Γάμος ομοφύλων: Ποιοι υφυπουργοί σκέπτονται την αποχή
Πηγή Φωτογραφίας: ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)
Στην τελική ευθεία προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους έχει εισέλθει πλέον το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο, που εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις -ελεγχόμενες, πάντως, μέχρι την σήμερον τουλάχιστον- εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.
Έως την επόμενη Τετάρτη το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια θα βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, ακολούθως αναμένεται να αξιολογηθούν τα σχόλια που θα γίνουν στο παρόν στάδιο και τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, ώστε να ψηφιστεί εκτός απροόπτου την εβδομάδα που ξεκινά από τις 12 Φεβρουαρίου και μετά.
Στελέχη που γνωρίζουν τις εσωτερικές διεργασίες στο κυβερνών κόμμα, τη Νέα Δημοκρατία, εκτιμούν ότι τελικώς μια ισχυρή πλειοψηφία, η οποία υπολογίζεται σε πάνω από 100 βουλευτές της πλειοψηφίας, αναμένεται να υπερψηφίσει το εν λόγω νομοσχέδιο.
Σε επίπεδο κυβέρνησης, η αποσαφήνιση της στάσης του υπουργού Επικρατείας κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος επέλεξε την οδό της αποχής από την επερχόμενη ψηφοφορία, αλλά και η επιβεβαίωση ότι αυτή η εξέλιξη δεν επισύρει πειθαρχικές κυρώσεις από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου αποτελούν σε κάθε περίπτωση ένα… προηγούμενο, που διαμορφώνει πολιτικά δεδομένα.
Και ενώ κυβερνητικές πηγές έσπευσαν να διευκρινίσουν ότι ο κ. Βορίδης είχε ενημερώσει εγκαίρως για τις επιφυλάξεις του, προτού αναλάβει το χαρτοφυλάκιο του υπουργού Επικρατείας, υπονοώντας εμμέσως πλην σαφώς ότι αποτελεί εκ των πραγμάτων μοναδική περίπτωση, ορισμένα κυβερνητικά στελέχη διαβλέπουν τον κίνδυνο να αποκτήσει η στάση του υπουργού Επικρατείας περισσότερους μιμητές, απ’ ό,τι αρχικώς εκτιμήθηκε και μάλιστα ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη και δη τους υφυπουργούς.
Ενδεικτική ως προς τα προαναφερθέντα είναι η χθεσινή δήλωση του υφυπουργού Δικαιοσύνης κ. Γιάννη Μπούγα, ότι «η προσωπική μου απόφαση είναι μάλλον να απέχω από τη διαδικασία. Θα το εξηγήσω. Πρέπει να εξηγηθεί με τρόπο που θα είναι αναλυτικός ώστε να γίνει κατανοητή η προσωπική μου στάση. Είναι καθαρά θέμα συνείδησης και νομικής στάθμισης».
Κυβερνητικά στελέχη σημείωναν ότι το νομοσχέδιο για την ισότητα στον πολιτικό γάμο φέρει την υπογραφή του υπουργείου Δικαιοσύνης. Μάλιστα, ερωτηθείς σχετικώς με τη στάση που θα τηρήσει το Μέγαρο Μαξίμου έναντι των υφυπουργών που θα θελήσουν να απέχουν από την επικείμενη ψηφοφορία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, στο χθεσινό μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών, διεμήνυσε ότι «καλό είναι να μην προεξοφλήσουμε τη στάση των βουλευτών, είτε είναι είτε δεν είναι υφυπουργοί, ούτε βεβαίως μπορώ να σας προαναγγείλω τις αποφάσεις του πρωθυπουργού».
Η αίσθηση, πάντως, που υπάρχει, είναι πως η στάση των κυβερνητικών στελεχών έναντι του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών θα βαρύνει σε επόμενη αξιολόγησή τους από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώπιον της προοπτικής αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα.
Μάλιστα, ο Παύλος Μαρινάκης ερωτήθηκε συγκεκριμένα για την αρμόδια υφυπουργό, Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Μαρία Κεφάλα, η οποία φέρεται, επίσης, να κλίνει προς την αποχή, καθώς είναι γνωστό πως διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις. «Κάθε απόφαση είναι προσωπική, ο καθένας τοποθετείται όπως του επιτάσσει η συνείδησή του, ας μην προεξοφλήσουμε τη στάση κανενός», ήταν η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, καθώς στο Μέγαρο Μαξίμου αναγνωρίζουν πως η στάση της κυρίας Κεφάλα έχει ξεχωριστή σημασία αφ’ ης στιγμής είναι υφυπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο.
Προβληματισμένοι φέρονται, επίσης, ο υφυπουργός Άμυνας Γιάννης Κεφαλογιάννης, που φαίνεται να βρίσκεται ανάμεσα στο «ναι» και την αποχή, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης, που, επίσης, φαίνεται να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο «ναι» και την αποχή, αλλά και η υφυπουργός Υποδομών Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία, ωστόσο, δεν έχει εκφραστεί δημοσίως.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας