Πολιτική

Η κυβέρνηση και οι δυσκολίες του ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια

Η κυβέρνηση και οι δυσκολίες του ν/σ για τα ομόφυλα ζευγάρια

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Το θέμα Βορίδη φαίνεται πως κλείνει οριστικά.
Περνώντας με επιτυχία το πρώτο κρας τεστ ως προς τη συνοχή του Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβερνητική πλειοψηφία έβαλε στις ράγες το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ώστε εντός του επόμενου εικοσαημέρου να ψηφιστεί από τη Βουλή και να γίνει νόμος του κράτους.
Η “υπόθεση Βορίδη”, η οποία μέχρι τη χθεσινή οριστική διευθέτηση αποτελούσε το μεγαλύτερο “αγκάθι” για την κυβέρνηση, εξελίχθηκε προς το καλύτερο και για τις δύο πλευρές. Όπως φάνηκε από το κλίμα και τη συζήτηση εντός του υπουργικού συμβουλίου, ο υπουργός Επικρατείας εξέφρασε και αυτός τη γνώμη ότι είναι ελεύθερος να επαναλάβει τις απόψεις του και ότι δεν τον συγκινεί, αλλά ταυτόχρονα, χωρίς να διαρρήξει την κεντρική πολιτική επιλογή της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, ο Μάκης Βορίδης εξέφρασε την κοινοβουλευτική του αντίθεση στο επικείμενο νομοσχέδιο Η “χρυσή τομή” βρέθηκε στο γεγονός ότι ο κ. Μάκης Βορίδης επέλεξε να απέχει, προκειμένου να εκφράσει την κοινοβουλευτική του αντίθεση στο επερχόμενο νομοσχέδιο, χωρίς ταυτόχρονα να έρθει σε ρήξη με την κεντρική πολιτική επιλογή της Κυβέρνησης και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Μία στάση που βάρυνε θετικά στο ζύγι του Μεγάρου Μαξίμου, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν ότι ο κ. Βορίδης “έχει εκφράσει την επιφύλαξή του αυτή ήδη πριν γίνει υπουργός.

Επέλεξε τη στάση της αποχής. Άρα δεν υπάρχει θέμα για την παραμονή του στο Υπουργικό Συμβούλιο”.

Χαρακτηριστικός του κλίματος που επικράτησε στην Ηρώδου Αττικού, ήταν ο διάλογος που είχε ο Υπουργός Επικρατείας με τον πρωθυπουργό κατά την διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.” Διαφωνώ επί της αρχής με το νομοσχέδιο και κατά τη γνώμη μου από το Σύνταγμα πηγάζει μια έννοια της οικογένειας που δεν μπορεί να αλλάξει. Δεν θέλω να δημιουργήσω πολιτικό πρόβλημα στην κυβέρνηση, γι’ αυτό και θα απέχω από την ψηφοφορία”, ανέφερε ο κ. Βορίδης κατά την τοποθέτησή του που έγινε σεβαστή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

“Χαίρομαι που και οι διαφωνίες εκφέρονται με δομημένο τρόπο. Δεν θα μπω στα νομικά ζητήματα, διότι είναι θέμα ισότητας, συμπερίληψης και ελευθεριών”, υπογράμμισε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός.

Ενώ το θέμα του κ. Βορίδη έχει λυθεί ουσιαστικά για την κυβέρνηση, αυτό δεν ισχύει για τους υφυπουργούς που εξακολουθούν να αντιτίθενται στη νομοθετική ρύθμιση για τα ομόφυλα ζευγάρια. Κυβερνητικές πηγές δηλώνουν αμφίθυμες, λέγοντας ότι οι υφυπουργοί δεν είναι υπουργοί και επομένως, δεν έχουν το ίδιο θεσμικό βάρος όπως για παράδειγμα ο κ. Βορίδης, αλλά είναι επίσης αμφίθυμες ως προς την τελική στάση των αναπληρωτών υπουργών κατά την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ρπιπλέον το βλέμμα της κυβέρνησης, αφού ολοκληρωθεί και η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου το βράδι της 31ης Ιανουαρίου, στρέφεται στη Βουλή και στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας της ΝΔ, όπου εξακολουθούν και υφίστανται η διαφωνίες σε ένα σημαντικό αριθμό βουλευτών της, για τους οποίους θα συνεχιστεί η επιχείρηση “πειθούς” μέχρι και την ώρα που θα κληθούν να ψηφίσουν στη Βουλή επί του νομοσχεδίου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments