Στη Βουλή ο γάμος ομοφύλων – Κορυφώνονται οι διεργασίες στα κόμματα
Πηγή Φωτογραφίας: ΦΑΜΕΛΛΟΣ ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ /EUROKINISSI)
Εντός της ημέρας κατατίθεται στη Βουλή το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.
Tο νομοσχέδιο θα εισαχθεί στις τρεις συναρμόδιες επιτροπές, της Δημόσιας Διοίκησης, των Κοινωνικών Υποθέσεων και της Ισότητας το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Φεβρουαρίου.
Δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, την Τετάρτη θα κληθούν για ακρόαση οι εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, συνεδρίαση η οποία αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί στην ολομέλεια προς συζήτηση στις 14 Φεβρουαρίου, προκειμένου να ψηφιστεί την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου, όπου και αναμένονται οι τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών.
«Είναι ένα σημαντικό βήμα με το οποίο επιδιώκεται η ισοτιμία όλων των πολιτών, όπως την προσδιόρισα και στην αρχή. Κυρίως, όμως, επιδιώκεται η προστασία των παιδιών των ομόφυλων γονέων που ήδη υπάρχουν. Τα παιδιά αυτά πρέπει να έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλα τα άλλα παιδιά», είχε δηλώσει σχετικά ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
Οι εξελίξεις στα κόμματα
Ο πρωθυπουργός δεν φοβήθηκε να κάνει ένα “τεστ” μέσα στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Ήξερε πως το 2015 βουλευτές και νυν υπουργοί είτε δεν είχαν ψηφίσει είτε απείχαν από το σύμφωνο συμβίωσης που είχε φέρει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ. Παρ΄όλα αυτά ήθελε να δείξει πως οι εποχές αλλάζουν. Όσο λιγότερες είναι οι απώλειες που θα έχει τόσο πιο δυνατό θα είναι το σήμα πως ο «ομφάλιος λώρος» με το μεσαίο χώρο δεν έχει κοπεί. Αυτή τη στιγμή η πλειοψηφία δεν φαίνεται να υπολογίζει σε περίπου 30 ψήφους μέσα στην κοινοβουλευτική ομάδα. Οι συζητήσεις, ωστόσο συνεχίζονται.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ακόμα και τώρα αν – μέσω της αποχής – καταγραφούν διαφοροποιήσεις. Ως «ύποπτοι» φέρονται η Αθηνά Λινού και ο Βασίλης Κόκκαλης εγείροντας θέματα ειδικά για το θέμα τεκνοθεσίας. Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος παρά τις ενστάσεις που είχε εκφράσει αρχικά έχει δηλώσει πως θα ψηφίσει το νομοσχέδιο. Όσον αφορά τον Παύλο Πολάκη η ψήφος του αποτελεί γρίφο μέχρι την τελευταία στιγμή. Μέσα σε αυτό το κλίμα δεν είναι ξεκάθαρο επίσης αν η κομματική πειθαρχία που είχε επιβάλει ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ατονίσει ειδικά για το ενδεχόμενο της αποχής.
Και για το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα δεν είναι ανέφελα. Όπως τονίζουν από τη Χαριλάου Τρικούπη αποτελεί μια διαχρονική προγραμματική θέση του κινήματος η θεσμοθέτηση της ισότητας στο γάμο. Όσον αφορά το κομμάτι της τεκνοθεσίας θα σταθμίσουν το συμφέρον του παιδιού. Θέμα κομματικής πειθαρχίας δεν μπήκε ποτέ. Περισσότερο από όλους, στο ΠΑΣΟΚ έχουν προβληματιστεί από τη στάση του βουλευτή Λέσβου Παναγιώτη Παρασκευαϊδη. Οι επιτελείς της κοινοβουλευτικής ομάδας έχουν ήδη παρέμβει και αυτό που τονίζουν είναι πως στο δημόσιο λόγο οι πάντες οφείλουν να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο εκφοράς του. Δημόσια έχει εκφράσει τις ενστάσεις του και ο Σταύρος Μιχαηλίδης. Με βάση όσα έχουν ειπωθεί και στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιούνται πάνω από 10 άτομα έχουν εκφράσει σοβαρές επιφυλάξεις. Είναι σε εξέλιξη ένας διάλογος στη Χαριλάου Τρικούπη και από πολλούς εκτιμάται πως ο αριθμός των διαφωνούντων θα είναι τελικά μονοψήφιος.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας