Γεωπολιτικά

H EE απειλεί με άρση του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας εάν μπλοκάρει την ουκρανική βοήθεια

H EE απειλεί με άρση του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας εάν μπλοκάρει την ουκρανική βοήθεια

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Hungarian Prime Minister Viktor Orban holds an international news conference in Budapest, Hungary, January 9, 2020. REUTERS/Tamas Kaszas

Το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει τη δυνατότητα αναστολής ορισμένων δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξετάζουν το ενδεχόμενο να θέσουν σε ισχύ το άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ, αίροντας το δικαίωμα ψήφου της Ουγγαρίας, εάν ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν επιμείνει στην άρνησή του να εγκρίνει τη βοήθεια ύψους 50 δισ. ευρώ στην εμπόλεμη Ουκρανία, αναφέρει σε σημερινό άρθρο το Politico.

Το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπει τη δυνατότητα αναστολής ορισμένων δικαιωμάτων που απορρέουν από την ιδιότητα του μέλους της ΕΕ, όπως το δικαίωμα ψήφου στο Συμβούλιο της ΕΕ, εάν μια χώρα παραβιάζει σοβαρά και κατ’ εξακολούθηση τις αρχές της Ένωσης, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 της Συνθήκης.

Μετά από χρόνια «ήπιας προσέγγισης», αυτή τη φορά οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες αφήνουν να εννοηθεί ότι η «πυρηνική επιλογή» της αποπομπής της Βουδαπέστης από τη διαδικασία ψηφοφορίας της ΕΕ δεν είναι πλέον αδιανόητη, αν θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια της Ουκρανίας, μιας υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας, γράφει η εφημερίδα, η οποία, επικαλούμενη αξιωματούχο της ΕΕ, κάνει λόγο για μειωμένη εμπιστοσύνη μεταξύ του Όρμπαν και των άλλων ηγετών.

Πέντε Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες δήλωσαν ότι άλλες χώρες του ευρωπαϊκού μπλοκ είναι έτοιμες να κινηθούν εναντίον της Βουδαπέστης, μια πρωτοφανής κίνηση για τους ηγέτες που βασίζονται στη συνοχή και την ομοφωνία.

«Εάν ο Όρμπαν πραγματικά μπλοκάρει και πάλι μια συμφωνία [για τον προϋπολογισμό και τα 50 δισ. ευρώ για την Ουκρανία] στη σύνοδο κορυφής του Φεβρουαρίου, η χρήση του άρθρου 7 για να αφαιρέσει από την Ουγγαρία τα δικαιώματα ψήφου της θα μπορούσε να αναδειχθεί ως μια πραγματική επιλογή», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.

Η ψηφοφορία της επόμενης εβδομάδας σχετικά με τη βοήθεια προς την Ουκρανία είναι ουσιαστικής σημασίας τόσο για την Ουκρανία όσο και για το μήνυμα της ΕΕ προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η Ουκρανία έχει την ομόφωνη υποστήριξη των δυτικών συμμάχων.

Τον Δεκέμβριο, ο Όρμπαν μπλόκαρε την προσπάθεια της ΕΕ να στείλει βοήθεια στην Ουκρανία, σε ένδειξη υποστήριξης προς τον Πούτιν. Ο Όρμπαν δήλωσε τότε ότι θα ήταν πρόθυμος να άρει το βέτο του μόνο εάν η ΕΕ άρει το πάγωμα της βοήθειας της προς την Ουγγαρία, λόγω παραβιάσεων του κράτους δικαίου.

Εξ άλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες επιθυμούν να επιδείξουν συνεχή υποστήριξη στην Ουκρανία, καθώς η Ουάσινγκτον εξετάζει τη δική της οικονομική στήριξη προς το Κίεβο. Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την Τρίτη ότι οι Ουκρανοί στρατιώτες στο μέτωπο θα υποστούν σημαντικές ελλείψεις πυρομαχικών χωρίς μια συνεχή αμερικανική υποστήριξη. Με το ενδεχόμενο ανάδειξης του Ντόναλντ Τραμπ στις επόμενες εκλογές – και επιστροφής της φιλοκρεμλινικής ατζέντας του – υπάρχει μια αίσθηση επείγοντος μεταξύ των ηγετών της Ευρώπης, αναφέρει το Politico.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments