Eurostat: Πόσο ικανοποιημένοι είναι από τη ζωή τους οι Έλληνες
Πηγή Φωτογραφίας: freepik.com
Σε χαμηλές πτήσεις κινήθηκε η ικανοποίηση των Ελλήνων από τη ζωή τους το 2022, με τους πολίτες της χώρας μας να ξεπερνούν μόνο τους Βούλγαρους και τους Γερμανούς, σύμφωνα με στοιχεία της της Eurostat στο πλαίσιο των στατιστικών της για τις εισοδηματικές συνθήκες και τις συνθήκες διαβίωσης (EU-SILC).
Ο δείκτης ικανοποίησης, σε μία κλίμακα από το 0 (πολύ δυσαρεστημένος) έως το 10 (πολύ ικανοποιημένος), ήταν 6,7 για την Ελλάδα έναντι 7,1 κατά μέσο όρο στην ΕΕ και υψηλότερος μόνο από τη Βουλγαρία (5,6) και τη Γερμανία (6,5).
Η υψηλότερη βαθμολογία ήταν στην Αυστρία (7,9), τη Φινλανδία, την Πολωνία και τη Ρουμανία (7,7 η καθεμία), το Βέλγιο και την Ολλανδία (και οι δύο με 7,6). Η τιμή του δείκτη ήταν πάνω από 6 για όλες τις χώρες, πλην της Βουλγαρίας, που σημαίνει ότι η πλειοψηφία των πολιτών θεωρούν ότι είναι ικανοποιημένοι παρά δυσαρεστημένοι.
Είναι σαφές ότι ο δείκτης είναι υποκειμενικός και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όπως η ηλικία, το επίπεδο εκπαίδευσης, η οικογενειακή και η οικονομική κατάσταση καθώς και από τις διαφορετικές εμπειρίες, επιλογές, προτεραιότητες και αξίες των ατόμων.
Υπάρχουν κάποια ξεκάθαρα περιφερειακά πρότυπα που προκύπτουν από τα στοιχεία της Eurostat: οι Βόρειοι Ευρωπαίοι εμφανίζονται σε γενικές γραμμές πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σχέση με τους κατοίκους στη Μεσόγειο, στις χώρες της Βαλτικής και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.
Το εισόδημα είναι προφανώς ένας παράγοντας που καθορίζει τον δείκτη ικανοποίηση, με τους πιο εύπορους να τείνουν να είναι περισσότερο ικανοποιημένοι με τη ζωή τους σε σχέση με όσους έχουν τα χαμηλότερα εισοδήματα. Ωστόσο, ακόμη και όσοι είναι λιγότερο εύποροι τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους παρά το αντίθετο.
Επίσης, οι νεότεροι τείνουν να είναι πιο ικανοποιημένοι από τη ζωή τους σε σχέση με τους πιο ηλικιωμένους. Ο δείκτης ικανοποίησης των νέων Ελλήνων, ηλικίας 16-29 ετών, ήταν 0,8 μονάδες υψηλότερος σε σχέση με αυτούς που είχαν ηλικία άνω των 65 ετών, ενώ ήταν ελαφρά υψηλότερο για τους Έλληνες που ζουν σε πόλεις σε σχέση με όσους ζουν σε αγροτικές περιοχές.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας