Έντονο αραβικό ενδιαφέρον για επενδύσεις σε data center στην Ελλάδα
Πηγή Φωτογραφίας: Cnn.com
Έντονο ενδιαφέρον από την αραβική χερσόνησο καταγράφεται για επενδύσεις σε data center στην Ελλάδα, που θεωρείται ότι θα αποτελέσει σημαντικό τηλεπικοινωνιακό κόμβο. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ετοιμάζεται να προχωρήσει σε σημαντικές υπογραφές συμφωνιών που θα θωρακίσουν ψηφιακά τη χώρα και πιστοποιούν την αλλαγή πίστας της Ελλάδας στην αγορά διακίνησης δεδομένων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ολιγομελής αποστολή του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα μεταβεί στην αραβική χερσόνησο για την υπογραφή σημαντικών συμφωνιών και καταγραφή της πορείας έργων που τρέχουν. Πρώτος σταθμός θα είναι το Μπαχρέιν, όπου η Ελλάδα θα ενταχθεί σε ένα διεθνή οργανισμό κυβερνοασφάλειας που συμμετέχουν οι χώρες της αραβικής χερσονήσου.
Στη συνέχεια θα υπάρξει στο Άμπου Ντάμπι υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη δημιουργία data center στην Ελλάδα. Όπως αναφέρουν πηγές, τους τελευταίους δυο μήνες υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από την αραβική πλευρά για τη δημιουργία data center στην Ελλάδα.
Σημειώνουν πως οι Άραβες είναι πολύ θετικοί στο να τρέξουν τις επενδύσεις και βλέπουν την Ελλάδα ως μια πολύ ασφαλή χώρα για επενδύσεις. Η αραβική πλευρά φαίνεται πως αναγνωρίζει τον ρόλο της Ελλάδας στον κλάδο της τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Μεσογείου και επιδιώκει σύσφιξη των επενδυτικών σχέσεων στα πεδία αυτά.
Το αραβικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται σε συνέχεια των μεγάλων αμερικανικών επενδύσεων στην αγορά τον data center και έρχεται να επιβεβαιώσει για ακόμα μία φορά τη στρατηγική θέση της χώρας που μπορεί να εξελιχθεί σε περιφερειακό hub για τη διακίνηση δεδομένων. Κάτι που αποτελεί και εκφρασμένος στόχος από την κυβέρνηση που έχει λάβει πρωτοβουλίες για την περαιτέρω αναβάθμιση της θέσης της χώρας, καθώς οι επενδύσεις σε data center έρχονται να κουμπώσουν με εκείνες των καλωδίων.
Παράλληλα θα υπάρξουν και συζητήσεις για την πορεία των έργων που αφορά το καλώδιο East to Med data Corridor, το οποίο έχει ξεκινήσει από τη Σαουδική Αραβία και θα περάσει από την Κρήτη και έρχεται να «κουμπώσει» με τις επενδύσεις στα data center.
Το έργο ύψους 800 εκατ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, πραγματοποιείται από αραβική εταιρεία και συμμετέχουν σε αυτό η ΔΕΗ που πήρε και το ποσοστό της CYTA που επρόκειτο αρχικά να συμμετάσχει. Η χρηματοδότηση στο ελληνικό κομμάτι του έργου θα γίνει από τις ελληνικές τράπεζες.
Το “East to Med data Corridor”, θα αναπτυχθεί από το MENA HUB, που ανήκει στην STC της Σαουδικής Αραβίας και στην ελληνική εταιρεία τηλεπικοινωνιών και δορυφορικών εφαρμογών TTSA. Tο Joint Venture μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και της Ελλάδας θα οδηγήσει στην εγκατάσταση ενός καλωδίου μεταφοράς δεδομένων μεταξύ της Ελλάδας ως Ανατολική Πύλη Δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Σαουδικής Αραβίας ως τον Περιφερειακό Ψηφιακό Κόμβο μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Αφρικής και Ασίας.
Το έργο EMC δίνει τη δυνατότητα στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας, και στην Ελλάδα να αξιοποιήσουν τη γεωγραφική τους θέση, δημιουργώντας τον τόσο απαραίτητο για την παγκόσμια οικονομία νέο διάδρομο μεταφοράς δεδομένων, τοποθετώντας τις χώρες στο επίκεντρο μεταφοράς, αποθήκευσης και δημιουργίας δεδομένων στην Ευρασία, μέσω της δημιουργίας μια υποδομή ψηφιακής συνδεσιμότητας ανάμεσα στις χώρες, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της εποχής του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Τα data center που αλλάζουν τη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα εκτιμάται πως θα αποτελέσει ένα από τα σημεία όπου η κίνηση των δεδομένων θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα δυόμιση χρόνια, καθώς μαζί με Βουλγαρία και Τουρκία αποτελούν πολύ σημαντικούς προορισμούς για την επέκταση του τηλεπικοινωνιακού δικτύου της Ευρώπης. Οι 3 χώρες αυτές συνολικά, το 2023 εκτιμάται από την Telegeography ότι θα τρέξουν 123 TB χωρητικότητας διαδικτυακής κίνησης και αναμένεται η κίνηση να αυξάνεται με ρυθμούς 31,5% ετησίως.
Ωστόσο, στην επόμενη πενταετία αναμένονται επενδύσεις που ενδέχεται να φτάσουν τα 1,2 δισ. δολάρια (1,1 δισ. ευρώ) από μεγάλα ονόματα όπως η Microsoft, η Amazon, και η Google.
Η Digital Realty και η ελληνική Lancom διευρύνουν επίσης το αποτύπωμά τους στην αγορά των ουδέτερων data center, ενώ κολοσσοί όπως η EXA Infrastructre βάζουν στον κεντρικό σχεδιασμό τους την Ελλάδα, εντείνοντας την παρουσία τους
Η ανάπτυξη της αγοράς στη χώρα πρόκειται να είναι αλματώδης, καθώς τα data center θα φτάσουν στον αριθμό των 24 με την συνολική ισχύ τους να ανέρχεται σε 139 MW από 34MW που είναι σήμερα, με την Ελλάδα να μετατρέπεται σε κόμβο μεταφοράς δεδομένων συνδέοντας Αφρική, Μέση Ανατολή και Ασία με την Ευρώπη.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας