Πολιτική

Αυγενάκης: Η κυβέρνηση είναι στο πλευρό των αγροτών – Έχουν δίκιο για το υψηλό ενεργειακό κόστος

Αυγενάκης: Η κυβέρνηση είναι στο πλευρό των αγροτών – Έχουν δίκιο για το υψηλό ενεργειακό κόστος

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Την Παρασκευή, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων» που αφορά το ενεργειακό κόστος στην πρωτογενή παραγωγή, τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Τι δήλωσε

Δεν θα λείψουμε από πουθενά, από κανένα διάλογο. Εγώ ζητώ από τους αγρότες, να έρθουν να συζητήσουμε. Δεν έχουμε τίποτα να χωρίσουμε, είμαστε στην ίδια μεριά της όχθης κι έχουμε πολλά πράγματα να κάνουμε μαζί. Πραγματικά θέλουμε να στηρίξουμε ακόμη περισσότερο τον πρωτογενή τομέα. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι στο πλευρό τους και αυτό έχει αποδειχθεί, είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στην ΕΡΤ ενώ αναφέρθηκε “στο δίκιο” των αγροτών, στο υψηλό ενεργειακό κόστος παραγωγής, στις αποζημιώσεις και σε όσα ακολουθούν.

180.000 στρέμματα είναι σχεδόν κάτω από το νερό, δύο και τρία μέτρα. Με τι ψυχολογία να λειτουργήσει ο παραγωγός. Γι αυτό το λόγο λοιπόν δημιουργήσαμε μηχανισμό αποζημιώσεων. 160 εκατομμύρια καταβλήθηκαν ως προκαταβολές Δεν υπάρχει προηγούμενο στις 33.000 δηλώσεις που κάθε μία έχει 6-7 διαφορετικά σκέλη. Ο ΕΛΓΑ και τα στελέχη έχουν γονατίσει και πραγματικά εγώ τους ευχαριστώ, είπε ο Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνοντας: Έχουμε δώσει ημερομηνία έως τέλος Ιουνίου να ολοκληρώσουμε τους ελέγχους και να γίνουν οι εξοφλήσεις. 30 Ιουνίου είναι η τελική ημερομηνία.

Την Παρασκευή, στο πλαίσιο της έκθεσης Agrotica στη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Θεόδωρος Σκυλακάκης, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα «Απόλλων» που αφορά το ενεργειακό κόστος στην πρωτογενή παραγωγή, τόνισε ο Λευτέρης Αυγενάκης.

Όσον αφορά στα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί σημείωσε ότι μόνο ο ΕΛΓΑ στην περίοδο 2020 έως 2023 έχει καταβάλει ως αποζημιώσεις στους αγρότες περισσότερο από 1 δις ευρώ.  Και παράλληλα η κυβέρνηση με αποφάσεις της:

–          Επέστρεψε στους αγρότες τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στο πετρέλαιο δίνοντας συνολικά περί τα 160 εκατ. ευρώ σε περίπου 297.000 αγρότες.

–          Μείωσε από το 24% στο 13% το ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων

–          Μείωσε τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές από το 13% στο 6%

–          Μείωσε κατά 50% τη φορολογία στα κέρδη αγροτών που δραστηριοποιούνται μέσα από συνεργατικά σχήματα

–          Κατήργησε τη φορολόγηση των ενισχύσεων από το πρώτο ευρώ που είχε επιβάλει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικά για την ΚΑΠ, θέμα που θέτουν οι αγρότες, ο Υπουργός είπε ότι η Ελλάδα έχει ήδη βελτιώσεις σε έξι σημεία και αναμένει την έγκριση των προτάσεών της από την ΕΕ. Παράλληλα είπε ότι το ζήτημα των αλλαγών της ΚΑΠ, μαζί με τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και τα προβλήματα του περονόσπορου, της ακαρπίας και των ψαριών εισβολέων στη Μεσόγειο, ετέθησαν από τον ίδιο στη συνεδρίαση της ομάδας EUMED-9, που συνήλθε για πρώτη φορά, με ελληνική πρωτοβουλία για ζητήματα Γεωργίας, με στόχο τη δημιουργία μετώπου από τις χώρες του Νότου της ΕΕ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments