Πολιτική

Πέτσας: Να επεκτείνουμε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές [vid]

Πέτσας: Να επεκτείνουμε την επιστολική ψήφο και στις εθνικές εκλογές [vid]

Πηγή Φωτογραφίας: Screenshot ONE TV, Στην ευκαιρία να επεκταθεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές επέμεινε ιδιαίτερα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο κ. Στέλιος Πέτσας. ​

Αφού συμφωνούμε στο έλασσον, γιατί να μη συμφωνήσουμε και στο μείζον;

Στην ευκαιρία να επεκταθεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές επέμεινε ιδιαίτερα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, ο κ. Στέλιος Πέτσας. ​

Πιο συγκεκριμένα, ερωτηθείς αναφορικά με την τροπολογία της υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως στο νομοσχέδιο για την επιστολική ψήφο, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος απάντησε: «Από όλους τους φορείς τονίστηκε η ανάγκη να επεκταθεί η επιστολική ψήφος όσο το δυνατόν περισσότερο. Αφού όλα τα κόμματα, μια πλειοψηφία επάνω από 230 βουλευτές, έδειχναν να αγκαλιάζουν αυτήν την πρόταση για τις ευρωεκλογές, τότε γιατί είναι για το έλασσον και όχι για το μείζον; Σε αυτή τη λογική, η κυβέρνηση δείχνει αντανακλαστικά και προσπαθεί να επεκτείνει την επιστολική ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού και για τις εθνικές εκλογές. Υπάρχει μια τριήμερη συζήτηση μπροστά μας. Τα κόμματα μπορούν να δουν, εφόσον συμφωνούν για τις ευρωεκλογές, γιατί να μη συμφωνούν και για τις εθνικές εκλογές; Είναι και ευκαιρία να γίνει μια σοβαρή συζήτηση μέσα στις ημέρες που έχουμε μπροστά μας. Επαναλαμβάνω πως, αν δεν ισχύσει για τις εθνικές εκλογές, θα ισχύσει μόνο για τις ευρωεκλογές».

Βήματα προόδου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας

​Αναφερόμενος, στη συνέχεια, στην κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας στη χώρα μας, ο κύριος Πέτσας τόνισε πως «αναμφίβολα, προβλήματα υπάρχουν. Το ζητούμενο όμως είναι οι πολλοί να μην ταλαιπωρούνται. Έχουμε σοβαρά ζητήματα στα νοσοκομεία, ωστόσο κάναμε επί κυβερνήσεως Κ. Μητσοτάκη βήματα προόδου, ακόμη και μέσα στην πανδημία. Το Εθνικό Σύστημα Υγείας στάθηκε όρθιο, αν και έχουμε πολλά πράγματα να διορθώσουμε. Ένα ζήτημα είναι ασφαλώς η στελέχωση και γι’ αυτό, έχουν εξαγγελθεί οι 6500 προσλήψεις για φέτος».

«Σε ό,τι αφορά τις διοικήσεις των πανεπιστημιακών μονάδων», συνέχισε ο κ. Στέλιος Πέτσας, το 2023 καταφέραμε να περάσουμε ένα νομοσχέδιο για τις επιλογές των διοικήσεων των νοσοκομείων. Προβλέπεται μια διαδικασία αξιολόγησης και με ποιοτικά και με ποσοτικά κριτήρια. Έχουμε κάνει λοιπόν βήματα προόδου και ως προς αυτό.Κανένας δεν είπε πως το ΕΣΥ δεν έχει πολλά περιθώρια να βελτιωθεί. Αυτό είναι μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Μη κρατικά ΑΕΙ: Να πάψει η Ελλάδα να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία

​Ερωτηθείς για τη δημιουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, η οποία προωθείται από το υπουργείο Παιδείας, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας απάντησε πως «η ενημέρωσή μας για το νομοσχέδιο είναι ακόμη γενική. Αυτό που θα έχει κυρίως σημασία θα είναι τα κριτήρια για τη δημιουργία ιδιωτικών πανεπιστημίων. Αυτή τη στιγμή, μένουμε στο ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο. Και αυτό το πλαίσιο είναι αυτό που πρέπει να διακρίνει την Ελλάδα του 2024. Δηλαδή να πάψει η Ελλάδα να είναι παγκόσμια πρωτοτυπία, η μόνη χώρα που δεν έχει μη κρατικά πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο».

​Βασικό είναι επίσης το ζήτημα να ανοίξουμε το πλαίσιο, έτσι ώστε να μπορούν εγνωσμένου κύρους πανεπιστήμια να ανοίξουν παραρτήματα και στην Ελλάδα σύμφωνα με το κοινοτικό δίκαιο και με βάση τη λογική ότι θα έχουν υψηλού επιπέδου προδιαγραφές, να μην είναι δηλαδή κάτι το οποίο θα είναι κατώτερου επιπέδου. Αυτό προϋποθέτει μια σειρά από δράσεις. Είναι οι εγγυητικές επιστολές, τα campuses που πρέπει να υπάρχουν, το διδακτικό προσωπικό, οι πιστοποιήσεις, μια σειρά από δράσεις που περιμένουμε να δούμε και να εξειδικευθούν».

«Από εκεί και πέρα», εξακολούθησε ο κ. Πέτσας, «είναι προς το συμφέρον της ελληνικής παιδείας η αύξηση των πόρων που θα διατεθούν στην ανώτατη εκπαίδευση. Είναι σημαντικό ότι δε θα φεύγουν χιλιάδες παιδιά στο εξωτερικό για την απόκτηση ενός πτυχίου και είναι επίσης πολύ σημαντική η ώσμωση που θα υπάρχει με τους φοιτητές από όλη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Άρα, πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα και πιστεύω πως θα υπάρξει μια ευρύτερη συναίνεση και το βήμα αυτό θα ολοκληρωθεί με την αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος εφόσον προχωρήσει αυτή η Βουλή, που είναι η προτείνουσα, και η επόμενη Βουλή, που θα είναι αναθεωρητική, να ολοκληρώσει αυτό το βήμα, έτσι ώστε να πάψουμε να είμαστε παγκόσμια πρωτοτυπία και παγκόσμια ανορθογραφία».

Καλύτερη κατανομή των αστυνομικών δυνάμεων για την αντιμετώπιση της βίας

​Σε σχέση, τέλος, με την έξαρση της βίας και την αρτιότερη αντιμετώπισή της, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος τόνισε πως «υπάρχει αναμφίβολα έξαρση της βίας. Το ένα ζήτημα είναι το προσωπικό, το άλλο ζήτημα είναι οι αποδοχές του προσωπικού και το άλλο ζήτημα είναι το ευρύτερο θέμα της κατανομής των αστυνομικών δυνάμεων. Το 55% – 60% των εγκλημάτων συμβαίνουν, με βάση όσα στατιστικά στοιχεία διαβάζω, στην περιοχή της Αττικής, τη στιγμή που μόνο του 35% του προσωπικού βρίσκεται στην Αττική. Άρα, βλέπουμε πως πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει να κάνει με την κατανομή των δυνάμεων. Και επίσης, πρέπει να δούμε τη χρήση των νέων τεχνολογιών. Για παράδειγμα, εγώ θέλω αυστηρότερους κανόνες εμπλοκής των αστυνομικών αλλά και κάμερες επάνω στις στολές τους, ώστε να παρακολουθούν καλύτερα το τι γίνεται. Και επίσης πρέπει να δούμε την αναδιάταξη των δυνάμεων και ως προς την τιθάσευση της μικρής παραβατικότητας, η οποία έχει να κάνει με τα παιδιά μας. Είναι πραγματικά ένα τεράστιο ζήτημα αυτό της εφηβικής και της νεανικής παραβατικότητας», κατέληξε ο κύριος Στέλιος Πέτσας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments