Σε ποιους σταθμούς μετρό θα έχουν σήμα τα κινητά τηλέφωνα κάτω στο τούνελ και πότε
Πηγή Φωτογραφίας: pexels.com
Σημαντικές καθυστερήσεις εξακολουθεί να «γράφει» το έργο που θα επιτρέψει στα κινητά τηλέφωνα να λειτουργούν και μέσα στο υπόγειο σύστημα του μετρό.
Παράταση στην υπομονή
Παρόλο που το έργο έχει εξαγγελθεί αρκετές φορές έως τώρα, ενώ ακριβώς ένα χρόνο πριν είχε υπογραφεί και σχετικό μνημόνιο μεταξύ της ΣΤΑΣΥ (Σταθερές Συγκοινωνίες) και του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την κάλυψη με σήμα κινητής τηλεφωνίας έως και 5ης γενιάς (5G), οι επιβάτες του μετρό της Αθήνας φαίνεται ότι θα πρέπει να κάνουν κι άλλη υπομονή, τουλάχιστον έως το προσεχές καλοκαίρι, προκειμένου να έχει παραδοθεί το πιλοτικό τμήμα του έργου που θα καλύπτει πέντε σταθμούς της Γραμμής 2 και τις μεταξύ τους σήραγγες.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση της ΣΤΑΣΥ σε κοινοβουλευτική ερώτηση 16 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία η εταιρεία επισημαίνει ότι η έλλειψη σήματος κινητής τηλεφωνίας και κατά συνέπεια η αδυναμία πρόσβασης στο διαδίκτυο στην πλειονότητα των υπόγειων σταθμών αλλά και των σηράγγων της ΣΤΑΣΥ οφείλεται αποκλειστικά στην έλλειψη της κατάλληλης τηλεπικοινωνιακής υποδομής εκ μέρους των παρόχων κινητής τηλεφωνίας.
Σε ποιους σταθμούς θα λειτουργούν αρχικά τα κινητά Η ΣΤΑΣΥ στην απάντηση, την οποία υπογράφει ο διευθύνων σύμβουλος, Θανάσης Κοτταράς, επισημαίνει ότι έχει υπογράψει σύμβαση εγκατάστασης της κατάλληλης τηλεπικοινωνιακής υποδομής στο σύνολο των σηράγγων και των υπόγειων σταθμών του δικτύου.
«Στην πρώτη φάση αυτού του έργου, το οποίο εκτελείται αποκλειστικά με ευθύνη και δαπάνες των παρόχων κινητής τηλεφωνίας και με τη συνδρομή, υποστήριξη και επίβλεψη της ΣΤΑΣΥ, προβλέπεται αρχικά η κάλυψη πέντε διαδοχικών σταθμών της Γραμμής 2 (Αγιος Δημήτριος, έως και Ελληνικό) και των μεταξύ τους σηράγγων. Η πιλοτική χροιά του έργου, το οποίο παρουσιάζει αυξημένη τεχνολογική πολυπλοκότητα, θα επιτρέψει στους παρόχους κινητής τηλεφωνίας να επιλέξουν την εφαρμογή της πλέον κατάλληλης τεχνολογικής λύσης για την ευρύτερη κάλυψη του συνολικού δικτύου της ΣΤΑΣΥ», υπογραμμίζεται.
Μέχρις στιγμής, πάντως, έχει ολοκληρωθεί η εγκατάσταση ενεργού εξοπλισμού μόνο στον σταθμό «Αλιμος» και αναμένεται η εγκατάσταση των καλωδιώσεων εντός των σηράγγων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, το πιλοτικό έργο θα έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2024, αναφέρει η ΣΤΑΣΥ.
Βάσει των αρχικών εκτιμήσεων, για τη συνολική κάλυψη του δικτύου απαιτείται χρονικό διάστημα περίπου 2,5 ετών, ενώ η σειρά των σταθμών εγκατάστασης θα προσδιοριστεί αποκλειστικά από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο και θα καταρτίσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και λειτουργίας του έργου.
Την πολυπλοκότητα του έργου, επικαλείται απαντώντας για τις καθυστερήσεις, και η Διεύθυνση Ασυρμάτων Επικοινωνιών του υπουργείου. Κάνει λόγο για «μικρό χρονικό παράθυρο δυνατότητας εργασιών (3 ώρες κατά την διάρκεια της νύκτας) λόγω λειτουργίας των γραμμών και εξυπηρέτησης του κοινού αλλά και πολύ υψηλά επίπεδα ασφαλείας των διαδικασιών και του εμπλεκομένου εξοπλισμού, τα οποία αυξάνουν το επίπεδο δυσκολίας του έργου».
Προσθέτει πως αν και οι σταθμοί και οι σήραγγες των γραμμών του Μετρό δεν είναι κοινόχρηστοι χώροι και η ανάπτυξη υποδομών κινητής τηλεφωνίας προϋποθέτει συμφωνία μεταξύ του διαχειριστή αυτών των χώρων και των εταιριών κινητής τηλεφωνίας, η οποία δεν εμπίπτει άμεσα στην αρμοδιότητα της Δ/νσης Ασύρματων Επικοινωνιών, Δικτύων Πέμπτης Γενιάς (5G) και Διαστήματος, «εντούτοις παρακολουθούμε στενά το όλο εγχείρημα».
Πώς προχωρά το WiFi4GR Υπενθυμίζεται ότι βάσει του μνημονίου συνεργασίας που υπεγράφη πέρυσι, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει εντάξει τους σταθμούς του μετρό στις περιοχές που θα εγκατασταθούν σημεία πρόσβασης στο πλαίσιο του έργου WiFi4GR ώστε οι επιβάτες που βρίσκονται εντός των σταθμών να έχουν δωρεάν ευρυζωνική πρόσβαση στο Διαδίκτυο.
Ως εκ τούτου, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησαν ενημέρωση και για την πρόοδο του συγκεκριμένου έργου, το οποίο αφορά την ανάπτυξη σημείων δωρεάν ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους.
Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το αρμόδιο υπουργείο ανακοίνωσε την προμήθεια και εγκατάσταση Access Points δωρεάν πρόσβασης στο διαδίκτυο, σε σχεδόν 2.500 σημεία δημόσιων χώρων, τα οποία έχουν υποδείξει 267 δήμοι της χώρας, στο πλαίσιο του «WiFi4GR», με την υπογραφή τριών εκτελεστικών συμβάσεων για το έργο. Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος «Ψηφιακός Μετασχηματισμός 2021-2027».
Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου, έχει ήδη υπογραφεί η πρώτη εκτελεστική σύμβαση, ενώ εντός της εβδομάδας θα έχουν υπογραφεί άλλες δύο εκτελεστικές συμβάσεις που αφορούν συνολικά σε 5.551 access points σε 267 δήμους που εκδήλωσαν ενδιαφέρον σε όλη την χώρα. Μέσω του Wifi4GR μπορούν να χρηματοδοτηθούν, εντός των ορίων που θέτει η τρέχουσα σύμβαση πλαίσιο, και άλλοι φορείς εφόσον υπογραφεί σχετική προγραμματική συμφωνία με την Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων.
Οπως αναφέρει η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου, το έργο «WiFi4GR – Ανάπτυξη δημοσίων σημείων ασύρματης ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο» αφορά στην προμήθεια και εγκατάσταση 5.600 σημείων πρόσβασης (WiFi Hotspots), τα οποία κατανέμονται σε περίπου 2.500 περιοχές ασύρματης – WiFi πρόσβασης σε υπαίθριους ή/ και κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη την επικράτεια.
Οι χώροι που αποτελούν σημεία εγκατάστασης των ασύρματων σημείων ευρυζωνικής πρόσβασης συγκεντρώνουν ένα σύνολο από χαρακτηριστικά και ιδιαίτερα υψηλή πληθυσμιακή συγκέντρωση, όπως ενδεικτικά:
χώροι συνάθροισης κοινού χώροι αναμονής- μετακίνησης χώροι εκδηλώσεων σημεία τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος κατανομή σε όσο δυνατόν ευρύτερη γεωγραφική έκταση. Τα σημεία εγκατάστασης έχουν υποδειχθεί από τους κατά τόπους Δήμους, ενώ η συνολική προϋπολογισθείσα δαπάνη είναι 14.858.870,96 ευρώ συμπεριλαμβανομένου δικαιώματος προαίρεσης έως ποσοστού 25% και πηγή χρηματοδότησης το ΕΣΠΑ.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας