Μαρινάκης: Σημαντικά βήματα σε Κράτος Δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερία Τύπου
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Ακολούθως, όπως είπε, διάβασε τα δημοσιεύματα, άκουσε αυτή την κριτική και έχει σημειώσει κάποια εξ αυτών, παραθέτοντας τα βήματα της χώρας μας στη βελτίωση του Κράτους Δικαίου, την Ελευθερία του Τύπου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
«Έχει γίνει πολύ συζήτηση, συνολικά και διαχρονικά, για το συγκεκριμένο θέμα, τα τελευταία χρόνια. Και θα μου επιτρέψετε να παραθέσω κάποια στοιχεία, τα οποία προκύπτουν από τις πολιτικές της Κυβέρνησης και αναγνωρίζονται από την ετήσια επίσημη έκθεση για το κράτος Δικαίου που συντάσσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κατά κανόνα κάθε καλοκαίρι, κάθε Ιούλιο και έχει προφανώς έναν χαρακτήρα αξιολόγησης των πεπραγμένων κάθε κράτους», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σε ερώτηση δημοσιογράφου για τις έρευνες της Διεθνούς Διαφάνειας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Media Freedom Rapid Response.
Συγκεκριμένα, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κ. Μαρινάκης και ερωτηθείς εάν το κράτος Δικαίου στην Ελλάδα κατέγραψε ραγδαία οπισθοχώρηση το 2023, σημείωσε: «Να πούμε, κατ΄ αρχάς, ότι στην τελευταία που συντάχθηκε και είναι προφανώς και στη διάθεση όσων θέλουν να τη δουν, αναγνωρίστηκε σημαντική πρόοδος στη χώρα, σε πολλά επιμέρους ζητήματα. Γιατί, πολύ απλά, παρά τα αντιθέτως λεγόμενα, η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα και για το κράτος Δικαίου και για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την ελευθερία του Τύπου».
Ακολούθως, όπως είπε, διάβασε τα δημοσιεύματα, άκουσε αυτή την κριτική και έχει σημειώσει κάποια εξ αυτών, παραθέτοντας τα βήματα της χώρας μας στη βελτίωση του Κράτους Δικαίου, την Ελευθερία του Τύπου και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αναλυτικά για το κράτος Δικαίου
Να πούμε, κατ΄ αρχάς, ότι με τον νόμο 4622/2019 συστάθηκε για πρώτη φορά η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Έτσι, ολοκληρώθηκαν όλες οι εκκρεμείς καταγγελίες για ζητήματα διαφθοράς που χρόνιζαν μέχρι και 10, 12 χρόνια πολλές φορές, ενώ εκκαθαρίστηκαν όλες αυτές οι υποθέσεις και προχώρησαν και ξεπάγωσαν, πλέον υποχρεωτικά οι νέες καταγγελίες πρέπει να εξετάζονται μέσα σε 30 ημέρες.
Έχουμε ένα ενοποιημένο σχέδιο κυβερνητικής πολιτικής. Κάθε Δεκέμβριο, στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο, οι πολίτες γνωρίζουν, μετά από εισήγηση του αρμόδιου Υπουργείου Επικρατείας, του κ. Άκη Σκέρτσου εν προκειμένω, τι θα κάνει η Κυβέρνηση ανά τομέα, πόσες προσλήψεις θα κάνει στο έτος και ποια είναι ακριβώς η κυβερνητική πολιτική με λεπτομέρεια, για να μπορούν να αξιολογήσουν στο τέλος του επόμενου έτους τα πεπραγμένα μας.
Έχουμε, πλέον, θεσπίσει, νομοθετήσει τον εσωτερικό έλεγχο σε όλα τα επίπεδα της Δημόσιας Διοίκησης, κάτι το οποίο δεν υπήρχε στη χώρα, ενώ ενισχύσαμε νομοθετικά τον ρόλο το Ελεγκτικού Συνεδρίου, μάλιστα με μια εκτενή νομοθετική παρέμβαση. Εκσυγχρονίστηκε και αναβαθμίστηκε η Εθνική Σχολή Δικαστών, ένα πάγιο αίτημα, με εξασφάλιση χρηματοδότησης, αναβάθμιση της λειτουργίας, του τρόπου εκπαίδευσης και όσων λαμβάνουν οι εκπαιδευόμενοι.
Και βέβαια, συμπεριλήφθηκαν και οι ειρηνοδίκες, το οποίο μάλιστα συνδέεται και με την επικείμενη νομοθέτηση του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Σημαντικές νομοθετικές παρεμβάσεις από το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο νέος χάρτης δικαστηρίων και ο νέος Ποινικός Κώδικας, αλλά και οι αλλαγές που έγιναν από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
«Να σας θυμίσω ότι στη χώρα μας το 2019, λίγο πριν τις εκλογές, νομοθετήθηκε πλημμεληματική μορφή δωροδοκίας και πολλά άλλα νομοθετήματα που έγιναν από το παράθυρο, που μείωναν ποινές, εξάλειφαν το αξιόποινο σε αδικήματα και ουσιαστικά «έβγαζαν λάδι» πολλούς με θέματα παραγραφής και με την αλλαγή του πλαισίου ποινής», είπε.
Έχουμε, πλέον, καλή νομοθέτηση. Παρέθεσε μια σειρά από στοιχεία, σε ένα από τα προηγούμενα Υπουργικά Συμβούλιο, ο Υπουργός Επικρατείας, κ. Σταύρος Παπασταύρου:
Πρακτικά έχουμε εξάλειψη των εκπρόθεσμων τροπολογιών, πιστή τήρηση της δημόσιας διαβούλευσης και όλων των χρονοδιαγραμμάτων, ουσιαστική εξάλειψη επίσης, αυτό που λέμε «του κατεπείγοντος», της κατεπείγουσας νομοθέτησης.
Τα νομοσχέδια έρχονται στον σωστό χρόνο, μετά την έγκρισή τους από το Υπουργικό Συμβούλιο. Τηρείται το χρονοδιάγραμμα της δημόσιας διαβούλευσης και η κοινοβουλευτική διαδικασία. Και αυτά είναι στατιστικά, τα οποία έχουν αναρτηθεί και είναι στη διάθεσή σας.
Ελευθερία του Τύπου – ανθρώπινα δικαίωματα
Ως προς την ελευθερία του Τύπου, που έχω και την ευθύνη, τις τελευταίες εβδομάδες, του αντίστοιχου χαρτοφυλακίου, έχουμε αυτή τη στιγμή στη χώρα μας τις περισσότερες εφημερίδες και ηλεκτρονικά Μέσα από ποτέ.
Έχουμε, επιτέλους, μητρώο έντυπου Τύπου, ηλεκτρονικού Τύπου, το οποίο έχει κανόνες. Συμμετέχουν τα Μέσα και γνωρίζουμε πόσα είναι, ποια είναι, με συγκεκριμένα κριτήρια που ενισχύουν έτσι τον ρόλο τους.
Έχουμε έναν νέο νόμο για την ενίσχυση της διαφάνειας της λειτουργίας των Μέσων. Τρέχουν στη χώρα μας εθνικά σχέδια δράσης για τα άτομα με αναπηρία, για τη νεολαία, για τα δικαιώματα του παιδιού, για τα δικαιώματα των πολιτών ΛΟΑΤΚΙ+, έχουμε ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο, το οποίο θα ψηφιστεί τις επόμενες εβδομάδες στη χώρα. Δεν έγινε από τις προηγούμενες Κυβερνήσεις που μας κατηγορούν.
Έχουμε για την ισότητα των φύλων εθνικό σχέδιο, για την αντιμετώπιση και την πρόληψη παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, πρόγραμμα δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης». Και βέβαια, ενισχύεται η Δημοκρατία μας με την άρση των περιορισμών για την ψήφο των ομογενών, με την επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές. Ελπίζουμε να επεκταθεί, ως προς τους αποδήμους τουλάχιστον, με επόμενη τροπολογία που θα καταθέσουμε και πρόταση νόμου και στις εθνικές εκλογές.
Έχουμε δικαίωμα στην μειοψηφία της Βουλής να συστήσει Εξεταστική Επιτροπή, κάτι το οποίο δεν ίσχυε πριν το 2019, για να μπορούν και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, όποτε το κρίνουν, να προβαίνουν στη συγκεκριμένη διαδικασία.
Και βέβαια, προστασία της Δημοκρατίας μας με πολύ πιο στιβαρό θεσμικό πλαίσιο από εγκληματικές οργανώσεις, νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες έγιναν κυρίως τα τελευταία χρόνια και εφαρμόστηκαν από τη Δικαιοσύνη, έγινε χρήση τους πολλές φορές.
Για αγωγές κατά δημοσιογράφων
Τώρα, στη δημόσια συζήτηση ακούγονται κυρίως δύο ζητήματα, το ένα έχει να κάνει με τις αγωγές κατά δημοσιογράφων. Έχουμε ακούσει πολλές φορές αυτή την κριτική ότι, επειδή ασκούνται αγωγές κατά δημοσιογράφων, φιμώνεται η δημοσιογραφία.
Κατ΄ αρχάς, ο κάθε πολίτης, ο κάθε ιδιώτης, έχει δικαίωμα να υπερασπίσει τα συμφέροντα τα δικά του και της οικογένειάς του, όποτε πιστεύει ότι θίγονται, είτε είναι δημοσιογράφος, είτε έχει οποιαδήποτε επαγγελματική ή οποιαδήποτε ιδιότητα. Ένα το κρατούμενο.
Δεύτερον, δεν εξαιρείται βασικά κανένας, ανάλογα με την ιδιότητά του, από το να είναι μηνυόμενος ή εναγόμενος. Οποιοσδήποτε μπορεί να κάνει αγωγή και οποιασδήποτε μπορεί να δεχθεί μια αγωγή. Δεν πιστεύουμε σε πολίτες δύο ή τριών κατηγοριών.
Δεν θεωρούμε ότι το κράτος φιμώνει τον Τύπο, επειδή επιτρέπεται διαχρονικά σε αυτό το κράτος, στο πλαίσιο της ελεύθερης λειτουργίας της Δικαιοσύνης, να μπορεί κάποιος να κάνει αγωγή, είτε σε έναν δικηγόρο, είτε σε έναν δημοσιογράφο, είτε σε οποιονδήποτε.
Το δικαστήριο κρίνει, είτε αστικό, είτε ποινικό, εάν αυτή η αγωγή ευσταθεί, εάν αυτή η μήνυση ευσταθεί. Θεωρώ, λοιπόν, μια εντελώς ανεδαφική λογική περί φίμωσης της δημοσιογραφίας, επειδή μπορεί κάποιος να κάνει αγωγή σε έναν δημοσιογράφο. Δηλαδή, αυτοί οι οποίοι το λένε αυτό, τι λένε;
Ότι μπορεί κάποιος να γράφει και να λέει ό,τι θέλει, χωρίς να μπορεί να κρίνει η Δικαιοσύνη εάν αυτά τα οποία γράφει ή λέει είναι αληθινά, αν τελείται ένα αδίκημα, εν προκειμένω, αν είναι για ποινικό επίπεδο, της συκοφαντικής δυσφήμισης.
Και μάλιστα, μια Κυβέρνηση, η οποία κατήργησε ουσιαστικά, καταργεί με τον νέο Ποινικό Κώδικα, την απλή δυσφήμιση για τους δημοσιογράφους. Και ένα άλλο θέμα, το οποίο σχολιάζουν και διάφορες μελέτες -και εγώ θα σας πω κιόλας ότι κάθε μελέτη, την παίρνουμε πολύ σοβαρά υπόψη- είναι την υπόθεση της δολοφονίας του Γ. Καραϊβάζ, που σίγουρα όλους μας συγκλόνισε και όπως και κάθε δολοφονία και κάθε ανθρωποκτονία θέλουμε να διαλευκανθεί μέχρι τέλους.
Σας είπα ότι έχουμε καταγράψει μια μεγάλη πρόοδο στη χώρα. Έχουμε εξιχνιάσει το 90% των ανθρωποκτονιών. Προφανώς, όμως, υπάρχει και ένα 10% και όλες οι υπόλοιπες σοβαρές περιπτώσεις που ακόμα πρέπει να εξιχνιαστούν. Από εκεί και πέρα, αυτό δεν είναι κάτι, το οποίο μπορούμε να κάνουμε κάποιο σχόλιο.
Το μόνο που λέμε είναι, μακάρι να έχουμε την ταχύτερη δυνατή εξιχνίαση όλων των υποθέσεων, όπως και αυτή. Αλλά να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Δεν είναι η μοναδική ανεξιχνίαστη υπόθεση. Είναι η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων, υποθέσεις οι οποίες έχουν εξιχνιαστεί, έχουν οδηγηθεί στη Δικαιοσύνη. Πολλές εκ των οποίων έχουν οδηγηθεί και στον πρώτο ή στον δεύτερο βαθμό.
Η Ελλάδα πλέον πρωταγωνιστεί
Τώρα, ένα γενικό συμπέρασμα που το είχα πει και μια άλλη φορά: Κάθε φορά που έρχονται εκλογές και κυρίως αυτό αναφέρεται σε κάποια κόμματα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, προσπαθούν να χτυπήσουν τη δυναμική της χώρας και του Πρωθυπουργού.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε μια χώρα που ήταν μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, που γίνονταν Σύνοδοι Κορυφής, συσκέψεις επί συσκέψεων, για να συζητήσουμε το αρνητικό παράδειγμα της Ελλάδας -αυτή ήταν η πραγματικότητα- και πλέον η Ελλάδα πρωταγωνιστεί. Μέσα σε πολλά προβλήματα, σε πολύ μεγάλες κρίσεις, έχει αυξήσει το Α.Ε.Π. της, έχει μειώσει το χρέος της, έχει σταθεί στα πόδια της, οχυρώνεται αμυντικά, προστατεύει τα σύνορά της.
Δίνει το παράδειγμα και είναι η παράταξη της Ν.Δ. μια από τις πιο ισχυρές στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οδεύει προς τις ευρωεκλογές με σημαντικές επιτυχίες και για το Ταμείο Ανάκαμψης, με πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού και για το πιστοποιητικό εμβολιασμού και για τα μέτρα αντιμετώπισης της εισαγόμενης ακρίβειας. Αυτή τη στιγμή, λοιπόν, κάποιοι προσπαθούν να πλήξουν τη χώρα μας, δυστυχώς με τη συνδρομή κάποιων εντός συνόρων.
Αλλά, το ξαναλέω: Ακούμε με πολύ μεγάλη προσοχή τα συμπεράσματα κάθε έρευνας, κάθε επιμέρους ανάλυσης, αλλά η αλήθεια λέγεται στην έκθεση για το κράτος Δικαίου, που συντάσσεται για όλα τα κράτη από την Ευρώπη, έρχεται και σε μας κάθε καλοκαίρι, βλέπουμε τα συμπεράσματα. Προχωράμε και πολύ πιο γρήγορα αυτά τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν. Αλλά ας μην μηδενίζουμε μια προσπάθεια που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας