Τα μαθήματα από το φετινό Νταβός
Πηγή Φωτογραφίας: Nytimes.com
Μπορεί κατά την τέταρτη και προτελευταία ημέρα των εργασιών του 54ου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) να έλειπαν τα πολύ «ηχηρά» ονόματα – εξάλλου, πολλά από αυτά επέλεξαν συνειδητά να απέχουν φέτος από τις εργασίες του –, όμως το κλίμα ανησυχίας για την τροπή που έχουν πάρει οι διεθνείς εξελίξεις και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν ήταν διάχυτο.
Αυτό αντικατοπτρίζεται ξεκάθαρα στις δηλώσεις σχετικά με τους δύο μεγάλους πολέμους στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, καθώς και στην αιφνίδια αποχώρηση από το Νταβός του υπηρεσιακού πρωθυπουργού του Πακιστάν, καθώς έχει ξεσπάσει μια σοβαρή κρίση στις σχέσεις με το Ιράν, η οποία θα μπορούσε να πυροδοτηθεί στην Κεντρική Ασία.
Αναμφίβολα όμως ο Ισραηλινός πρόεδρος και ο Ιρακινός πρωθυπουργός ήταν αυτοί που κυριάρχησαν στη χθεσινή συνάντηση του Νταβός. Ο Ισαάκ Χέρτζογκ, άλλωστε, είχε μια εξαιρετικά δύσκολη και διπλή ατζέντα. Αφενός έπρεπε να δικαιολογήσει τη συνέχιση της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ στη Γάζα, παρά τις αυξανόμενες επικρίσεις της διεθνούς κοινότητας, και αφετέρου να αποδείξει ότι η χώρα του δεν αδιαφορούσε για τις επόμενες ημέρες και είχε ένα βιώσιμο σχέδιο.
Σε αυτό το πλαίσιο, αφού διαβεβαίωσε πως δεν τον αφήνει αδιάφορο η τραγωδία των παλαιστίνιων αμάχων, δήλωσε ότι «είναι ανάγκη να υπάρχει μια προοπτική και μέρος αυτής θα έπρεπε να είναι η επιστροφή στη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων του Ισραήλ με τους γείτονές του». Με αυτή τη φράση έδειξε να συνειδητοποιεί το σοκ που έχουν προκαλέσει οι εξελίξεις και στα αραβικά καθεστώτα, απειλώντας να τινάξουν στον αέρα ό,τι είχε επιτευχθεί με τις αποκαλούμενες Συμφωνίες του Αβραάμ. Ταυτόχρονα, όμως, έθεσε ουσιαστικά ως προϋπόθεση να ταχθούν στο πλευρό του Ισραήλ – κάτι πολύ δύσκολο έως αδύνατο. «Όλο αυτό απαιτεί να στηριχθούν οι προσπάθειες του Ισραήλ για να υπονομευθεί η ισχύς της Χαμάς – η οποία είναι ακόμη εκεί», όπως τόνισε.
Κατά τη διμερή συνάντησή του με τον Εμμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Τετάρτης, ο Μοχάμεντ Σ. αλ Σουντάνι αναφέρθηκε στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το Ιράκ. Η χώρα βρίσκεται στο σταυροδρόμι των περιφερειακών εξελίξεων και συγκρούσεων λόγω της σημαντικής επιρροής του Ιράν, της ισχυρής παρουσίας των ΗΠΑ, της συνεχιζόμενης δραστηριότητας του ISIS, της κουρδικής μειονότητας και της συνεχούς στρατιωτικής επέμβασης της Τουρκίας στο έδαφός της.
Ενδιαφέρον παρουσιάζουν δύο ακόμη ειδήσεις που βγήκαν χθες από το Νταβός. Η μία αφορά την παρέμβαση που έκανε ο υπουργός Οικονομικών του Κατάρ, ο οποίος προειδοποίησε για σημαντική επιβράδυνση των οικονομιών της Μέσης Ανατολής εξαιτίας του πολέμου. Όσο για τη δεύτερη, προκύπτει από αποκλειστικό ρεπορτάζ του Reuters, που αποδεικνύει πόσο ρευστές είναι οι διεθνείς σχέσεις και οι υπό διαμόρφωση συσχετισμοί. Κι αυτό διότι, όπως τονίζει, η Σαουδική Αραβία (η οποία θα φιλοξενήσει ειδική διάσκεψη του WEF τον Απρίλιο) δεν έχει αποφασίσει ακόμη εάν θα αποδεχθεί την πρόσκληση των BRICS να ενταχθεί στις τάξεις τους – κάτι που, όπως είναι προφανές, θα προσέδιδε επιπλέον κύρος και ισχύ στη συγκεκριμένη ομάδα, η οποία συγκροτήθηκε αρχικά από τις Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία και Νότια Αφρική.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας