Ο Ερντογάν υπόσχεται στην Μελόνι να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές
Πηγή Φωτογραφίας: Iltempo.it
Χθες στην Κωνσταντινούπολη υποδέχτηκε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν η πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι. Μια συνάντηση που φαίνεται να λειτούργησε για να θέσει τα θεμέλια για μια μελλοντική συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας με στόχο τη μείωση της άφιξης μεταναστών από τη Λιβύη.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, που διήρκεσε περισσότερες από δύο ώρες, οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ενίσχυση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό, με τη συνεργασία που δημιουργήθηκε πέρυσι να έχει μειώσει τις παράτυπες ροές κατά 56% κατά μήκος του διαδρόμου μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας.
Το ταξίδι της κ, Μελόνι είναι μια ευκαιρία να «επιβεβαιωθεί ο στρατηγικός χαρακτήρας της εταιρικής σχέσης, σε διμερές επίπεδο, εντός του ΝΑΤΟ και εντός της λεκάνης της Μεσογείου» με την Τουρκία, ανέφεραν ιταλικές διπλωματικές πηγές.
Η συνεργασία σε αυτόν τον τομέα, εξηγούν οι ίδιες πηγές, θα είναι ολοένα και πιο στενή, συμπεριλαμβανομένης της Λιβύης, ένα θέμα στο οποίο τα υπουργεία Εξωτερικών των δύο χωρών σκοπεύουν να συμφωνήσουν σύντομα.
Ο Meloni, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της G7 την 1η Ιανουαρίου, ευχαρίστησε τον Ερντογάν για τις διπλωματικές μεσολαβητικές προσπάθειές του μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, και ειδικότερα για την επανενεργοποίηση της Πρωτοβουλίας για τα Σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας, η οποία στοχεύει να ξεμπλοκάρει την αποστολή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, μετά Η Ρωσία απέτυχε να ανανεώσει τη συμφωνία τον περασμένο Ιούλιο.
Ασφάλεια και εμπόριο με την Αφρική
Λαμβάνοντας υπόψη την επικείμενη σύνοδο κορυφής Ιταλίας-Αφρικής που θα πραγματοποιηθεί στη Ρώμη, η ανάπτυξη και η ασφάλεια στην αφρικανική ήπειρο ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν. Προς το παρόν, ο Τούρκος πρόεδρος δεν αναμένεται να παραστεί στη σύνοδο κορυφής που διοργάνωσε η κ. Μελόνι, η οποία προσπαθεί να προωθήσει το λεγόμενο «Σχέδιο Ματέι για την Αφρική» , που βασίζεται σε μια «μη ληστρική» προσέγγιση αμοιβαίου οφέλους για την Αφρική. και της Ευρώπης, κυρίως στον τομέα της ενέργειας.
Σύμφωνα με ιταλικές πηγές, το εμπόριο μεταξύ Ιταλίας και Τουρκίας έχει ξεπεράσει τα 25 δισ. ευρώ και πλησιάζει τον κοινό στόχο των τουλάχιστον 30 δισ. ευρώ έως το 2030. Κατά τη συνάντηση εξετάστηκαν και οι οικονομικές ευκαιρίες για ιταλικές εταιρείες, ιδιαίτερα στον αμυντικό τομέα.
Ωστόσο, όταν πρόκειται για τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, στην οποία η κ. Μελόνι ήταν πάντα αντίθετη πριν γίνει πρωθυπουργός, φαίνεται ότι υπήρξε μόνο «ανταλλαγή ιδεών ».
Σε μια ομιλία του τον Απρίλιο του 2021, ο πρόεδρος του κόμματος Fratelli d’Italia ζήτησε να ανακληθεί οριστικά το καθεστώς της Τουρκίας ως υποψήφιας χώρας για ένταξη στην ΕΕ.
«Τα τελευταία χρόνια, ο κ. Ερντογάν έχει εντείνει την εμπλοκή της Τουρκίας προς μια ισλαμιστική κατεύθυνση, μειώνοντας τους χώρους ελευθερίας […] Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι η Τουρκία χρηματοδοτεί το πολιτικό Ισλάμ στην Ευρώπη », δήλωσε η κ. Μελόνι σε ομιλία της προς τον Πρωθυπουργό Μάριο Ντράγκι. την εποχή εκείνη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας