Πολιτική

Αμφίρροπη η μάχη του Κέντρου

Αμφίρροπη η μάχη του Κέντρου

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η ΝΔ είναι ο κύριος, αλλά όχι ο αποκλειστικός φορέας των κεντρώων ιδεών.

Το πολιτικό κέντρο ήταν πάντα το “κλειδί” για την εκλογική νίκη. Η σύνθεσή του περιλαμβάνει μετριοπαθείς ψηφοφόρους, οι οποίοι θεωρούνται πιθανό να κινηθούν προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά. Η μελέτη της εταιρείας Prorata με τίτλο “Το μυστήριο του κέντρου” προσπάθησε να διαλευκάνει το μυστήριο για το πώς συμπεριφέρονται σήμερα όσοι βρίσκονται στο κέντρο του πολιτικού φάσματος και με ποια κριτήρια ψηφίζουν.

Ποιοι είναι οι βασικοί παράγοντες που προέκυψαν; Παρά τον πέμπτο χρόνο της στην εξουσία, η Νέα Δημοκρατία διατήρησε την κυριαρχία της στον τομέα αυτό. Το 58% όσων δήλωσαν ότι ανήκουν στον πολιτικό μεσαίο χώρο στήριξαν τη γαλάζια παράταξη στις τελευταίες εκλογές. Ένα ενδιαφέρον γεγονός, ωστόσο, είναι ότι αν αύριο γινόταν νέα δημοσκόπηση, τα γαλάζια κόμματα θα έχαναν 17 μονάδες από αυτή την κατηγορία ψηφοφόρων. Η μεγαλύτερη ομάδα ψηφοφόρων που δεν επιλέγει πλέον τη σημερινή κυβέρνηση είναι οι αναποφάσιστοι (10%), περίπου 8% το ΠΑΣΟΚ (από 11% το 2023 σε 17% τώρα) και 2% ο ΣΥΡΙΖΑ (από 7% σε 9% τώρα).

Ποια είναι τα συμπεράσματα; Η κεντρική μάχη δεν έχει ακόμη κριθεί. Πρόκειται για ένα πεδίο αστάθειας, με πιο προοδευτικές απόψεις για τα δικαιώματα και τα κοινωνικά ζητήματα. Είναι αυτονόητο ότι θα υπάρξουν συγκρούσεις μεταξύ Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για να έρθει αυτή η κατηγορία πολιτών πιο κοντά στη Νέα Δημοκρατία. Οι κεντρώοι πολίτες θεωρούν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι το κόμμα που τους εκπροσωπεί καλύτερα (Νέα Δημοκρατία 19%, ΣΥΡΙΖΑ 10%, ΠΑΣΟΚ 31%).

Πολύ ενδιαφέρουσα είναι η συζήτηση που κάνουν τις τελευταίες ημέρες ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος για τη “μετακίνηση” του ΣΥΡΙΖΑ από την ομάδα της Ευρωαριστεράς στους Σοσιαλδημοκράτες.

Το 62% των ψηφοφόρων στην Κουμουνδούρου πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ ανήκει στην κεντροαριστερά και το 10% ότι είναι κεντροδεξιός. Το συνολικό ποσοστό ανέρχεται στο 72%. Μόνο το 28% των ψηφοφόρων πιστεύει ότι ανήκει στην αριστερά. Και με τρία υψηλόβαθμα στελέχη να ζητούν ακόμη και εσωκομματικό δημοψήφισμα για το θέμα, αναμένεται να ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά τον γάμο μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου, το πιο πολυσυζητημένο θέμα αυτή τη στιγμή, οι απαντήσεις είναι ενδεικτικές. Σύμφωνα με την έρευνα, το 64% του κοινού τάσσεται υπέρ του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών να συνάπτουν πολιτικό γάμο.

ιαφωνεί σε ποσοστό 58% με το να υιοθετούν παιδιά. Σε σχέση με το κόμμα που προτιμούν το 59% των ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας, συμφωνεί με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, έναντι του 38% που διαφωνεί. Για τα υπόλοιπα κόμματα «ναι»  στη σύναψη γάμου μεταξύ ατόμων του ίδιου φύλου λέει το 94% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και το 75% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Για την τεκνοθεσία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Το 74% των υποστηρικτών της Νέας Δημοκρατίας διαφωνεί και αυτό δείχνει το πιθανό πολιτικό κόστος που μπορεί να έχει η σημερινή πλειοψηφία από τα δεξιά της με την ψήφισή του. Στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ αυτό το ποσοστό μειώνεται στο 19% και στο 55% αντίστοιχα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments