Πολιτική

Η ατζέντα Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Η ατζέντα Μητσοτάκη στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε.

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Το παρών δίνει στις Βρυξέλλες, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε. Ε., ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης,

Οι προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς.

 Το παρών δίνει στις Βρυξέλλες, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ε. Ε., ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συναντήθηκε χθες με αγρότες, που έχουν στήσει μπλόκο στη Βόνιτσα, άκουσε τα αιτήματά τους και δεσμεύτηκε ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί σε εθνικό αλλά και ευρωπαϊκό επίπεδο, για να μειωθεί το ενεργειακό κόστος, ξεκαθαρίζοντας ότι οι δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας είναι πεπερασμένες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετέχει στη Σύνοδο με την εκπεφρασμένη θέση της Ελλάδας ότι απαιτείται συνολική προσέγγιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο που δεν θα περιλαμβάνει μόνο τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αυξημένους πόρους για το Μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές.

Υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο negobox στο οποίο είχε υπάρξει πολιτική συμφωνία 26 εκ των 27 ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του περασμένου Δεκεμβρίου, κάλυπτε τους προβληματισμούς και τις προτεραιότητες της Ελλάδας, καθώς, εκτός από τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, περιελάμβανε και προτεραιότητες που έχει θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συγκεκριμένα προέβλεπε αυξημένα κονδύλια για τη μετανάστευση και για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, καθώς και ευελιξίες στη χρήση κοινοτικών πόρων που αφορούν την περίοδο 2014-2020.

Εν μέσω κινητοποιήσεων των αγροτών, που οργανώνουν μεγάλη διαδήλωση, οι ευρωπαίοι ηγέτες συναντώνται στις 11:00 (ώρα Ελλάδας) στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

Καλούνται να συμφωνήσουν στην αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, που συμπεριλαμβάνει τη ζωτικής σημασίας μακροοικονομική οικονομική βοήθεια για την Ουκρανία, ύψους 50 δισ. ευρώ.

Πανευρωπαϊκά οι αγρότες ζητούν να χαλαρώσουν οι περιβαλλοντικοί κανόνες και να προστατευτούν το αυξημένο κόστος και οι φθηνές εισαγωγές, προκαλώντας «πονοκέφαλο» στις κυβερνήσεις. Την ίδια ώρα η Κομισιόν προτείνει να επιτραπεί στους αγρότες της ΕΕ να επωφεληθούν από παρεκκλίσεις για το 2024 από τους κανόνες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που τους υποχρεώνουν να διατηρούν ορισμένες περιοχές μη παραγωγικές. Αυτό, δηλαδή, που προτείνεται είναι να δοθεί για 1 χρόνο περίοδος χάριτος στους αγρότες, δεδομένου ότι από το 2023 απαραίτητη προϋπόθεση, για να λάβουν επιδοτήσεις οι αγρότες στην ΕΕ, είναι να υλοποιήσουν την πράσινη αρχιτεκτονική της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (προϋπολογισμός ύψους 386,7 δισεκατομμυρίων ευρώ), που απαιτεί από όλους τους αγρότες να αφιερώνουν τουλάχιστον το 4% της γης τους σε αγρανάπαυση, για να ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον.

Το βασικό θέμα, πάντως, στη σημερινή ατζέντα της Συνόδου, προ της αγροτικής κρίσης, είναι η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, με την ελληνική πλευρά να επαναλαμβάνει ότι απαιτείται συνολική προσέγγιση της ενδιάμεσης αναθεώρησης, δηλαδή μια συμφωνία-πακέτο, που δε θα περιλαμβάνει μόνο τη βοήθεια προς την Ουκρανία, αλλά και αυξημένους πόρους για το μεταναστευτικό και τις φυσικές καταστροφές, καθώς και ευελιξίες στη χρήση κοινοτικών πόρων, που αφορούν την περίοδο 2014-2020.

Ακριβώς με αυτές τις θέσεις προσέρχεται σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο, ενώ υπενθυμίζεται ότι στο τελευταίο ευρωπαϊκό συμβούλιο του 2023 υπήρξε πολιτική συμφωνία των «26» εκτός της Ουγγαρίας, η οποία κάλυπτε τους προβληματισμούς και τις προτεραιότητες της Ελλάδας, καθώς, εκτός από τη χρηματοδότηση προς την Ουκρανία, περιελάμβανε και προτεραιότητες που έχει θέσει ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Μήνυμα Μητσοτάκη από Βρυξέλλες: Υπέρ της παύσης στο καθεστώς της αγρανάπαυσης [vid]

«Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή, είχε ταχθεί υπέρ της πρότασης η οποία προωθείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έτσι ώστε να υπάρξει μια παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για εκτάσεις οι οποίες καλλιεργούνται σε Ευρωπαϊκό Επίπεδο.Εφόσον προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση θα μπορέσουν να αποδεσμευθούν πρόσθετες εκτάσεις για καλλιέργεια έτσι ώστε οι αγρότες μας να έχουν πρόσθετο εισόδημα από την πώληση των προϊόντων αλλά και από τις αυξημένες ενισχύσεις», είπε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την άφιξή του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

«Από εκεί και πέρα, θα επαναλάβω αυτό το οποίο είπα και χθες η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο και των δημοσιονομικών της δυνατοτήτων βρίσκεται πάντα δίπλα στον πρωτογενή τομέα όπως το έκανε εδώ και τεσσεράμισι χρόνια έτσι θα εξακολουθούμε να το κάνουμε και τώρα έτσι ώστε στο μετρό του εφικτού να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε δίκαια αιτήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας», τόνισε.

Ο πρωθυπουργός έκανε ειδική αναφορά στις αγροτικές κινητοποιήσεις λέγοντας ότι «Η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή τάχθηκε υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για παύση στο καθεστώς αγρανάπαυσης για καλλιεργήσιμες εκτάσεις στην Ευρώπη. Αν γίνει αυτό θα υπάρξουν πρόσθετες εκτάσεις και πρόσθετο εισόδημα για τους αγρότες.

Θα επαναλάβω ότι η ελληνική πολιτεία θα είναι κοντά στον πρωτογενή τομέα όπως το έκανε εδώ και 4 χρόνια και στο μέτρο του εφικτού θα αντιμετωπίζουμε τα δίκαια αιτήματα των αγροτών».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments