ΗΠΑ: Αλιγάτορες επιβιώνουν στο κρύο μετατρέποντας τους εαυτούς τους σε «παγάκια»
Πηγή Φωτογραφίας: SCREEN/KameraOne Greek
Πολλά ζώα δεν δεν απολαμβάνουν ιδιαίτερα τον κρύο καιρό, αλλά οι αλιγάτορες στις ΗΠΑ έχουν μια ασυνήθιστη λύση για να επιβιώσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες.
Στις πολιτείες της Βόρειας Καρολίνας και του Τέξας, οι αλιγάτορες επιβιώνουν στο κρύο, αιωρώντας το σώμα τους στο νερό της λίμνης και αφήνοντάς να σχηματιστεί πάγος γύρω τους.
Μόνο το ρύγχος και τα μπροστινά τους δόντια φαίνονται πάνω από την επιφάνεια του πάγου, επιτρέποντας στους αλιγάτορες να αναπνέουν ενώ περιμένουν να ξεπαγώσει το νερό.
Αρκετοί αλιγάτορες εντοπίστηκαν «παγωμένοι» μέσα σε γιγάντια παγάκια στην λίμνη του Swamp Park, ένα τουριστικό αξιοθέατο και καταφύγιο αλιγατόρων κοντά στην παραλία Ocean Isle στη Βόρεια Καρολίνα.
Ένας άλλος αλιγάτορας εθεάθη να κάνει το ίδιο πράγμα σε μια παγωμένη λίμνη στο κέντρο διάσωσης Gator Country στο Beaumont του Τέξας.
Και οι δύο πολιτείες παρουσίασαν παγετώδεις θερμοκρασίες πρόσφατα, με βαθμούς Κελσίου υπό το μηδέν.
Γιατί οι αλιγάτορες μετατρέπονται σε παγάκια; Όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από το μηδέν, οι αλιγάτορες και άλλα ερπετά μπορούν να εισέλθουν σε μια κατάσταση, η οποία είναι παρόμοια με τον τρόπο που ορισμένα θηλαστικά, πέφτουν σε χειμερία νάρκη.
Κατά τη διάρκεια της χειμερίας νάρκης οι καρδιακοί παλμοί και η αναπνοή ενός ζώου επιβραδύνονται και η θερμοκρασία του σώματός τους μειώνεται, για να τα βοηθήσει να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια.
Όταν αρχίζουν να σχηματίζονται κρύσταλλοι πάγου, ο μεταβολισμός των αλιγατόρων επιβραδύνεται και το κουρασμένο σώμα τους σταδιακά αιωρείται στο παγωμένο νερό, με τα μάτια κλειστά.
«Ενστικτωδώς γέρνουν τη μύτη τους προς τα πάνω», ώστε να εξέχει από το νερό για να μην πνιγούν, δήλωσε εκπρόσωπος του Swamp Park.
Το νερό γύρω τους στερεοποιείται και κάνει τα σώματα τους, να αιωρούνται, μέχρι η θερμοκρασία του νερού να αυξηθεί.
Όμως, σε αντίθεση με τη χειμερία νάρκη, οι αλιγάτορες και τα άλλα ερπετά δεν πέφτουν σε βαθύ ύπνο.
Κατά τη διάρκεια του λήθαργου, πιστεύεται ότι η καρδιά ενός αλιγάτορα μπορεί να επιβραδυνθεί σε μόλις τρεις χτύπους ανά λεπτό.
Πηγή: BBC
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας