Το τέλος του Zoom boom: Το χρονικό της πτώσης για τον κερδισμένο της πανδημίας
Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Το Zoom είχε «κερδίσει» το κοινό λόγω της εύκολης χρήσης, καθώς και επειδή είναι δωρεάν για κλήσεις συντομότερες από 40 λεπτά, στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν έως και 100 άτομα
Πριν από σχεδόν τέσσερα χρόνια κάναμε μέσω Zoom πάρτι γενεθλίων, επαγγελματικά meetings, διάλειμμα από τη δουλειά. Βαθιά μέσα στην πανδημία, η χρήση της πλατφόρμας τηλεδιασκέψεων εκτινάχθηκε, με αποτέλεσμα η μέχρι τότε σχετικά άγνωστη εφαρμογή να εμφανίσει εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Τώρα, με τον ισχυρό ανταγωνισμό από Microsoft Teams και Google Meet, αλλά και την επιστροφή μας στα γραφεία και την γενικά την «έξω» ζωή μετά την άρση των υγειονομικών μέτρων, η Zoom με τον ίδιο εκρηκτικό ρυθμό χάνει το κοινό της.
Χθες, η αμερικανική εταιρεία προχώρησε σε νέα μείωση του εργατικού δυναμικού της, μπαίνοντας στο «κλαμπ» των εταιρειών τεχνολογίας που «ξεφορτώνονται» τους περίσσιους υπαλλήλους που προσελήφθησαν εν μέσω πρωτοφανούς ζήτησης στην πανδημία. Δεδομένου ότι οι επενδυτές της Zoom ασκούν εδώ και μήνες πίεση για περισσότερη αποδοτικότητα, το διοικητικό της συμβούλιο αποφάσισε να απολύσει περίπου 150 εργαζόμενους ή 2% του προσωπικού της επιπλέον, έπειτα από περικοπές το 2023.
Παρότι οι μαζικές απολύσεις στον τομέα της τεχνολογίας έχουν ξεκινήσει εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο λόγω επιβράδυνσης της ζήτησης, η Zoom έχει έναν ακόμη λόγο να «μαζευτεί». Ο ανταγωνισμός στο πεδίο των τηλεδιασκέψεων έχει ενταθεί σημαντικά, με τις Microsoft και την Google να δαπανούν δισεκατομμύρια σε επέκταση των υπηρεσιών τους, συμπεριλαμβανομένης της ενσωμάτωσης της ΑΙ.
Το Zoom είχε «κερδίσει» το κοινό λόγω της εύκολης χρήσης, καθώς και επειδή είναι δωρεάν για κλήσεις συντομότερες από 40 λεπτά, στις οποίες μπορούν να συμμετάσχουν έως και 100 άτομα. Ωστόσο, υπάρχουν πλέον κι άλλες υπηρεσίες, εξαιρετικά δημοφιλείς όπως το Skype και το Google Meet, οι οποίες επίσης προσφέρουν δωρεάν κλήσεις και μάλιστα για περισσότερη ώρα.
Ο παράγοντας αυτός, σε συνδυασμό βέβαια με τη ριζική αλλαγή των ρυθμών ζωής μετά την άρση των υγειονομικών μέτρων διεθνώς, οδήγησαν σε συρρίκνωση της κεφαλαιοποίησης της Zoom. Από 139 δισ. δολάρια που άγγιξε στο αποκορύφωμά της τον Οκτώβριο του 2020, τώρα έχει κάνει βουτιά περίπου στα 19,7 δισ.
Έτσι, είναι εδώ και καιρό σαφές στους κόλπους της Zoom ότι πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες υπηρεσίες. Ήδη από τα τέλη του 2022, όταν η ζήτηση άρχισε να υποχωρεί, ανακοίνωσε σχέδια για ενσωμάτωση λειτουργιών email και ημερολογίου στην πλατφόρμα, καθώς και δημιουργία ενός chatbot τεχνητής νοημοσύνης, που θα διαχειρίζεται προβλήματα πελατών.
Μαζικές απολύσεις
Οι απολύσεις στη Zoom και σε άλλες εταιρείες τεχνολογίας καταδεικνύουν την αναπροσαρμογή της ζωής και του τρόπου εργασίας μας τέσσερα χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας. Μόνο από την αρχή του έτους 115 τεχνολογικές επιχειρήσεις διεθνώς έχουν απολύσει συνολικά 30.375 εργαζομένους, παρά τη «σφαγή» που έγινε και το 2023, οπότε απολύθηκαν 262.595 υπάλληλοι, σύμφωνα με στοιχεία του layoffs.fyi.
Πρόκειται για μια διόρθωση, που κρίνεται αναγκαία δεδομένου ότι η «φούσκα» της πανδημίας έχει σκάσει προ πολλού.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας