ποιοτικό πλεονέκτημα στη διασφάλιση της αεροπορικής υπεροχής. Η LOA που αναμένεται από την Αθήνα περιλαμβάνει το κόστος του μαχητικού αεροσκάφους, της συντήρησης και υποστήριξης, καθώς και της εκπαίδευσης των πιλότων.

Οι διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν την απαντητική επιστολή αναμένεται να καθορίσουν και τον τελικό αριθμό των αεροσκαφών που θα αγοράσει η Ελλάδα, ο οποίος θα μπορούσε αρχικά να είναι 12 αντί για 20. 

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments