Πολιτική

Ελληνική υπεροχή στο Αιγαίο με τα F-35

Ελληνική υπεροχή στο Αιγαίο με τα F-35

Πηγή Φωτογραφίας: Foreignpolicy.com

Τι φέρνουν τα F-35 στην ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο.

Η έγκριση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ της πώλησης 40 μαχητικών F-35 στην Ελλάδα -τα οποία θα προστεθούν στα Rafale που έχουν αποκτηθεί και στα αναβαθμισμένα F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας- σε συνδυασμό με το «πακέτο» αμερικανικού στρατιωτικού εξοπλισμού που θα δοθεί δωρεάν στη χώρα μας, αναβαθμίζουν το ελληνικό αμυντικό οπλοστάσιο και την αποτρεπτική δύναμη της Ελλάδας στο Αιγαίο.

Η Πολεμική Αεροπορία ήταν ήδη “πρωτοπόρος” στο Αιγαίο μετά την απόκτηση των γαλλικών Rafale, αλλά η απόκτηση των F-35 θα της δώσει στρατηγικό πλεονέκτημα και θα την καταστήσει μία από τις ισχυρότερες αεροπορικές δυνάμεις στην περιοχή.

Και όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, οι συσχετισμοί αυτοί δεν θα ανατραπούν από την ενδεχόμενη κοινοβουλευτική έγκριση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία ή την αναβάθμιση των παλαιότερων τουρκικών μαχητικών, καθώς τόσο το Rafale όσο και το F-35 είναι ανώτερα.

Το F-35 είναι ένα πολεμικό αεροσκάφος 5ης γενιάς, αόρατο, τύπου stealth με προηγμένα συστήματα πλοήγησης. Το σύγχρονο μαχητικό αεροσκάφος της Lockheed Martin μπορεί να φέρει πυραύλους αέρος, αέρος και αέρος εδάφους και κατευθυνόμενες βόμβες λέιζερ, ενώ έχει και τη δυνατότητα κάθετης απογείωσης και προσγείωσης.

Επίσης μπορεί να συμμετέχει στη συλλογή πληροφοριών και στην επιτήρηση τεράστιων περιοχών ενώ μπορεί να κάνει αναγνωριστικές αποστολές.

Πρόκειται για μονοθέσιο αεροσκάφος με κινητήρα πολλαπλών ρόλων. Ο πιλότος έχει ορατότητα 360 μοιρών και είναι εξοπλισμένο με πολλαπλούς αισθητήρες και ραντάρ για τη σάρωση της σκηνής των επιχειρήσεων και της μάχης. Έχει τελική ταχύτητα 1,6 max, μπορεί να ανέβει σε υψόμετρο 50.000 ft και είναι εξοπλισμένο με προηγμένους κινητήρες που ελαχιστοποιούν την κατανάλωση καυσίμου. Είναι επίσης πλέον ένα ενιαίο, διεπιστημονικό πεδίο μάχης και “πυραμίδα” στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, η ενδυνάμωση αυτή της Ελλάδας θα πρέπει να θεωρηθεί ως μέρος της ενδυνάμωσης ολόκληρης της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ, ενώ η άφιξη των F-35 στην Ελλάδα αποτελεί μια νέα εποχή για τις ένοπλες δυνάμεις, καθώς θα απαιτηθούν οι απαραίτητες τεχνικές προσαρμογές όσον αφορά τις βάσεις συντήρησης και όλες τις άλλες επιπτώσεις.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments