“Αγκάθια” στον μεταρρυθμιστικό δρόμο του Μαξίμου
Πηγή Φωτογραφίας: [366477] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΚΥΣΕΑ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
Η επάνοδος της ελληνικής οικονομίας στην πρώτη «πίστα» της ευρωζώνης, η αναβάθμιση της διεθνούς θέσης της Ελλάδας, με την ενίσχυση των στρατηγικών της σχέσεων και των ενόπλων δυνάμεων, το μεταρρυθμιστικό πρόσημο κυβερνητικών επιλογών, οι κομβικές αλλαγές σε θεσμικά ζητήματα, δίνουν ενδεχομένως το στίγμα της «μεγάλης εικόνας» για τη χώρα.
Ταυτόχρονα, όμως, οι πληθωριστικές πιέσεις που μαστίζουν την πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών, το πανεπιστημιακό “χάος” που παραλύει τα ΑΕΙ και οι κινητοποιήσεις των αγροτών που αυτή τη φορά μπορεί να ξεπεράσουν το ετήσιο ραντεβού των μπλόκων του Ιανουαρίου, αντανακλούν την κοινωνική αρρυθμία που καλείται να διαχειριστεί η κυβέρνηση πριν γίνει τεράστια και τελικά “ελέφαντας στο δωμάτιο”.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στα τέλη της εβδομάδας με τον «ισχυρό άνδρα» της JP Morgan, Jamie Dimon, επικαλέστηκε το εξώφυλλο του περιοδικού Economist, 13 χρόνια πριν, το 2011, που έδειχνε ένα ελικόπτερο να πετάει πάνω από την Ακρόπολη με τον τίτλο «Acropolis Now», σε έναν παραλληλισμό της Ελλάδας εν μέσω κρίσης, με την ταινία «Apocalypse Now», της δεκαετίας του ’70, για το Βιετνάμ. Το 2023, το Economist, ανακήρυττε την Ελλάδα ως «χώρα της χρονιάς» για τα βήματα, που πέτυχε.
Το ανοιχτό εσωτερικό μέτωπο δεν πρέπει να υποτιμάται. Πρώτα απ’ όλα, υπάρχει το ζήτημα της ακρίβειας, το οποίο τείνει να πάρει τον χαρακτήρα ενός “δομικού” προβλήματος. Σχεδόν οκτώ στους δέκα πολίτες που συμμετείχαν σε δημοσκοπήσεις. ανέφεραν το ζήτημα αυτό στην κορυφή των ιεραρχήσεών τους, ενώ άλλοι δείκτες δείχνουν πως οι μισθοί είναι επαρκείς για τις είκοσι από τις τριάντα ημέρες και ότι οι αυξήσεις των τιμών στα βασικά τρόφιμα επιταχύνονται.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να «απαντήσει» με σειρά ελέγχων και προστίμων. Το ερώτημα αν αυτό επαρκεί, παραμένει. Ταυτόχρονα, διαμορφώνονται δύο μέτωπα αναταραχής. Ενόψει της μεγάλης τομής, που η κυβέρνηση προωθεί, για τον χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, με την λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, τα ΑΕΙ της χώρας «παραδίδονται» στις καταλήψεις. Η εξεταστική περίοδος, όπως και το εξάμηνο των φοιτητών, κινδυνεύουν να χαθούν. Η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει στο κάδρο τις πρυτανικές αρχές, που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των ιδρυμάτων, δίνοντας τους μια διέξοδο για να αποσοβηθεί ο κίνδυνος για χιλιάδες νέους να χάσουν έναν χρόνο από τις σπουδές τους και να ανατραπεί ο προγραμματισμός ολόκληρων οικογενειών.
Το κλίμα στα πανεπιστήμια προϊδεάζει επίσης για την πολιτική συζήτηση που θα ακολουθήσει μόλις κατατεθεί επίσημα το κρίσιμο νομοσχέδιο. Το δεύτερο μέτωπο κινητοποίησης είναι οι αγρότες. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δεν έχει θεωρήσει ότι οι αγρότες αποτελούν αντικείμενο ιδιαίτερης ανησυχίας, καθώς είναι σαφές ότι τα αιτήματά τους σχετικά με την Κοινή Αγροτική Πολιτική δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο από την Αθήνα. Ωστόσο, οι διαμαρτυρίες, ιδιαίτερα όσον αφορά τις αποζημιώσεις των αγροτών της Θεσσαλίας, δημιουργούν “πονοκέφαλο”.
Ενόψει των ευρωεκλογών, το Μαξίμου καλείται να αξιοποιήσει το προβάδισμα που δίνουν οι δημοσκοπήσεις στην κυβέρνηση, όχι μόνο για να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αντιδράσεις, αλλά και για να δώσει λύσεις, όπως με ειλικρίνεια υπογραμμίζουν πρωθυπουργός και κυβερνητικά στελέχη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλά, άλλωστε, για το καθαρό πεδίο, που έχει μπροστά του και την σταθερότητα της κυβέρνησης, που της διασφαλίζει η απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και η υποστήριξη των ψηφοφόρων στις μετρήσεις, εκτιμώντας, παράλληλα, ότι και η κάλπη των ευρωεκλογών δεν πρόκειται να αλλάξει την «θεμελιώδη δυναμική», όπως λέει χαρακτηριστικά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας