Οικονομία

ΤτΕ: Μείωση 6,6 δισ. στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών Νοεμβρίου

ΤτΕ: Μείωση 6,6 δισ. στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών Νοεμβρίου

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Καλύτερη εικόνα παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών Νοεμβρίου 2023

Καλύτερη εικόνα παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών Νοεμβρίου 2023

Καλύτερη εικόνα παρουσίασε το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών Νοεμβρίου 2023, με βελτίωση, κυρίως, στους τομείς των αγαθών, και δευτερευόντως, των υπηρεσιών. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις κατάφεραν να σπάσουν το φράγμα των 20 δισ. ευρώ στο 11μηνο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου, ξεπερνώντας τόσο τις επιδόσεις του 2022 όσο και αυτές της «χρυσής», για τον ελληνικό τουρισμό, χρονιάς του 2019.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις ανήλθαν στα 20,11 δισ. ευρώ, από 17,88 δισ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019. Μόνο τον Νοέμβριο μάλιστα άγγιξαν τα 401 εκατ. ευρώ έναντι 314 εκατ. ευρώ που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Αντίστοιχα, την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2022, λόγω της βελτίωσης των ισοζυγίων αγαθών, υπηρεσιών και δευτερογενών εισοδημάτων, η οποία έως ένα βαθμό αντισταθμίστηκε από την επιδείνωση του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, η μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών βασίστηκε κυριότερα στην μείωση των εισαγωγών και όχι σε αύξηση των εξαγωγών, γεγονός που αντανακλά την μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης τον εξεταζόμενο διάστημα.

Σημειώνεται, άλλωστε, πως και στην έκθεση προϋπολογισμού 2024 περιλαμβάνεται πρόβλεψη για επιβράδυνση της κατανάλωσης κατά 55%, από το 2,9% του 2023 σε μόλις 1,3% φέτος.

Όσον αφορά το πλεόνασμα υπηρεσιών, για άλλον ένα μήνα απέδωσαν θετικά οι ταξιδιωτικές υπηρεσίες με αυξήσεις σε αφίξεις τουριστών και εισπράξεις.

Αντίστοιχα, σημαντικές ήταν οι αυξήσεις που καταγράφηκαν στις άμεσες επενδύσεις.

Αναλυτικά, τον Νοέμβριο του 2023, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών μειώθηκε κατά 604,7 εκατ. ευρώ σε σχέση με το Νοέμβριο του 2022 και διαμορφώθηκε σε 3,3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments