Πολιτική

Η ακρίβεια στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

Η ακρίβεια στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ(ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Η ακρίβεια στα τρόφιμα αναμένεται να κυριαρχήσει στο διάστημα ως την ευρωκάλπη.

Οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν σε λιγότερο από πέντε μήνες, αλλά είναι βέβαιο ότι η συζήτηση για το σύμφωνο συμβίωσης και την τεκνοθεσία για τα ομόφυλα ζευγάρια δεν θα βρίσκεται για πάντα στην επικαιρότητα. Ακόμη και οι διαρροές, οι οποίες θα καταγραφούν για τα πολιτικά κόμματα, θα ξεχαστούν σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Ο πρωθυπουργός γνώριζε από την αρχή ότι η ρητορική της ακροδεξιάς θα ριζοσπαστικοποιηθεί και θα τονωθεί και ότι θα υπάρξουν εκείνοι που θα την εκμεταλλευτούν γρήγορα και επιδέξια.

Τα δικαιώματα των ομόφυλων ζευγαριών είναι ένα πολύ σημαντικό θέμα που αφορά την ισότητα που απαιτείται στην εποχή μας και δεν μπορεί να υπάρχει κανένας αστερίσκος για τη θεσμοθέτησή τους. Ωστόσο, τα επιχειρήματα σχετικά με την οικονομία και την ακρίβεια στην αγορά τροφίμων πρόκειται να επισκιάσουν σύντομα όλα τα υπόλοιπα ζητήματα. Ειδικά όταν πολύ νωρίς, μέσα στον Φεβρουάριο εκτός απροόπτου, το Μέγαρο Μαξίμου «ξεμπερδέψει» με την ψήφιση της ρύθμισης στη Βουλή.

Υπάρχουν και κάποια θετικά νέα. Εκτός από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, οι συνταξιούχοι, οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού θα αρχίσουν να καταγράφονται. Όλα αυτά θα ενισχύσουν τα εισοδήματα των νοικοκυριών. Επιπλέον, η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα είναι κοντά στο 3%, με παράλληλη αύξηση των επενδύσεων και περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Τι σημαίνει όμως αυτό για τα πορτοφόλια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων;

Την περασμένη εβδομάδα έχουν ήδη ανακοινωθεί μέτρα για τον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών σε βασικά αγαθά. Ο πληθωρισμός των τροφίμων οργιάζει και αυτή η απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί γρήγορα με την έγκαιρη ενεργοποίηση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι τιμές από το χωράφι μέχρι τα καταστήματα πρέπει να ρυθμιστούν και τα φρούτα και τα λαχανικά, όπως το ελαιόλαδο, πρέπει να εξορθολογιστούν. Τον Δεκέμβριο, οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν κατά περίπου 9% σε ετήσια βάση και του ελαιολάδου κατά 60%.

Στο Μέγαρο Μαξίμου χτυπούν πολλές “καμπάνες” δεδομένου ότι η καθημερινότητα των καταναλωτών γίνεται πολύ δύσκολη. Καθώς πλησιάζουν οι ευρωεκλογές, είναι αυτονόητο ότι η αντιπολίτευση στο σύνολό της δεν θα αφήσει “σε χλωρό κλαρί” την κυβέρνηση για το θέμα αυτό. Καμία παρέμβαση στη Βουλή, καμία κινητοποίηση, καμία ανακοίνωση – προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκαν χθες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ.

Πολλοί πιστεύουν ότι είναι επικίνδυνο να επαναπαυθεί η κυβέρνηση στις δάφνες της, καθώς μέχρι στιγμής, παρά τα προβλήματα ακρίβειας, δεν υπήρξαν σοβαρές πολιτικές απώλειες. Αυτό θα είναι για πάντα αναληθές, παρά την απουσία αντιπολιτευτικών πόλων που θα μπορούσαν να απειλήσουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες στο σχεδιασμό του επιτελείου της οδού Νίκης είναι να υπάρξουν ευνοϊκές ρυθμίσεις που θα αφορούν επιχειρήσεις οι οποίες έχουν οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία. Ο στόχος είναι να μην μπουν άλλα λουκέτα στην αγορά που θα έχει πολλαπλό αντίκτυπο στην οικονομία.

 Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να θεωρείται δεδομένο αν τα νοικοκυριά συνεχίσουν να “αιμορραγούν” μέχρι τον Ιούνιο, οπότε και θα γίνει η ψηφοφορία για το ευρώ. Οι ευρωπαϊκές εκλογές είχαν πάντα έναν ήπιο χαρακτήρα και δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο οι μετριοπαθείς υποστηρικτές των κεντρώων και κεντροδεξιών δυνάμεων που είναι περισσότερο δυσαρεστημένοι με την ακρίβεια στα τρόφιμα να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους στην οθόνη από το 2019 και μετά. Η διεθνής κατάσταση απειλεί ένα νέο κύμα ακρίβειας στη Γηραιά Ήπειρο, καθώς τα εμπορικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα εξακολουθούν να κινδυνεύουν από τις επιθέσεις των Χούτι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments