Μητσοτάκης: Επιπλέον αποζημίωση έως 10.000 ευρώ στους αγρότες της Θεσσαλίας
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)
Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον ραδιοφωνικό σταθμό Σκάι και τον δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα.
Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τους αγρότες της Θεσσαλίας ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πρόσθετη αποζημίωση για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τον Daniel από 5.000 ως 10.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, ανέφερε: «Ο αγρότης της Θεσσαλίας έχει δίκιο να παραπονιέται για την καθυστέρηση της κατάθεσης της τροπολογίας», ενώ τόνισε πως «Το ζήτημα του ρεύματος το κάναμε. Ήδη οι αγρότες έχουν πάρει την πρώτη αρωγή των 2.000 ευρώ και έχω ζητήσει αύξηση της αρωγής από τα 2.000 να πάμε στις 5.000 και τις 10.000 ευρώ.
Θα δώσουμε πρόσθετα από 5.000 έως 10.000 ευρώ για τις ζημιές στον εξοπλισμό».
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως θα αναλυτικές ανακοινώσεις την Παρασκευή από τη Βουλή.
«Έχουμε βαθιά σχέση με πρωτογενή τομέα και τον κόσμο του. Κάθε κινητοποίηση πρέπει να είναι λογική και να μην επιβαρύνει κοινωνικό σύνολο. Παρεμβάσεις σε υποδομές που θα φτάσουν 1 δισ. ευρώ στη Θεσσαλία», τόνισε.
Μεγάλα πρόστιμα για την αισχροκέρδεια
Όσον αφορά το θέμα της αισχροκέρδειας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως: «Η αγορά έκρυβε περισσότερες στρεβλώσεις από ό,τι περιμέναμε. Δεν θα διστάσουμε να βάλουμε μεγάλα πρόστιμα για την αισχροκέρδεια – πρέπει να λειτουργεί και ο ανταγωνισμός των προμηθευτών και των σούπερ μάρκετ. Και πρέπει να δούμε πώς θα έχουμε αποκλιμάκωση των τιμών».
Επίσης, τόνισε πως προτεραιότητά του είναι η σταθερή στήριξη των εισοδημάτων, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Υπάρχει και μία Ελλάδα που τα βγάζει δύσκολα και εκεί πρέπει να στρέψουμε την προσοχή μας. Δέσμευσή μου να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Φοροαπαλλαγές για όσες οικογένειες έχουν παιδιά».
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «1η Απριλίου αύξηση κατώτατου, στόχος τα 950 ευρώ στο τέλος της 4ετίας, στον ιδιωτικό τομέα αυξάνονται οι μισθοί, οι συντάξεις στο μέτρο του εφικτού αυξάνονται».
Για την ακρίβεια ανέφερε πως συμβαίνουν δύο πράγματα: «Πρώτον η έξαρση εισαγόμενης ακρίβεια και πάνω σε αυτήν η έξαρση του πληθωρισμού και της κερδοσκοπίας. Κράτησαν τις τιμές ψηλότερα κάποιες εταιρείες. Η απάντηση του κράτους δεν μπορεί παρά να είναι σκληρή. Έχουμε νομοθεσία για τα περιθώρια κέρδους, έχουμε τη ΔΙΜΕΑ και έχουμε τη βούληση για να επιβάλουμε και να εισπράξουμε μεγάλα πρόστιμα που δημιουργούν και αρνητική εικόνα στις εταιρείες. Θα εξακολουθούμε να το κάνουμε αυτό και κάνουμε και αλλαγές δομικές στην αγορά».
Παράλληλα, υπογράμμισε: «Είδαμε ότι η αγορά αυτή έχει περισσότερες στρεβλώσεις από αυτές που εκτιμούσαμε. Τώρα που μελετάμε στέλνουμε μήνυμα ότι σας βλέπουμε και δεν θα διστάσουμε να επιβάλουμε μεγάλα πρόστιμα στη ρίζα του. Δεν λύνονται όλα με κανονιστικές διατάξεις, είναι σημαντικό να λειτουργεί ο ανταγωνισμός.
Οι τιμές στο ράφι έχουν αυξηθεί έστω και αν μειώνεται ο πληθωρισμός. Το ζήτημα δεν είναι η μείωση του πληθωρισμού αλλά να υπάρξει αποκλιμάκωση. Στο ρεύμα το πετύχαμε, στα καύσιμα είμαστε δέσμιοι του παγκόσμιου εμπορίου.
Για μένα αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα είναι η αύξηση των μισθών. Θα έχουμε αύξηση του κατώτατου μισθού και παραμένει η δέσμευσή μου για αύξηση στα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Παράλληλα στηρίζουμε την οικογένεια και γι’ αυτό πήρα προσωπική απόφαση να γίνει αύξηση του επιδόματος γέννησης και αναδρομικά.
Αυτή η κυβέρνηση έστρεψε πάντα την προσοχή στους πιο αδύναμους γιατί μας ενδιαφέρει αυτός που τα βγάζει πέρα δύσκολα. Μερικές φορές αισθάνομαι ότι υπάρχουν δύο Ελλάδες, αυτή που ευημερεί με γεμάτα καταστήματα και μαγαζιά και μια που περνάει δύσκολα».
Να γίνει η Ελλάδα ένα μεγάλο εκπαιδευτικό κέντρο
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης και στα πανεπιστήμια τονίζοντας για τις καταλήψεις πως αποτελούν μία παράνομη πράξη.
«Πολιτική μας και προσωπική προτεραιότητα είναι η στήριξη του δημοσίου πανεπιστημίου που πιστεύω ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση πριν από 4 χρόνια. Η αστυνομία έχει επέμβει αρκετές φορές. Οι πρυτάνεις έχουν ευθύνη να ενημερώνουν για παράνομες πράξεις για να εκκενώνει καταλήψεις. Μια συνέλευση φοιτητών δεν μπορεί να νομιμοποιεί την κατάληψη που από τη φύση της ως πράξη είναι παράνομη. Δεν μπορεί να είναι κατ’ έθιμον ανεκτή. Δεν είμαι καν σίγουρος ότι καθρεφτίζεται η πραγματική θέληση γιατί ξέρουμε τι συμβαίνει στις συνελεύσεις», ανέφερε.
Στη συνέχεια τόνισε: «Το όραμά μου είναι η Ελλάδα να γίνει εκπαιδευτικό περιφερειακό κέντρο. Έχω μάθει ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρούν. δεν θα δώσουμε ευκαιρία σε κάποιους για προβοκάτσια να κάνουν το πρόβλημα χειρότερο από ότι είναι.
Το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν το τέλος του επόμενου μήνα. Η αποφασιστικότητα λοιπόν της κυβέρνησης είναι δεδομένη. Τα πανεπιστήμια μπαίνουν στη λογική ότι ένα δημόσιο πανεπιστήμιο σημαίνει πλήρης αποκοπή από την πραγματικότητα και την αγορά».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας