Διαπραγματεύσεις Ουάσινγκτον-Βαγδάτης για τον τερματισμό του στρατιωτικού συνασπισμού στο Ιράκ
Πηγή Φωτογραφίας: twitter @IraqiPMO,Το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντανί ανήρτησε φωτογραφία από τη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και του διεθνούς συνασπισμού που έχει συγκροτήσει η Ουάσινγκτον για την καταπολέμηση του ISIS.
Το Ιράκ και οι ΗΠΑ ξεκίνησαν το Σάββατο συνομιλίες για το μέλλον του στρατιωτικού συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, που είχε σχηματιστεί για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
Το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σία Αλ Σουντανί ανήρτησε φωτογραφία από τη συνάντηση υψηλόβαθμων αξιωματούχων των ιρακινών ενόπλων δυνάμεων και του διεθνούς συνασπισμού που έχει συγκροτήσει η Ουάσινγκτον για την καταπολέμηση του ISIS.
Σύμφωνα με την ανάρτηση, φιλοξενούσε «τον πρώτο γύρο διμερούς διαλόγου μεταξύ του Ιράκ και των ΗΠΑ για τον τερματισμό της αποστολής του συνασπισμού στο Ιράκ».
Prime Minister Mohammed S. Al-Sudani sponsors the commencement of the first round of bilateral dialogue between Iraq and the United States of America to end the mission of the Coalition in Iraq. pic.twitter.com/BBswNEpYa2
— المكتب الإعلامي لرئيس الوزراء 🇮🇶 (@IraqiPMO) January 27, 2024
«Οι συνομιλίες και η όποια πρόοδος επιτευχθεί θα καθορίσουν τη διάρκεια αυτών των διαπραγματεύσεων», δήλωσε στο AFP ο σύμβουλος του Αλ Σουντανί για θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Οι συνομιλίες, οι οποίες έχουν προγραμματιστεί εδώ και μήνες, έρχονται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων στο Ιράκ και την περιοχή που συνδέονται με τον πόλεμο στη Γάζα μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, με επιθέσεις κατά των δυνάμεων των ΗΠΑ και άλλων δυνάμεων του συνασπισμού.
Έχουν σημειωθεί περισσότερες από 150 επιθέσεις εναντίον στρατευμάτων του συνασπισμού από τα μέσα Οκτωβρίου, πολλές από τις οποίες ανέλαβε η Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ, μια συμμαχία οργανώσεων που συνδέονται με το Ιράν και αντιτίθενται στην υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ στη σύγκρουση στη Γάζα.
Οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει αρκετά πλήγματα σε αντίποινα, αυξάνοντας την πίεση στον Αλ Σουντανί, η κυβέρνηση του οποίου στηρίζεται στην υποστήριξη των κομμάτων που πρόσκεινται στο Ιράν, να ζητήσει την αποχώρηση του συνασπισμού, όπως μεταδίδει το The National.
Η Ουάσινγκτον είχε δηλώσει την Πέμπτη ότι είχε συμφωνήσει με τη Βαγδάτη για τη σύσταση «ομάδων εργασίας εμπειρογνωμόνων από επαγγελματίες του στρατού και της άμυνας» στο πλαίσιο της Ανώτατης Στρατιωτικής Επιτροπής που συστάθηκε σε συμφωνία με τη Βαγδάτη.
Οι ομάδες εργασίας θα εξετάσουν «τρεις βασικούς παράγοντες», δήλωσε η Ουάσινγκτον: «την απειλή από το ISIS, τις επιχειρησιακές και περιβαλλοντικές προδιαγραφές και τα επίπεδα ικανοτήτων των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας».
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ δήλωσε την Πέμπτη ότι η στρατιωτική παρουσία των ΗΠΑ στο Ιράκ «θα είναι σίγουρα μέρος των συζητήσεων».
Με πληροφορίες από Τhe National, AFP
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας