Πολιτική

Τροπολογία Κεραμέως: Από το βήμα στο άλμα;

Τροπολογία Κεραμέως: Από το βήμα στο άλμα;

Πηγή Φωτογραφίας: ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΝΙΚΗ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 2η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Η τροπολογία Κεραμέως, ευκαιρία για επέκταση της επιστολικής ψήφου.

Όταν η κυβέρνηση εξήγγειλε την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου για τις ευρωεκλογές -αρχής γενομένης από την αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου και τα δημοψηφίσματα, εάν προέκυπτε τέτοιο ενδεχόμενο- το νομοσχέδιο, που κατατέθηκε στη Βουλή, απαιτούσε την έγκριση της απλής πλειοψηφίας για να γίνει νόμος του κράτους.

Παρά το γεγονός ότι μέχρι χθες το αρμόδιο υπουργείο Εσωτερικών απέφευγε να πάρει θέση για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων βημάτων προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές, η θετική στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, έδωσε αφορμή για νέες εξελίξεις.

Έτσι, σε μια αιφνιδιαστική κίνηση, η Νίκη Κεραμέως κατέθεσε τροπολογία με την οποία καλεί τα κόμματα να στηρίξουν την καθολική καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις εθνικές εκλογές. Αυτό απαιτούσε την ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης από 200 βουλευτές. Η αιφνιδιαστική κίνηση της κυβέρνησης έφερε σε αμηχανία τα κόμματα της αντιπολίτευσης, τα οποία παραμένουν αναποφάσιστα για τη στάση τους στη συνέχεια, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για επικοινωνιακά τρικ και το ΠΑΣΟΚ να δηλώνει ότι θα ξεκινήσει τη συζήτηση από μηδενική βάση.

Τα δεδομένα, πάντως, που οδήγησαν αρχικά σε συμφωνία για την αναγκαιότητα καθιέρωσης της επιστολικής ψήφου, δεν έχουν αλλάξει. Οι παλαιότεροι συνήθιζαν να λένε ότι υπάρχει ακόμη μια Ελλάδα, που ζει έξω από την Ελλάδα. Ήταν ο αυθαίρετος, ίσως υπερβολικός, αλλά πάντως σχηματικός τρόπος για να περιγράψουν τους Έλληνες της διασποράς, το πλήθος όσων επέλεξαν να φύγουν από τη χώρα και να αναζητήσουν ένα υψηλότερο βιοτικό επίπεδο στο εξωτερικό.

Στα ποσοτικά στοιχεία σχετικά με όσους αποκλείονται από την ψηφοφορία θα πρέπει να προστεθεί η πραγματικότητα που αντικατοπτρίζεται σε περίοπτη θέση στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η αποχή είναι ίσως ο μεγαλύτερος εχθρός των πολιτικών δυνάμεων και θα συνεχίσει να αυξάνεται όσο αυτό δεν γίνεται κατανοητό. Οι αιτίες είναι σαφώς πολλές, όπως και οι πολύπλευρες απαντήσεις που απαιτούνται για την αντιστροφή αυτής της τάσης.

Η καθιέρωση της επιστολικής ψήφου θα μπορούσε να αποτελέσει ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Αν μη τι άλλο, το γεγονός ότι το ήμισυ, και σε ορισμένες περιπτώσεις περισσότερο από το ήμισυ, του πληθυσμού δεν επιχειρεί καν να εκφράσει την άποψή του στο εκλογικό τμήμα αποτελεί ένδειξη ότι το πολιτικό σύστημα αντιλαμβάνεται ότι κάτι δεν πάει καλά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments