Πολιτική

Τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο

Τη Δευτέρα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Αναλυτικά το πρόγραμμα του κοινοβουλευτικού έργου όλη την επόμενη εβδομάδα όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων

Αναλυτικά το πρόγραμμα του κοινοβουλευτικού έργου όλη την επόμενη εβδομάδα όπως αποφασίστηκε στη Διάσκεψη των Προέδρων

Την επόμενη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου στις 15:00 το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσει στην αίθουσα της Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου για το δικαίωμα χρήσης της επιστολικής ψήφου στις ευρωεκλογές.

Όπως αποφάσισε πριν από λίγη ώρα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής των Ελλήνων, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών υπό τον τίτλο «Εκλογή ευρωβουλευτών, διευκόλυνση εκλογέων μέσω επιστολικής ψήφου, εκκαθάριση εκλογικών καταλόγων και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών» θα συζητηθεί την ερχόμενη Δευτέρα και την Τρίτη από τις 10:00 το πρωί όπου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και η σχετική ψηφοφορία.

Κεραμέως για την επιστολική ψήφο

Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο της επιστολικής ψήφου που συζητείται αυτές τις ημέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής τόνισε:

«Στόχος μας είναι πάντοτε να διευκολύνουμε το δικαίωμα άσκησης ψήφου. Αυτό κάναμε όταν το περασμένο καλοκαίρι, ο πρώτος νόμος της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη εστίασε στο να καταργηθούν όλοι οι νομικοί περιορισμοί που υπήρχαν τότε για τους Έλληνες του εξωτερικού για να ψηφίζουν.

Όμως παρέμεναν κάποιοι πρακτικοί περιορισμοί, δηλαδή παρότι είχαν πλέον και μπορούσαν να ασκήσουν το δικαίωμα ψήφου από το εξωτερικό, εάν έπρεπε να πάρουν ένα αεροπλάνο για 3 ώρες και να πληρώσουν πάνω από 1.000 δολάρια για να πάνε να ψηφίσουν, καταλαβαίνετε ότι αυτό συνιστούσε ένα ισχυρότατο αντικίνητρο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ερχόμαστε με την επιστολική ψήφο, να απαλείψουμε και όλα τα πρακτικά εμπόδια στην άσκηση ψήφου».

Η κα. Κεραμέως υπογράμμισε ότι εν έτει 2024, 50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας, δεν θα υπάρχουν πλέον ούτε νομικά ούτε πρακτικά εμπόδια στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου, είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η υπουργός υπογράμμισε ότι «η επιστολική ψήφος αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Θα ωφελήσει ιδιαιτέρως κάποιες κατηγορίες συμπολιτών μας, όπως τους ηλικιωμένους συμπολίτες μας, συμπολίτες με κινητικές δυσκολίες, άτομα με αναπηρία, φοιτητές, μαθητές Γ’ Λυκείου, εποχικά εργαζόμενους»

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments