Πολιτική

Ζαχαράκη: Εθνικής προτεραιότητας ζήτημα το δημογραφικό

Ζαχαράκη: Εθνικής προτεραιότητας ζήτημα το δημογραφικό

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Η κ. Ζαχαράκη, στην παρέμβασή της, σε κοινό πάνελ με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, Ντουμπράβκα Σούιτσα, αναφέρθηκε στους άξονες σχεδίου και της εθνικής στρατηγικής

Η κ. Ζαχαράκη, στην παρέμβασή της, σε κοινό πάνελ με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, Ντουμπράβκα Σούιτσα, αναφέρθηκε στους άξονες σχεδίου και της εθνικής στρατηγικής

«Το δημογραφικό είναι πρόβλημα που αφορά την προοπτική όλων των αναπτυγμένων χωρών και διατρέχει οριζόντια τις περισσότερες ευρωπαϊκές κοινωνίες. Με οικονομικές, κοινωνικές αλλά και ευρύτερες γεωπολιτικές διαστάσεις. Οι λύσεις δεν είναι ούτε μαγικές ούτε γρήγορες ούτε εύκολες. Για την Ελλάδα το δημογραφικό είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας. Απαιτείται ένα συνεκτικό και μακρόπνοο σχέδιο, το οποίο θα υλοποιηθεί με επιμονή, συνέπεια και τη μέγιστη συστράτευση των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά του εθνικού σχεδίου για το δημογραφικό που δουλεύουμε εντατικά και μετά την αναγκαία πλατιά διαβούλευση θα παραδώσουμε στον πρωθυπουργό στις αρχές Μαΐου». Αυτό ανέφερε η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, κατά την παρουσία της στο 3ο δημογραφικό συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

Η κ. Ζαχαράκη, στην παρέμβασή της, σε κοινό πάνελ με την αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, Ντουμπράβκα Σούιτσα, αναφέρθηκε στους άξονες σχεδίου και της εθνικής στρατηγικής προκειμένου να ανασχεθεί η πτωτική πορεία που παρατηρείται τις τελευταίες πολλές δεκαετίες.

Όπως σημείωσε, «ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για ουσιαστικές παρεμβάσεις και όχι απλά για θεωρητικές κατασκευές και γρήγορες λύσεις. Βασικοί πυλώνες της στρατηγικής μας είναι η στήριξη της οικογένειας, η ενίσχυση του εργατικού δυναμικού, η διαχείριση της γήρανσης, και πρωτίστως η διασφάλιση της ποιότητας ζωής με παράλληλη προώθηση της ανάπτυξης. Θέλουμε, λοιπόν, έναν ενεργό πληθυσμό που συμμετέχει στην αγορά εργασίας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Η υπουργός στάθηκε και στα μέτρα για το brain gain τονίζοντας ότι το βασικότερο όλων είναι οι άνθρωποι, κυρίως οι νέοι, να εμπιστευτούν την πατρίδα τους και το μέλλον που αυτή μπορεί να τους εξασφαλίσει.

«Για να μπορέσουμε όμως να κρατήσουμε τους νέους μας στην Ελλάδα, θα πρέπει να τους παρέχουμε τη δυνατότητα να δημιουργήσουν μία αξιοπρεπή ζωή στον τόπο τους, είτε αυτός είναι η Αθήνα είτε ένα ακριτικό νησί ή ορεινό χωριό της Ηπείρου. Και σίγουρα σήμερα δεν ξεκινάμε από το μηδέν. Οι Αμεσες Ξένες Επενδύσεις σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση της τάξης του 48,2%. Καταφέραμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3%, καθιστώντας μας τη χώρα με τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης στην ΕΕ, με παράλληλη σταθερή μείωση του ποσοστού ανεργίας ανά τρίμηνο», επεσήμανε η κ. Ζαχαράκη.

Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, μεταξύ άλλων, έδωσε έμφαση στα στεγαστικά προγράμματα στήριξης των νέων, των νέων ζευγαριών και των ευάλωτων, την υποστήριξη των γυναικών, αλλά και στα αναπτυξιακά προγράμματα στήριξης της περιφέρειας -μέσω και της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας- που δημιουργούν προϋποθέσεις βιώσιμης ανάπτυξης και πολλές νέες θέσεις εργασίας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη συζήτηση που έχει ανοίξει πανευρωπαϊκά για την αξιοποίηση των νομίμων μεταναστών προκειμένου να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες στην αγορά εργασίας, με ταυτόχρονη, όμως, μέριμνα για την ένταξή τους. Σχετικά με την πρόσφατη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης η κ. Ζαχαράκη εξήγησε: «Είναι ένα μέτρο που ισχύει και σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και έχει στόχο, πέραν της αύξησης του εργατικού δυναμικού της χώρας, την αντιμετώπιση της παράνομης εργασίας και παραοικονομίας».

Συνοψίζοντας, η κ. Ζαχαράκη υπογράμμισε: «Το δημογραφικό ζήτημα δεν επιδέχεται μαγικών λύσεων αλλά επίμονων και συντονισμένων μέτρων. Με προσεκτικά βήματα και παρεμβάσεις που διατρέχουν το σύνολο των αρμοδιοτήτων του υπουργείου μας θα προχωρήσουμε το έργο μας, με στόχο να κάνουμε τους πολίτες να εμπιστευτούν την πατρίδα τους και το μέλλον που μπορεί να τους προσφέρει».

Από την πλευρά της, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία σημείωσε ότι το δημογραφικό πρόβλημα μπορεί ακόμη να μην έχει ακόμη χαρακτηριστεί από την ΕΕ ως κατεπείγον ζήτημα, αλλά σύντομα θα συγκαταλέγεται στις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής οικογένειας, τονίζοντας πως πρέπει να χαρτογραφήσουμε τις επιπτώσεις που θα έχει στην Ευρώπη και ιδιαιτέρως στην παραγωγική διαδικασία.

Η κ. Σούιτσα επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να βρει ένα αφήγημα και πως πρέπει η γήρανση στην Ευρώπη να αντικατασταθεί από το ότι ζούμε περισσότερο. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως δεν υπάρχει μαγική λύση και λύση για όλα τα θέματα, που αφορά το δημογραφικό, όπως είναι το συνταξιοδοτικό, η υγεία, τα συστήματα περίθαλψης, εκπαίδευσης κλ.π. Πυλώνες της ευρωπαϊκής πολιτικής, σύμφωνα με την Κροάτισα πολιτικό, για την οποία κυρίαρχο ρόλο θα παίξει η ανταγωνιστικότητα και σε αυτό το πεδίο, είναι να δοθεί η δυνατότητα των νέων να γίνονται γονείς και να έχουν επιλογές εργασίας, η ενίσχυση των νέων, με εκπαιδευτικά προγράμματα και ενίσχυση των δεξιοτήτων, η φροντίδα των ηλικιωμένων για μία ποιοτική ζωή και η νόμιμη μετανάστευση, την οποία έχουμε ανάγκη.

Επίσης, αναφέρθηκε στα εργαλεία που διαθέτει η ΕΕ για τη στέγαση, την αξιοποίηση της κοινής αγοράς και στις υποδομές, ιδίως στις αγροτικές περιοχές, ενώ υπογράμμισε ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες βοηθούν αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τον άνθρωπο σε πολλές εργασίες και κοινωνικές δράσεις.

Τέλος, η κ. Σούιτσα σημείωσε ότι στόχος παραμένει η βελτίωση της ζωής των πολιτών στην ΕΕ και γι’ αυτό προσβλέπει στη συμμετοχή όλων, καθώς «όλοι οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να γνωρίζουν ότι μπορούν να επηρεάσουν τις εξελίξεις».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments