Η Ελλάδα αντλεί €4 δισ. έπειτα από την “εκρηκτική” ζήτηση άνω των €35 δισ. για το νέο 10ετές
Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο,Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η πρεμιέρα της Ελλάδας στις αγορές για φέτος, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 4 δισ. ευρώ
Απόλυτα επιτυχημένη ήταν η πρεμιέρα της Ελλάδας στις αγορές για φέτος, με το Ελληνικό Δημόσιο να αντλεί 4 δισ. ευρώ από την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, τη στιγμή που οι προσφορές ξεπέρασαν τα 35 δισ. ευρώ. Το επιτόκιο κινήθηκε σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι αναμενόταν, καθώς διαμορφώθηκε στις 80 μ.β. πάνω από το mid swap και στο 3,478%, ενώ το guidance κατά το άνοιγμα το βιβλίου προσφορών το πρωί ήταν στις 85 μ.β. πάνω από το mid swap. Το κουπόνι διαμορφώθηκε στο 3,375%.
Στόχος του Ελληνικού Δημοσίου ήταν να κεφαλαιοποιήσει το θετικό μομέντουμ που υπάρχει αυτή τη στιγμή γύρω από τις οικονομικές προοπτικές της χώρας καθώς και την πορεία των ελληνικών ομολόγων, με την ένταξή τους σε διεθνείς δείκτες να εκτιμάται ότι θα φέρει κύμα εισροών. Οπότε “στοίχημα” αποτελούσε και το μέγεθος του βιβλίου προσφορών που θα συγκεντρωθεί, τη στιγμή που άλλες χώρες σημείωσαν τον Ιανουάριο ρεκόρ ζήτησης για τους νέους τίτλους που εξέδωσαν.
Οι Alpha Bank, Barclays, Citi, Commerzbank, Nomura και Société Générale είχαν αναλάβει να τρέξουν τη διαδικασία της έκδοσης, ενώ το νέο 10ετές λήγει στις 15 Ιουνίου του 2034. Αυτή είναι και η πρώτη έξοδος της χώρας έπειτα από την ανάκτηση του Investment grade καθώς έως τώρα ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει μόνο σε reopening υφιστάμενων τίτλων.
Σε ό,τι αφορά το timing αυτής της πρώτης έκδοσης του 2024, ο ΟΔΔΗΧ επέλεξε αυτή την εβδομάδα καθώς δε θέλει να απουσιάζει από το κύμα των εκδοτών στην αγορά στις αρχές του έτους όπου το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι υψηλό, ενώ ήθελε να περιμένει και το πέρας της συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Η νέα κοινοπρακτική έκδοση επιβεβαίωσε έτσι τις εκτιμήσεις πολλών αναλυτών για ισχυρή ζήτηση για τα ελληνικά κρατικά ομόλογα φέτος από ποιοτικούς επενδυτές. Η BofA σημείωσε την Παρασκευή ότι το spread των ελληνικών 10 ετών ομολόγων θα πρέπει να διαπραγματεύεται μεταξύ αυτού της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, ενώ αναμένει ισχυρό ράλι με περαιτέρω μείωση κατά 30 μονάδες βάσης από τις περίπου 100 μ.β αυτή τη στιγμή.
Η JP Morgan επανέλαβε τη Δευτέρα τη σύστασή της για long θέσεις στα ελληνικά 10ετή έναντι των ιταλικών καθώς όπως τόνισε, αναμένεται να επωφεληθούν από τις πρόσθετες εισροές από παθητικά funds που πλέον μπορούν να αγοράσουν ελληνικούς κρατικούς τίτλους λόγω της αναβάθμισής τους σε επενδυτική βαθμίδα και της συμμετοχής τους στους διεθνείς δείκτες.
Αξίζει να σημειώσουμε πως ο ΟΔΔΗΧ σχεδιάζει εκδόσεις ομολόγων έως 10 δισ. ευρώ φέτος, χωρίς να περιλαμβάνεται ενδεχόμενη έκδοση πράσινου ομολόγου. Οι ακαθάριστες δανειακές ανάγκες της χώρας για το 2024 διαμορφώνονται στα 18,999 δισ. ευρώ. Τα 5,463 δισ. ευρώ εξ αυτών αφορούν αποπληρωμές χρέους, τα 4,85 δισ. ευρώ πληρωμές τόκων, τα 12 δισ. ευρώ πρόωρες αποπληρωμές στις οποίες θα προχωρήσει το Ελληνικό Δημόσιο –όπως η μείωση του αποθέματος εντόκων κατά περίπου 2 δισ. ευρώ, οι περαιτέρω πρόωρες πληρωμές δόσεων των διμερών δανείων GLF, και νέες ανταλλαγές ομολόγων (buybacks) τα οποία λήγουν στα επόμενα 2-3 χρόνια– και τα 3,589 δισ. ευρώ αφορούν άλλες υποχρεώσεις, τη στιγμή που το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί στα 6,903 δισ. ευρώ.
Τα 8,999 δισ. ευρώ (έπειτα από τα 10 δισ. ευρώ περίπου που θα αντληθούν από τις αγορές) θα καλυφθούν από εισροές από το Ταμείο Ανάκαμψης καθώς και από άλλες εισροές κεφαλαίων της Ε.Ε οι οποίες τοποθετούνται στα 4,195 δισ. ευρώ, εισπράξεις ύψους 1,161 δισ. ευρώ από μετοχικές και επενδυτικές συμμετοχές, και από τη χρήση 3,643 δισ. ευρώ από τα ταμειακά διαθέσιμα, ενώ το χρέος αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 3,268 δισ. ευρώ.
Πηγή: capital.gr//Της Ελευθερίας Κούρταλη
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας