Τρία νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού νόμου προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ
Πηγή Φωτογραφίας: businessnews.gr, Τρία νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού νόμου 4887/2022, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ το καθένα, πρόκειται να προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο της ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων με επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές.
Τρία νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού νόμου 4887/2022, προϋπολογισμού 150 εκατ. ευρώ το καθένα, πρόκειται να προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα από το υπουργείο Ανάπτυξης με στόχο της ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων επιχειρήσεων με επιδοτήσεις και φορολογικές απαλλαγές.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου εντός του 2024 πρόκειται να προκηρυχθούν για πρώτη φορά τα καθεστώτα «Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού» και «Μεγάλες Επενδύσεις», ενώ θα προχωρήσει και η δεύτερη προκήρυξη του καθεστώτος «Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία – Υδατοκαλλιέργεια».
Για το καθένα από τα τρία καθεστώτα ο προϋπολογισμός είναι 150 εκατ. ευρώ με τα 75 εκατ. να αφορούν κεφαλαιακές ενισχύσεις με τη μορφή επιχορήγησης, επιδότησης, χρηματοδοτικής μίσθωσης – leasing και επιδότησης του κόστους δημιουργούμενης απασχόλησης. Τα υπόλοιπα 75 εκατ. ευρώ για κάθε καθεστώς αφορούν ενισχύσεις με τη μορφή της φορολογικής απαλλαγής.
Σημείο – κλειδί η «ωριμότητα» των επενδυτικών σχεδίων
Η ένταξη των επενδυτικών σχεδίων θα γίνει βάσει συγκριτικής αξιολόγησης με τα επενδυτικά σχέδια να βαθμολογούνται σε μια σειρά κριτηρίων με πιο βασικό αυτό της «ωριμότητας», τόσο στο κομμάτι των απαιτούμενων αδειών όσο και στην εξασφάλιση της χρηματοδότησης. Και αυτό διότι σύμφωνα με αρμόδιες πηγές στόχος είναι το κομμάτι του προϋπολογισμού του κάθε προγράμματος που δεσμεύεται για κάθε έργο να «πιάνει τόπο».
Στόχος είναι να αποφευχθούν προβλήματα του παρελθόντος με περιπτώσεις που επενδυτικών σχεδίων που έμπαιναν στις διατάξεις του Αναπτυξιακού και τελικά δεν ολοκληρωνόντουσαν ποτέ. Η πριμοδότηση των ώριμων επενδυτικών έργων αποκτά ιδιαίτερη σημασία με τον τωρινό νόμο, καθώς ο προϋπολογισμός κάθε προκήρυξης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 150 εκατ. ευρώ.
Τα τρία καθεστώτα
Μεγάλες Επενδύσεις: Σκοπός είναι η ενίσχυση μεγάλων επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σε κλάδους της οικονομίας, προκειμένου, με την υλοποίησή τους, να επιφέρουν σημαντικά αποτελέσματα στις τοπικές οικονομίες. Η δράση αφορά επενδυτικά σχέδια ο επιλέξιμος προϋπολογισμός των οποίων ξεπερνά τα 15 εκατ. ευρώ εξαιρουμένων αυτών που εμπίπτουν στα καθεστώτα ενισχύσεων α) της αγροδιατροφής – πρωτογενούς παραγωγής και μεταποίησης γεωργικών προϊόντων – αλιείας των β) της ενίσχυσης τουριστικών επενδύσεων των άρθρων γ) των εναλλακτικών μορφών τουρισμού. Οι μεγάλες επενδύσεις που εντάσσονται στον Αναπτυξιακό θα μπορούν να κάνουν χρήση της διαδικασίας ταχείας αδειοδότησης (σ.σ. το γνωστό ως «fast track») και η μέγιστη ενίσχυση είναι τα 10 εκατ. ευρώ εκτός της χορήγησης φορολογικής απαλλαγής που μπορεί να φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ.
Εναλλακτικές μορφές τουρισμού: Σκοπός είναι η ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων που αφορούν σε εγκαταστάσεις ειδικής τουριστικής υποδομής (π.χ. γκολφ, τουριστικούς λιμένες, χιονοδρομικά κέντρα, θεματικά πάρκα, σπα κλπ) καθώς και σε εγκαταστάσεις αγροτουρισμού, οινοτουρισμού, καταδυτικού τουρισμού, glamping.
Αγροδιατροφή – Πρωτογενής Παραγωγή και Μεταποίηση Γεωργικών Προϊόντων – Αλιεία – Υδατοκαλλιέργεια: Σκοπό είναι η ενίσχυση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, της μεταποίησης γεωργικών προϊόντων, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας. Τα υπαγόμενα επενδυτικά σχέδια αφορούν στους τομείς της πρωτογενούς γεωργικής παραγωγής, της μεταποίησης των γεωργικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένων των επενδυτικών σχεδίων της παραγωγής βάμβακος και των δραστηριοτήτων εκκοκκισμού και της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.
Τα είδη ενισχύσεων
Τα επενδυτικά σχέδια που θα υπαχθούν στα καθεστώτα του Αναπτυξιακού ενισχύονται με τα κίνητρα της φορολογικής απαλλαγής, της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης. Για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις η ενίσχυση περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω κίνητρα πλην της επιχορήγησης.
Δικαίωμα υπαγωγής στα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου, έχουν οι φορείς επενδύσεων που είναι εγκατεστημένοι ή έχουν υποκατάστημα στην Ελληνική Επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:
Για την υπαγωγή στα καθεστώτα του αναπτυξιακού νόμου απαιτείται η ύπαρξη ελάχιστου ύψους του επιλέξιμου κόστους του επενδυτικού σχεδίου, το οποίο προσδιορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, και συγκεκριμένα ανέρχεται στο:
- ποσό του ενός 1 εκατ. ευρώ για μεγάλες επιχειρήσεις,
- 500.000 ευρώ για μεσαίες επιχειρήσεις,
- 250.000 ευρώ για μικρές επιχειρήσεις,
- 100.000 ευρώ για πολύ μικρές επιχειρήσεις,
- 50.000 ευρώ για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς (Α.Σ.), τους Αστικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών (Ομ.Π.), Οργανώσεις Παραγωγών (Ο.Π.), και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (Α.Ε.Σ.).
Πηγή: insider.gr//Κώστας Κετσιετζής
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας