Πολιτική

Η επενδυτική εκστρατεία Μητσοτάκη αρχίζει από το Νταβός

Η επενδυτική εκστρατεία Μητσοτάκη αρχίζει από το Νταβός

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΟ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΗΣ ΟΛΛΑΝΔΙΑΣ MARK RUTTE (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Αύριο μεταβαίνει στο Νταβός για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τρεις ηπείρους και συνολικά δέκα μεγαλουπόλεις θα επισκεφθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης μέσα σε διάστημα ουσιαστικά μόλις δύο μηνών σε ένα μπαράζ διεθνών επαφών και συναντήσεων.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην Ελβετία και στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, για πρώτη φορά με την επενδυτική βαθμίδα στις «αποσκευές» του, αλλά και με την αναγνώριση από τον «Economist» της Ελλάδας ως «χώρας της χρονιάς» για το 2023. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει συνεργάτης του, «δεν χρειάζεται να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα έχει ξεπεράσει πια την κρίση», καθώς τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους. Στο διπλωματικό γραφείο του πρωθυπουργού έχουν φτάσει αρκετά αιτήματα για κατ’ ιδίαν συναντήσεις κατά την τριήμερη παραμονή του στο Νταβός και το τελικό πρόγραμμα δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμη. Είναι δεδομένο, ωστόσο, ότι θα παραχωρήσει δύο συνεντεύξεις, στο Bloomberg και στο CNN, για να απευθυνθεί στη διεθνή επιχειρηματική και επενδυτική κοινότητα και να αναδείξει τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες που έχει να προσφέρει η χώρα μας. Οι συναντήσεις του στο Νταβός θα περιλαμβάνουν ανθρώπους-κλειδιά στο παγκόσμιο επιχειρείν, όπως είναι ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας Intel, Πάτρικ Γκέλσινγκερ, που εξετάζει εδώ και καιρό την προοπτική σημαντικής επένδυσης στην Ελλάδα.

Η συνάντηση με ξένους επενδυτές και στελέχη πολυεθνικών ομίλων από όλους τους τομείς της οικονομίας και της τεχνολογίας στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός βρίσκεται ήδη στην κορυφή της ατζέντας του πρωθυπουργού. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κεντρικό αφήγημα σε όλες τις επαφές είναι αφενός η έμφαση στις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας και αφετέρου ο αναπροσανατολισμός της ελληνικής οικονομίας προς ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον και τις διεθνείς αγορές.

Είναι επίσης προγραμματισμένο να μιλήσει στο Φόρουμ, και συγκεκριμένα αύριο το μεσημέρι, σε μια ομιλία με θέμα «Επίτευξη ασφάλειας και συνεργασίας σε έναν κατακερματισμένο κόσμο» και συντονιστή τον διευθυντή του Foreign PolicyΡάβι Αγκραουάλ. Νωρίτερα την ίδια ημέρα θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις πολιτικές που ακολουθεί η Ελλάδα για την ενίσχυση της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και γενικότερα για τη λεγόμενη «πράσινη» μετάβαση, σε μια συζήτηση για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, στην οποία θα συμμετέχουν επίσης ο αντιπρόεδρος της ΚομισιόνΜάρος Σέφκοβιτς, ο Μαξίμ Τιμτσένκο, διευθύνων σύμβουλος της μεγαλύτερης ιδιωτικής ενεργειακής εταιρείας της Ουκρανίας, και ο διευθυντής του ιστοχώρου Politico, Τζαμίλ Αντερλίνι.

Μετά την επιστροφή του από την Ελβετία, ο πρωθυπουργός θα αρχίσει να ετοιμάζει βαλίτσες για τις ΗΠΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να μεταβεί και στη Νέα Υόρκη, προκειμένου, όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση, «να μπορέσουμε να παρουσιάσουμε και στους Αμερικανούς επενδυτές τη μεγάλη επιτυχία της ελληνικής οικονομίας και να μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε τις σημαντικές θετικές εξελίξεις των τελευταίων ετών». Στην αμερικανική μεγαλούπολη το Χρηματιστήριο Αθηνών θα διοργανώσει με την JP Morgan επενδυτικό roadshow, στο πλαίσιο του οποίου ο πρωθυπουργός θα έχει μια ανοιχτή συζήτηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Τζέιμι Ντάιμον, ενώ θα προηγηθεί κλειστή συνάντηση με εκπροσώπους επενδυτικών εταιρειών.

Τον πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη θα συνοδεύουν τα διοικητικά συμβούλια των ελληνικών συστημικών τραπεζών, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να αναμένεται να επικεντρωθεί στις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Στο συνέδριο της Νέας Υόρκης αναμένονται επαφές με εκπροσώπους κορυφαίων επενδυτικών οίκων (Fidelity, BlackRock, Capital, Lazard κ.α.), ενώ από ελληνικής πλευράς, εκτός από τα στελέχη των τραπεζών, θα δώσουν το «παρών» κορυφαία στελέχη πολλών εισηγμένων: Aegean, ΕΧΑΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Prodea, Τέρνα Ενεργειακή, Intrakat, Motor Oil, Ελλάκτωρ, Τιτάν, Λάμδα, ΔΕΗ, Helleniq Energy κ.λπ.

Τέλος, αμέσως μετά θα μεταβεί στο Σικάγο για συναντήσεις με την ελληνοαμερικανική κοινότητα – και όχι μόνο. «Θα βρεθώ και στο Σικάγο για μια παρουσία στην Ομογένεια αυτής της πολύ σημαντικής αμερικανικής πόλης, καθώς θέλω να σας θυμίσω ότι πια θα έχει ψηφιστεί -ελπίζω σε δύο εβδομάδες- το νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου, που θα ανοίξει ουσιαστικά τις πόρτες στους ομογενείς μας, σε αυτούς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές του ερχόμενου Ιουνίου», ανέφερε σχετικά ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments