Πολιτική

Μαξίμου: Ανησυχίες για τη στάση της Ιεραρχίας στα ομόφυλα

Μαξίμου: Ανησυχίες για τη στάση της Ιεραρχίας στα ομόφυλα

Πηγή Φωτογραφίας: [355297] ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΣ "ΣΧΙΣΤΟ - ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ" (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος υπαινίχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος.

Προκειμένου να ισορροπήσει μεταξύ της απροθυμίας της να υποχωρήσει στις αντιδράσεις της Εκκλησίας και της βούλησής της να μην δημιουργήσει κλίμα αντιπαράθεσης με την Εκκλησία, η κυβέρνηση σχεδιάζει να συνεχίσει αυτή την εκστρατεία μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ισότητα στο γάμο, το οποίο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σχεδιάζει να καταθέσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου.

Η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στην οποίο θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο προγραμματίζεται για την προσεχή Τρίτη – καθώς στη συνέχεια ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στις ΗΠΑ- μία εβδομάδα νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό και θα συμπέσει με την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου και τα αντίθετα μηνύματα που αυτή θα εκπέμψει.

Ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να επαναλάβει ότι σέβεται τις απόψεις της Εκκλησίας αλλά δεν συμφωνεί με αυτές, η προσπάθεια που πιθανότατα θα καταβάλει το Μαξίμου είναι να κρατήσει χαμηλούς τόνους από την πλευρά της κυβέρνησης και να μην δημιουργήσει ατμόσφαιρα που να καλεί σε αντιπαράθεση με την Εκκλησία.

Το γεγονός ότι η Εκκλησία είναι αντίθετη με τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία ήταν γνωστό πριν την δρομολογήσει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, παρουσιάζοντας τους βασικούς άξονες μέσα από τηλεοπτική συνέντευξη στξ δημόσια τηλεόραση.

Δύο ημέρες νωρίτερα είχε συναντηθεί, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας με τον Αρχιεπίσκοπο, Ιερώνυμο και γνωρίζοντας πλέον κανείς ότι είχαν συζητήσει το ζήτημα αυτό, αντιλαμβάνεται τους αποδέκτες της φράσης του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι «προφανώς θα ακούσουμε τις απόψεις της Εκκλησίας, δεν ξέρω εάν θα μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, θα σεβαστούμε την διαφορετική άποψη, αλλά νομοθετεί η Πολιτεία, δεν συνομοθετεί με την Εκκλησία, όπως έχει συμβεί και πολλές φορές στο παρελθόν».

Ωστόσο, η χθεσινή αναφορά του Αρχιεπισκόπου στο ενδεχόμενο δημοψηφίσματος σήμανε συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου και μετά από συνεννόηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος βρισκόταν στο Νταβός, η διαρροή ήταν ότι στη χώρα μας το ζήτημα των δικαιωμάτων δεν μπορεί να λυθεί με δημοψήφισμα και ως εκ τούτου το θέμα δεν υφίσταται, αποφασίστηκε να ξεκαθαρίσει άμεσα η θέση της κυβέρνησης.

 Σε κάθε περίπτωση, δεν χωράει ο υπαινιγμός ότι το Μέγαρο Μαξίμου διαπραγματεύεται τέτοια θέματα με την Εκκλησία, πόσο μάλλον να συζητά την αποχώρησή του από μια νομοθετική πρωτοβουλία που πιστεύει βαθιά ότι θα εξυπηρετήσει πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα των παιδιών. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση θα συνεχίσει να καθιστά σαφές ότι υλοποιεί τα δικά της προγράμματα, σεβόμενη πάντα τις απόψεις και το ρόλο της Εκκλησίας.

Σε κάθε περίπτωση το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να μην αφήσει κανένα περιθώριο σε συνειρμούς ότι διαπραγματεύεται για ένα τέτοιο ζήτημα με την Εκκλησία και πολύ περισσότερο ότι συζητά οποιαδήποτε υπαναχώρηση από μία νομοθετική πρωτοβουλία που πιστεύει βαθύτατα ότι εξυπηρετεί πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα των παιδιών.

Όπως έχουν τονίσει και οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού στα μέλη της γαλάζιας κοινοβουλευτικής ομάδας, η νομοθετική πρωτοβουλία αποτελεί μέρος της στρατηγικής για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και περιλαμβάνεται στο προεκλογικό πρόγραμμα.

Στην κυβέρνηση υπάρχει βέβαια πλήρη επίγνωση της επιρροής που ασκείται από την Εκκλησία σε έναν αριθμό βουλευτών της ΝΔ, κυρίως στην περιφέρεια, οι οποίοι θα κινηθούν σε κατεύθυνση καταψήφισης ή αποχής. Μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα- που όπως φάνηκε και από τα γαλάζια «φροντιστήρια» δεν πρόκειται να αλλάξει ριζικά – βασική επιδίωξη του Μεγάρου Μαξίμου είναι η όποια διαφοροποίηση αυτών, όπως και όλων των άλλων γαλάζιων βουλευτών, να γίνει με χαμηλούς τόνους, χωρίς κραυγές στον δημόσιο διάλογο και χωρίς αντιπαραθέσεις μεταξύ και των ίδιων των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας.

Αυτό ζητήθηκε από όλα τα μέλη της ομάδας των βουλευτών σε μια ευρεία προσπάθεια να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο πολιτικός αντίκτυπος αυτής της σημαντικής εσωκομματικής διαφωνίας και με βάση τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ πιθανό να αποτυπωθούν 30 με 40 διαφοροποιήσεις κατά την ψηφοφορία στη Βουλή.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments