Αυξήσεις στα τιμολόγια για την ασφάλιση κατοικιών και επιχειρήσεων λόγω φυσικών καταστροφών
Πηγή Φωτογραφίας: ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ "ELIAS" / ΒΡΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΛΗΚΤΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΒΛΟΧΟΥ (ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΤΖΕΚΑΣ/EUROKINISSI)
Οι πρώτες αυξήσεις στα τιμολόγια για την ασφάλιση κατοικιών αλλά και επιχειρήσεων καταγράφονται στην αγορά λίγο μετά την έναρξη της νέας χρονιάς, που συνέπεσε με την ανανέωση των αντασφαλιστικών συμβάσεων, δηλαδή τις συμβάσεις που συνάπτουν οι ασφαλιστικές εταιρείες με μεγάλους αντασφαλιστές παγκοσμίως για τον επιμερισμό των ζημιών από καταστροφικούς κινδύνους.
Οι αυξήσεις που επέβαλαν οι μεγάλοι αντασφαλιστές λόγω των μεγάλων φυσικών καταστροφών που συνέβησαν το 2023 ξεκινούν από 10% και φθάνουν έως και 30% –ανάλογα με την εταιρεία– και μέρος αυτών αναμένεται να μετακυλιστεί και στα ασφάλιστρα πυρός, δηλαδή στα νέα τιμολόγια για την ασφάλιση κατοικίας και επιχειρήσεων.
Ηδη η Interamerican ανακοίνωσε αυξήσεις από 4% έως 9% στις ανανεώσεις συμβολαίων και 7% στις νέες εργασίες των προγραμμάτων κατοικίας, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες σε παρόμοιες κινήσεις αναμένεται σταδιακά να προχωρήσουν και άλλες εταιρείες του κλάδου σε μια προσπάθεια να επιμερίσουν την αύξηση του κόστους της αντασφάλισης, που επηρεάζει όχι μόνο την ασφάλιση κατοικίας αλλά και την ασφάλιση των επιχειρήσεων.
Οι προθέσεις των μεγάλων αντασφαλιστικών ομίλων καθοδηγούνται από την αύξηση της συχνότητας των καταστροφικών φαινομένων, που έχουν «σταθεροποιήσει» τα τελευταία χρόνια το κόστος για την ασφάλιση έναντι φυσικών καταστροφών πάνω από τα 100 δισ. δολάρια τον χρόνο. Ετσι το κόστος της αντασφάλισης αποτελεί μια παγκόσμια άσκηση και οι τιμές καθορίζονται κάθε χρόνο με βάση τις ζημιές που μπορεί να επηρεαστούν από καταστροφικά γεγονότα σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, αλλά και σε τοπικό επίπεδο ανάλογα με την αγορά, φέρνοντας στο προσκήνιο για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια και την Ελλάδα.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η ελληνική ασφαλιστική αγορά θα «αντέξει» τις ζημιές που προκάλεσε η καταιγίδα «Daniel», χωρίς να απαιτηθούν αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, αλλά οι επιπτώσεις θα αποτυπωθούν στην κερδοφορία του κλάδου και φυσικά στα ασφάλιστρα. Στην αντασφαλιστική αγορά κυριαρχούν τρία είδη συμβάσεων. Πρόκειται για αναλογικές της κατηγορίας:
• Συμβάσεις quota share (σταθερής ασφαλείας), στις οποίες η ζημιά επιμερίζεται μεταξύ αντασφαλιστή και ασφαλιστή σε ποσοστά π.χ. 40%-60% για όλο το χαρτοφυλάκιο.
• Συμβάσεις καταστροφικών κινδύνων share plus, όπου κάθε κίνδυνος έχει τη δική του αναλογία.
• Συμβάσεις excess of loss, όπου τον κίνδυνο πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, π.χ. πάνω από 1 εκατ., τον αναλαμβάνει ο αντασφαλιστής και κάτω από το ποσό αυτό αποζημιώνει η ασφαλιστική εταιρεία.
Η ελληνική ασφαλιστική αγορά διαθέτει και τα τρία είδη συμβάσεων, ανάλογα με την πολιτική κάθε εταιρείας και τον κίνδυνο που θέλει να αναλάβει και μετά την κακοκαιρία ενεργοποιήθηκαν όλα τα είδη συμβάσεων.
Πηγή: moneyreview.gr//Ευγενία Τζώρτζη
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας