Πολιτική

Η ένταξη στους Ευρωσοσιαλιστές διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ένταξη στους Ευρωσοσιαλιστές διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [366378] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η τοποθέτηση της επικεφαλής των Ευρωσοσιαλιστών ότι "πρέπει πρώτα ο ΣΥΡΙΖΑ πού θέλει να ανήκει", άνοιξε τους Ασκούς του Αιόλου σε αξιωματική αντιπολίτευση.

Η κατεύθυνση Αριστερά – Κεντροαριστερά μπορεί να τίθεται ως παράλληλο ζήτημα στα προβλήματα που απασχολούν την αξιωματική αντιπολίτευση, ωστόσο η πλευρά που το θέτει στη δημόσια συζήτηση συνεχίζει να το θέτει εμφατικά, ενόψει συνεδρίου.

Η Ιράτσε Γκαρθία Πέρεζ, επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών (S&D) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, σχολίασε την αλλαγή καθεστώτος μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ευρωσοσιαλισμού, λέγοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει πρώτα να αποφασίσει πού θέλει να ανήκει”, προκαλώντας την παρέμβαση τριών υψηλόβαθμων στελεχών που “σήκωσαν” την ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ στην Κεντροαριστερά: 

«Πρόκειται για θετικές εξελίξεις. Είναι στο χέρι μας πλέον να πάρουμε τις σωστές αποφάσεις για να γίνει ξανά ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ισχυρός και πλειοψηφικός απέναντι στη ΝΔ», ανέφεραν χαρακτηριστικά οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος – Κώστας Ζαχαριάδης – Γιάννης Ραγκούσης, ενσωματώνοντας στην ερμηνεία τους την πρόσφατη έρευνα (ProRata) που έδειξε ότι το 62% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τοποθετούν το κόμμα στην Κεντροαριστερά.

«Δεν συνεπάγεται αλλοίωση της φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αλλά ευθυγράμμιση με την εκλογική του βάση και την εκλογική του προσδοκία», αναφέρουν εμφατικά.

Πόσες πιθανότητες συγκεντρώνει μια τέτοια εξέλιξη;

Μέχρι στιγμής, και με βάση τα όσα συνέβησαν στην Κεντρική Επιτροπή την περασμένη εβδομάδα, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διατηρήσει τον προηγούμενο ρόλο του ως γέφυρα μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων στην ομάδα της ευρωπαικής Αριστεράς.

Μετά την πρωθυπουργία του Αλέξη Τσίπρα, μπόρεσε να διατηρήσει δεσμούς με ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις και να κινηθεί σε επίπεδο ηγεσίας, αλλά η απουσία του Αλέξη Τσίπρα δεν αλλάζει εντελώς αυτή την κατάσταση. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να είναι μια από τις μεγαλύτερες δυνάμεις της ευρωπαϊκής αριστεράς, και με την πιθανή προσχώρηση του στο PES και στο S&D, οι εσωτερικές ισορροπίες θα αλλάξουν, από την άλλη πλευρά, στην ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατική οικογένεια, θα βρίσκεται στην ίδια πλευρά με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο, μέσω του Δημήτρη Μάντζου (“οι ευρωομάδες δεν είναι ξενοδοχεία”) έχει ήδη ξεκαθαρίσει με δήλωσή του την άποψη της Χαριλάου Τρικούπη για το θέμα αυτό.

Θα μπορούσε το ΠΑΣΟΚ να θέσει βέτο στην ένταξη του ΣΥΡΙΖΑ;

Οι καλές σχέσεις της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ με την επικεφαλής του S&D, αλλά και η ανοδική δημοσκοπική πορεία του κόμματος, δημιουργούν μεν ανάγκη για συγκεκριμένες ισορροπίες από την ευρωπαϊκή πλευρά, όμως η διαδικασία που ακολουθείται είναι συγκεκριμένη – όπως σημειώνουν οι θιασώτες της ένταξης στην Κεντροαριστερά εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αν το κόμμα καταθέσει επίσημο αίτημα ένταξης δεν υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, λαμβάνοντας υπόψη και την αύξηση του αριθμού των βουλευτών εντός της ευρωομάδας σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως μόνο το Ευρωπαϊκό Λαικό Κόμμα και η Ακροδεξιά ενισχύονται.

Ειδικότερα, σημειώνεται ότι δεν υπάρχει διάταξη για τη συμμετοχή στο PES που να αποκλείει τη διπλή εκπροσώπηση από ένα κράτος μέλος. Δύο κόμματα από το Βέλγιο, δύο από την Ουγγαρία και δύο από την Ιταλία είναι επίσημα μέλη.

Το ερώτημα, όπως πάντα, έγκειται στη διάθεση αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να κάνει αυτό το βήμα. Η αντίδραση σε μια πιθανή πρωτοβουλία φέρεται να περιλαμβάνει όχι μόνο όσους ανήκουν στον πιο “παραδοσιακό” πυρήνα του κόμματος, αλλά και στελέχη με κεντροαριστερό παρελθόν, που θεωρητικά θα μπορούσαν να είναι πιο θετικοί.

Μέχρι στιγμής, η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της για το θέμα και έχει μείνει σε όσα ίσχυαν μέχρι τώρα, αλλά στο τραπέζι της δημόσιας συζήτησης βρίσκεται και η πρόταση της τριάδας Θεοχαρόπουλου-Ζαxαριάδη-Ραγκούση για δημοψήφισμα που θα μπορούσε να συζητηθεί στο συνέδριο του κόμματος, εκεί όπου αναμένεται πιο ηχηρά το “παρών” η πιο “παραδοσιακή”, αριστερή τάση του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς.

Το ορόσημο του συνεδρίου φαίνεται πως είναι και χρονικά και πολιτικά το σημείο καμπής για οποιαδήποτε τέτοιου είδους απόφαση – καθώς εκείνο μπορεί να αποφασίσει αν το θέμα της ένταξης στην Κεντροαριστερά και της πολιτικής κατεύθυνσης μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα για τα μέλη του κόμματος, πριν από τις ερχόμενες ευρωεκλογές του Ιουνίου.  

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments