Άδωνις: Στο ΕΣΥ δεν υπάρχουν κάποιοι πιο ίσοι από τους άλλους [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ / 2η ΗΜΕΡΑ(ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ EUROKNISSI)ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKNISSI)
Την πεποίθησή του ότι πρέπει να υπάρξει ισότητα για όλους τους πολίτες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, διατυπώνει, σε σημερινή συνέντευξή του, ο Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος επιμένει ιδιαίτερα στη χρησιμότητα της ενιαίας λίστας χειρουργείου.
Πιο συγκεκριμένα, ερωτώμενος αρχικά για τα ζελεδάκια και τα γλυκίσματα κάνναβης, ο υπουργός Υγείας απαντά πως «απαγορεύτηκε η κυκλοφορία για τα ζελεδάκια κάνναβης. Δεν είναι αθώο εμπόρευμα. Είναι πολύ επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία και μπορούν δυνητικά να προκαλέσουν αρκετούς και σοβαρούς κινδύνους. Η ουσία, η οποία εμπεριέχεται στα γλυκίσματα, δεν είχε δηλωθεί στο υπουργείο Υγείας. Με απόφασή μας εντάξαμε την ουσία που υπάρχει στα ζελεδάκια κάνναβης μεταξύ των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία εμπορευμάτων».
Αναφερόμενος στην ενιαία λίστα χειρουργείου, ο Άδωνις τόνισε ότι πράγματι, «θεσμοθετούμε την ενιαία λίστα χειρουργείου. Πρόκειται για μια ηλεκτρονική πλατφόρμα. Το ΕΣΥ προσφέρει υψηλές υπηρεσίες. Έχει πολλά πράγματα να δείξει. Και η ενιαία λίστα χειρουργείου θα επιτρέπει στο υπουργείο Υγείας να έχει εικόνα σε πραγματικό χρόνο όλων των επεμβάσεων σε όλες τις νοσοκομειακές μονάδες του ΕΣΥ. Θα μπορούμε να ξέρουμε ανά μήνα τις επεμβάσεις και θα μπορούμε να ελέγξουμε σε ένα βαθμό τη ροή. Λέμε «σε ένα βαθμό», γιατί υπάρχουν και τα ιατρικά κίνητρα. Στόχος μας είναι να αντιμετωπίζονται όλοι οι ασθενείς ισότιμα, ανεξάρτητα από γνωριμίες και από την κοινωνική ισχύ του καθενός. Θα κοιτάμε τη σειρά προτεραιότητας. Στο ΕΣΥ δεν υπάρχουν κάποιοι πιο ίσοι από τους άλλους. Στο ΕΣΥ είμαστε όλοι ίσοι και πρέπει να είμαστε ίσοι όλοι».
Σχετικά με τις ελλείψεις αναισθησιολόγων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ο υπουργός τονίζει πως «στο υπουργείο Υγείας, είχαμε επείγουσα σύσκεψη για το πώς θα βρούμε αναισθησιολόγους, ιδιαίτερα στην περιοχή της Θεσσαλονίκης. Αντιμετωπίζουμε σοβαρό πρόβλημα. Κάνουμε διαρκώς προκηρύξεις θέσεων για αναισθησιολόγους. Οι θέσεις προκηρύσσονται άγονες. Βέβαια, το κράτος δεν μπορεί να δώσει 12.000 ευρώ που δίνει ο ιδιωτικός τομέας στους αναισθησιολόγους. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτιμά πως η ειδικότητα με τη μεγαλύτερη έλλειψη σε ολόκληρο τον κόσμο είναι η αναισθησιολογία. Έχουμε ελλείψεις σε αναισθησιολόγους σε παγκόσμια κλίμακα. Είναι δεδομένο, δε, πως, κατά τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης, πολλοί γιατροί έφυγαν από την Ελλάδα. Και αυτό επιτείνει ακόμη περισσότερο το έλλειμμα σε ιατρούς. Εξετάζουμε το ζήτημα και μέσα στις ερχόμενες ημέρες θα υπάρξουν σχετικές ενημερώσεις από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Οι αμοιβές που δίνουμε στους αναισθησιολόγους έχουν βελτιωθεί και πλέον δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητες».
Ερωτώμενος για τους προκατόχους του στο υπουργείο Υγείας, ο Άδωνις απαντά, λέγοντας: «Ο κάθε υπουργός κάνει το καλύτερο που μπορεί. Αυτό ισχύει και για το υπουργείο Υγείας. Οι προκάτοχοί μου έκαναν ό,τι καλύτερο μπορούσαν να πράξουν σε όφελος της υγείας των πολιτών. Κάθε υπουργός δίνει τον καλύτερο εαυτό του. Το θέμα είναι αν διαθέτουμε τους αναγκαίους πόρους. Προσωπικά, έχω έρθει με πολύ μεγάλη όρεξη. Το 2024 θα έχουμε, για παράδειγμα, τις περισσότερες προσλήψεις στο ΕΣΥ».
Αναφερόμενος, τέλος, στο εμβόλιο κατά του covid και στον εμβολιασμό πολιτών στο φαρμακείο, ο υπουργός Υγείας επισημαίνει πως «το εμβόλιο κατά του covid πρέπει να μπει στις συνήθειές μας, όπως συμβαίνει και με τις άλλες συνήθειές μας. Πρέπει να γίνει τμήμα της καθημερινότητάς μας. Όταν ήρθε η πανδημία, δεν ξέραμε περί τίνος πρόκειται. Σήμερα, όμως, ξέρουμε πως η πανδημία ήρθε για να μείνει. Έτσι, όπως κάνουμε το εμβόλιο κατά της γρίπης, πρέπει να κάνουμε και κατά του covid. Ειδικά, οι άνθρωποι που είναι άνω των 60 ετών και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να εμβολιάζονται οπωσδήποτε. Θα πρέπει να αποδραματοποιήσουμε τη συζήτηση γύρω από τα εμβόλια και τον εμβολιασμό. Σε πολλές, δε, χώρες, το εμβόλιο γίνεται στα φαρμακεία. Λέμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε και να αξιοποιήσουμε τα 12.000 φαρμακεία στον αγώνα υπέρ του εμβολιασμού. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα εμβολιάζουν και οι γιατροί. Όπως κάνουν το εμβόλιο οι γιατροί, έτσι θα μπορούν και οι φαρμακοποιοί. Όλα τα κανάλια εμβολιασμού θα πρέπει να αξιοποιούνται.
Σε σχέση με το πρόστιμο σε όσους είχαν αρνηθεί να εμβολιαστούν, επιμένουμε πως δεν θα πληρώσουν, πως «σβήνουμε» το πρόστιμο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα επιστραφούν τα χρήματα σε όσους πλήρωσαν. Όταν επιβλήθηκε το πρόστιμο, καλώς κάναμε και το επιβάλλαμε. Στις σημερινές συνθήκες, όμως, το πρόστιμο αίρεται, γιατί ζούμε ακριβώς σε διαφορετικές συνθήκες από ό,τι την εποχή που επιβλήθηκε το πρόστιμο σε όσους είχαν αρνηθεί να εμβολιαστούν. Πρέπει να εντάξουμε το εμβόλιο κατά του covid στην κανονικότητά μας», καταλήγει ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας