Policy Briefs

Τι κρύβεται πίσω από την προσέγγιση φον ντερ Λάιεν – Μελόνι;

Τι κρύβεται πίσω από την προσέγγιση φον ντερ Λάιεν – Μελόνι;

Πηγή Φωτογραφίας: France24.com

Μια win-win σχέση.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και η πρωθυπουργός της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι, φαίνεται να έχουν δημιουργήσει μια ισχυρή σχέση, την οποία ορισμένοι περιγράφουν ως “win-win” . Τι κρύβεται όμως πίσω από την προσέγγισή τους;

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επισκέφτηκε ξανά την Ιταλία αυτό το Σαββατοκύριακο για μια σύνοδο κορυφής Ιταλίας-Αφρικής, λίγες εβδομάδες μετά την επίσκεψη της πληγείσας από τις πλημμύρες πόλης Φορλί στην Εμίλια-Ρομάνια, με την Τζόρτζια Μελόνι.

Οι αγκαλιές και τα χαμόγελα που αντάλλαξαν οι δύο γυναίκες από διαφορετικές πολιτικές οικογένειες δεν πέρασαν απαρατήρητες πέντε μήνες πριν από τις ευρωεκλογές.

Ενώ η κ. Von der Leyen είναι μέλος του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), η κ. Meloni ηγείται του δεξιού ιταλικού κόμματος Fratelli d’Italia , το οποίο ανήκει στην ομάδα των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (CRE) στην Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και είναι επίσης πρόεδρος του Κόμματος των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών.

Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο ευρωβουλευτής Fratelli d’Italia Nicola Procaccini συμπροεδρεύει της ομάδας CRE.

Οι δύο γυναίκες φαίνεται να έχουν δημιουργήσει μια σταθερή σχέση, την οποία ορισμένοι περιγράφουν ως «win-win» . Πράγματι, εάν η κ. Von der Leyen επιβεβαιώσει ότι θα διεκδικήσει ξανά την προεδρία της Επιτροπής, θα πρέπει να λάβει την υποστήριξη που χρειάζεται για να το πράξει. Από την πλευρά της, η κ. Μελόνι μπόρεσε να αποδεσμεύσει δόσεις από το Ταμείο Ανάκαμψης για την Ιταλία και ταυτόχρονα να εξασφαλίσει ότι θα έχει ένα σημείο αγκύρωσης για τους Συντηρητικούς και τους Μεταρρυθμιστές στις Βρυξέλλες μετά τις εκλογές του Ιουνίου.

Ωστόσο, η προσέγγιση θα μπορούσε να δημιουργήσει διχόνοια εντός της ομάδας CRE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς το κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) της Πολωνίας —ένα από τα μεγαλύτερα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας— δεν είναι διατεθειμένο να υποστηρίξει την κ. von der Leyen, ειδικά από τη νέα Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ντόναλντ Τουσκ, μέλος του ΕΛΚ του Προέδρου της Κομισιόν, διαλύει την κυριαρχία του ακροδεξιού κόμματος στο δικαστικό σύστημα και στα πολωνικά μέσα ενημέρωσης.

Ο Ράντοσλαβ Φόγκιελ, βουλευτής του PiS, είπε στο Euractiv ότι η φον ντερ Λάιεν είχε «παρέμβει σε πολλές περιπτώσεις στις πολωνικές υποθέσεις, κυρίως υποστηρίζοντας το στρατόπεδο του Ντόναλντ Τουσκ».

Ο Φόγκιελ επεσήμανε επίσης ότι ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕ είχε «προδώσει» τη Βαρσοβία θέτοντας όρους για την έναρξη των πληρωμών του ταμείου ανάκαμψης αφού η Επιτροπή τις πάγωσε λόγω προβλημάτων με το κράτος της Δεξιάς.

Πράγματι, για να γίνουν οι πληρωμές, η Πολωνία έπρεπε να τηρήσει ορισμένους όρους που είχαν συμφωνηθεί με την Επιτροπή, κυρίως όσον αφορά την ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος της χώρας. Ορισμένες από αυτές τις αλλαγές εφαρμόστηκαν, αλλά οι Βρυξέλλες τις θεώρησαν ανεπαρκείς, είπε ο κ. Φόγκιελ.

Ωστόσο, από τότε που ο Ντόναλντ Τουσκ ανέβηκε στην εξουσία, «αποδεικνύεται ότι κανένα βήμα δεν ήταν πιο απαραίτητο », σημείωσε.

Από την πλευρά της, η Giorgia Meloni θα μπορούσε να βρεθεί στην ίδια θέση με το PiS το 2019, υποστηρίζοντας έναν υποψήφιο που έρχεται ριζικά ενάντια στην ιδεολογία της επειδή θέλει να μπορέσει να διορίσει τον επόμενο Ιταλό επίτροπο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ταμείο ανάκαμψης

Στις 17 Ιανουαρίου, η Επιτροπή αποφάσισε να διαθέσει 1,2 δισ. ευρώ στην Ιταλία ως μέρος του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (PNRR).

Μαζί με την Ισπανία, η Ιταλία είναι ένας από τους βασικούς δικαιούχους του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς αναμένεται να λάβει περισσότερα από 200 δισ. ευρώ.

Στη Ρώμη, οι ειδικοί προτείνουν ότι η κα Meloni και η κα von der Leyen χρειάζονται έργα στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης για την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ΕΕ, για να επιτύχουν.

Η Επιτροπή έχει επιδείξει μέχρι στιγμής αξιοσημείωτη ευελιξία έναντι της Ιταλίας, τόσο με την τροποποίηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας όσο και επιτρέποντας στην κυβέρνηση της χώρας να αλλάξει τη σειρά ορισμένων βημάτων για τη λήψη κεφαλαίων.

Την επομένη της επίσκεψης της κας von der Leyen στο Forlì, όπου επαίνεσε το ιταλικό σχέδιο, ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Raffaele Fitto ( Fratelli d’Italia ) ταξίδεψε στις Βρυξέλλες για να συζητήσει με την ομαδική εργασία της Επιτροπής για την αποδέσμευση της πέμπτης δόσης των 18 δισεκατομμύρια ευρώ από το ταμείο. Η ιταλική κυβέρνηση ελπίζει να λάβει αυτό το ποσό κατά το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments