Ήρθε η ώρα για αναβάθμιση της ευρωπαϊκής άμυνας;
Πηγή Φωτογραφίας: Dailysabbah.com
Η αμυντική πολιτική θα πρέπει να κινηθεί για να παραμείνει στην κορυφή των προτεραιοτήτων της ΕΕ το 2024, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία μπαίνει στο τρίτο έτος, η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή επιδεινώνεται και ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός σε ηλικία ψήφου καλείται στις κάλπες .
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ετοιμάζει επί του παρόντος την πρώτη της συνολική στρατηγική για την αμυντική βιομηχανία, καθώς η ήπειρος αρχίζει να εξετάζει σοβαρά τι μπορεί να χρειαστεί εάν ο πόλεμος επεκταθεί στην ΕΕ.
Από την πλευρά του, το ΝΑΤΟ, που φέτος γιορτάζει την 75η επέτειό του, ενώ ο πόλεμος μαίνεται στα σύνορά του, επιθυμεί να επικεντρωθεί στον αρχικό του στόχο, ο οποίος βρίσκεται για άλλη μια φορά στο επίκεντρο των ανησυχιών.
Ωστόσο, παραμονές δώδεκα καίριων εκλογών στη Δύση και σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης μιας κούρσας για τις πιο σημαντικές θέσεις εντός της ΕΕ της οποίας το αποτέλεσμα θα καθορίσει την κατεύθυνση των ευρωπαϊκών θεσμών για τα επόμενα χρόνια, οι υπεύθυνοι για την άμυνα του μπλοκ σοβαρές προκλήσεις για να διατηρηθεί στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Ένωσης.
Ο κύριος στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τους επόμενους μήνες θα είναι να διατηρήσει τη δυναμική υποστήριξης προς την Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας, η οποία πυροδότησε ένα κύμα επενδύσεων στην αμυντική βιομηχανία της χώρας. ΕΕ για παραγωγή και προμήθειες, καθώς και πίεση στα κράτη μέλη να δράσουν μαζί παρά χωριστά.
Η ΕΕ διαθέτει επί του παρόντος ορισμένα εργαλεία και χρηματοδότηση για να ενθαρρύνει την κοινή προμήθεια και παραγωγή πυρομαχικών, αλλά αυτά τα μέσα θα λήξουν το 2025, τρία χρόνια πριν από τον επόμενο πολυετή προϋπολογισμό της ΕΕ.
Τώρα είναι θέμα «οικοδόμησης μιας γέφυρας» μεταξύ του τέλους της στήριξης της ΕΕ για τη βιομηχανία και του επόμενου προϋπολογισμού, δήλωσε τον περασμένο Οκτώβριο ο Thierry Breton, Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, επίσης υπεύθυνος για το αμυντικό χαρτοφυλάκιο.
Η Επιτροπή διερευνά τώρα τη δυνατότητα θέσπισης μιας Ευρωπαϊκής Αμυντικής Βιομηχανικής Στρατηγικής (EDIS) και ενός Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αμυντικών Επενδύσεων (EDIP), τα οποία πρόκειται να παρουσιαστούν στις 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διασυνοριακή συνεργασία στην παραγωγή. , αγορά και κατοχή όπλων και για τη δημιουργία μιας γνήσιας ευρωπαϊκής αμυντικής αγοράς.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας