Λάνθιμος: Έκπληκτος από την απήχηση του Poor Things
Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΗΘΟΠΟΙΟΥ ΕΜΜΑ ΣΤΟΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΝΘΙΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ "ΒΛΗΧΗ" (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)
O σκηνοθέτης του «Poor Things», Γιώργος Λάνθιμος, βρέθηκε σε συζήτηση που διοργάνωσε το Βρετανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (BFI) στο Λονδίνο το βράδυ της Τετάρτης και μίλησε για την ταινία του, που σαρώνει τα βραβεία.
O βραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης, που βάζει πλώρη για τα Όσκαρ, μίλησε για τη φιλία του με την Έμμα Στόουν, τις νέες πλευρές του Μαρκ Ράφαλο και του Κόλιν Φάρελ, την επόμενη ταινία του αλλά και τους περιορισμούς της γλώσσας.
«Δεν σκέφτομαι πραγματικά τα ίδια τα θέματα» είπε ο Λάνθιμος, όταν ρωτήθηκε από μέλος του κοινού με ποια ζητήματα σχεδιάζει να ασχοληθεί σε μελλοντικές του ταινίες. «Είναι περισσότερο να ανακαλύπτω τις ιστορίες και τις δομές και να νιώθω ότι υπάρχει κάτι εκεί που με ενδιαφέρει». Είπε, επίσης, ότι «μόνο μετά από αυτό καταλαβαίνεις τι είναι για τον εαυτό σου, αφού για άλλους ανθρώπους θα μπορούσε να αφορά κάτι άλλο. Επομένως, είναι δύσκολο να πούμε ποια είναι τα θέματα».
Ο Έλληνας σκηνοθέτης ανέφερε ότι αυτός και οι συνεργάτες του «ενδιαφέρονται για τους ανθρώπους και μπαίνουν βαθύτερα σε αυτά τα είδη των κοινωνικών δομών, συμπεριφορών και σχέσεων».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο τελευταίο του project, το οποίο έχει τίτλο «Kinds of Kindness» και στο οποίο θα παίζουν οι Έμμα Στόουν, Τζέσι Πλέμονς, Μάργκαρετ Κουάλεϊ και Γουίλεμ Νταφόε.
«Μόλις γυρίσαμε αυτήν την ταινία… που είναι τρεις διαφορετικές ιστορίες» είπε ο Λάνθιμος, αποκαλώντας την «μια σύγχρονη ταινία». «Είναι τρεις διαφορετικές ιστορίες, τελειώνουμε την επεξεργασία αυτή τη στιγμή. Ακόμα δεν μπορώ να σας πω ακριβώς περί τίνος πρόκειται. Αλλά επίσης δεν θα ήθελα να σας πω τι νόμιζα ότι είναι οι ιστορίες, επειδή το κάνει τόσο μικρό. Προσπαθώ να μην το σκέφτομαι καν κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, γιατί φοβάμαι ότι θα κάνει τις επιλογές μου πιο στενές».
Ο σκηνοθέτης που βρίσκεται πίσω από τις ταινίες «Κυνόδοντας», «Αστακός», «Ο Θάνατος του Ιερού Ελαφιού» και «Η Ευνοούμενη» μίλησε στη συνέχεια για το έργο του και τη δημιουργική διαδικασία, κατά τη διάρκεια της εμφάνισής του στο Southbank Centre του Λονδίνου.
Η εκδήλωση, με τίτλο «Ο Γιώργος Λάνθιμος σε συζήτηση», συγκέντρωσε μεγάλο πλήθος κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Έμμα Στόουν, η οποία κάθισε στην πρώτη σειρά.
Η μαύρη κωμωδία επιστημονικής φαντασίας «Poor Things» κέρδισε πρόσφατα 11 υποψηφιότητες για τα βραβεία BAFTA και τα Όσκαρ.
Λάνθιμος για Έμμα Στόουν: «Τη σκέφτηκα και για τον ”Αστακό”»
Ερωτηθείς για τη συνεχιζόμενη δημιουργική συνεργασία του με την Έμμα Στόουν, ο Γιώργος Λάνθιμος είπε στο κοινό: «Το αστείο είναι ότι της λέω, αλλά δεν με πιστεύει, τη σκέφτηκα και για τον ”Αστακό”». Η Στόουν ακούστηκε να γελάει, προκαλώντας τα γέλια του κοινού. «Έχει αυτό το θαυμάσιο εμπόδιο στην ομιλία, μοιάζει με ψέλλισμα», συνέχισε. «Και στον κόσμο του ”Αστακού” αυτό θα ήταν πολύ κρίσιμο, ένα πολύ ιδιαίτερο χαρακτηριστικό. Άρα, θα μπορούσε να είναι η γυναίκα που ψευδίζει».
Πώς κατέληξε η Στόουν να υποδυθεί την Μπέλα Μπάξτερ στο «Poor Things»;
«Γνωριστήκαμε πολύ καλά, ακόμα και πριν γυρίσουμε την “Ευνοούμενη”, γιατί αρχίσαμε να το συζητάμε μερικά χρόνια πριν και χρειάστηκε λίγος χρόνος για να γίνει. Έτσι γίναμε φίλοι κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου» εξήγησε ο Γιώργος Λάνθιμος. «Στη συνέχεια, όταν είχαμε πραγματικά την εργασιακή εμπειρία, ήταν προφανές ότι τα πηγαίναμε καλά και ότι μας αρέσει να δουλεύουμε μαζί».
Έτσι, ανέφερε άλλα project στη σταρ, «και εκείνη πήγε αμέσως στο ”Poor Things”, μόλις άκουσε την ιστορία… Τα υπόλοιπα είναι ιστορία».
Τι είπε για τον Μαρκ Ράφαλο Ερωτηθείς για το πώς κατάφερε να αναδείξει τις άλλες πλευρές του Μαρκ Ράφαλο στο «Poor Things», ο Λάνθιμος είπε ότι τα εύσημα για την υποκριτική δουλειά πρέπει να πάνε στα αστέρια του και στη δημιουργικότητά τους. Αλλά συμμερίστηκε ότι ο Ράφαλο είχε κάποιες αμφιβολίες στην αρχή, τις οποίες ο σκηνοθέτης κατάφερε να αντιμετωπίσει.
«Λοιπόν, μόλις τον άφησα ελεύθερο, ήταν έτοιμος να προχωρήσει» είπε ο Έλληνας σκηνοθέτης, αποκαλώντας τον Ράφαλο «λαμπρό ηθοποιό».
«Ήταν λίγο διστακτικός, υποθέτω, γιατί δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο», θυμάται. «Τώρα που τον ξέρω καλύτερα, νομίζω ότι γενικά πάντα πιστεύει ότι δεν είναι καλός για αυτό». Στη συνέχεια όμως ενθουσιάστηκε και «αγκάλιασε πλήρως» τον ρόλο του, ανακαλεί στη μνήμη του ο Λάνθιμος. «Μπήκε δυνατά όταν ξεκινήσαμε τις πρόβες. Είχαμε 2-3 εβδομάδες πρόβας. Ήταν ο τύπος που ήταν ήδη εκεί. Και διασκεδάσαμε τόσο πολύ στις πρόβες».
Ο Λάνθιμος για την απήχηση του «Poor Things» Ερωτηθείς για την αντίδρασή του στην ευρεία απήχηση του «Poor Things», ο Λάνθιμος είπε: «Έχω μείνει έκπληκτος».
Ο σκηνοθέτης στη συνέχεια επαίνεσε και τους άλλους αστέρες με τα οποίους έχει συνεργαστεί.
Συζητώντας για τον Κόλιν Φάρελ και τη δουλειά του στον «Αστακό», ο Λάνθιμος είπε: «Έψαχνε να κάνει διαφορετικά πράγματα». «Η κωμική του αίσθηση και γενικά η παρουσία του θεωρούσα ότι ήταν πολύ δυνατή. Και υποθέτω ότι το θέμα με το casting είναι ότι, πρώτα απ’ όλα, θέλω να προσπαθήσω να βρω ανθρώπους με τους οποίους θέλω να συνεργαστώ, ανεξάρτητα από το αν ταιριάζουν ακριβώς με τον χαρακτήρα. Γι’ αυτό έπρεπε να πάρει τόσο βάρος. Αλλά αφορά κυρίως ανθρώπους με τους οποίους θέλω να συνεργαστώ, να τους γνωρίσω και να δω αν θα τα πάμε καλά». Ο σκηνοθέτης ολοκλήρωσε: «Είναι σημαντικό να βρεις τους ανθρώπους που έχουν αυτή τη σχέση με τη δουλειά σου και με σένα ως άνθρωπο».
Για τον Κόλιν Φάρελ Ο Κόλιν Φάρελ εμφανίστηκε και στον «Θάνατο του Ιερού Ελαφιού», με τη Νικόλ Κίντμαν και τη νέα ανακάλυψη Μπάρι Κιόγκαν. Αποκαλώντας τον «απίστευτο», ο Λάνθιμος θυμήθηκε: «Είδαμε εκατοντάδες Αμερικανάκια» για τον ρόλο του. «Ήταν ξεκάθαρο αμέσως ότι ήταν τόσο ξεχωριστός».
Το να υπάρχει μια βετεράνος σαν την Κίντμαν στα γυρίσματα βοήθησε πολύ. «Η Νικόλ είναι εξαιρετικά γενναιόδωρη» είπε ο Λάνθιμος, αποδίδοντας τα εύσημα στην ηθοποιό. «Αυτό βοηθάει πολύ».
Συνολικά, ο Λάνθιμος είπε ότι βλέπει τη δουλειά του με ηθοποιούς και φροντίζει να τους δώσει χώρο, ώστε να μπορούν «να δοκιμάσουν πράγματα και να είναι ασφαλείς».
Ένα από τα πράγματα για τα οποία ο σκηνοθέτης από το Παγκράτι έχει αποκτήσει φήμη είναι η ασυνήθιστη προσέγγισή του στην προετοιμασία και τα σκηνικά του.
«Έρχομαι με παιχνίδια για να γνωριστούν οι ηθοποιοί και να αισθάνονται άνετα να κοροϊδεύουν τον εαυτό τους και να κάνουν τη διαδικασία ανάλαφρη και διασκεδαστική», εξήγησε ο Έλληνας σκηνοθέτης. «Δεν πρέπει να παίρνουμε τα πράγματα πολύ στα σοβαρά. Κάνουμε ταινίες».
Τι παιχνίδια βάζει τα αστέρια του να παίζουν; «Είναι πολλά σωματικά πράγματα» μοιράστηκε, αναφέροντας τον χορό και τις «ανόητες βόλτες» ως παραδείγματα, μαζί με το «να αυξάνεις την ένταση της φωνής σου, καθώς μιλάς με έναν εντελώς παράλογο τρόπο».
Τι κάνει ο Λάνθιμος με τους ανθρώπους που περιγράφουν τις ταινίες του ως παράλογες; «Δεν είναι πάντα και το πιο ευχάριστο πράγμα να είσαι εγκλωβισμένος σε ένα πράγμα» σημείωσε, όπως αναφέρει το Hollywood Reporter. «Υποθέτω ότι υπάρχει κάποιο είδος παραλογισμού στις ταινίες, αλλά ελπίζω να είναι πιο περίπλοκες από αυτό».
Η περιγραφή του BFI επαίνεσε τον σκηνοθέτη για «τις εξαιρετικά φιλοτεχνημένες, άγριες, παραλογιστικές ιστορίες του και τις σκοτεινές, κωμικές εξερευνήσεις της ανθρώπινης κατάστασης».
Ο Λάνθιμος καταλαβαίνει τις ταμπέλες… «Καταλαβαίνω γιατί οι άνθρωποι έχουν την ανάγκη να το περιγράψουν με συγκεκριμένο τρόπο ή να το κατανοήσουν χρησιμοποιώντας τη γλώσσα», είπε στο κοινό. «Αλλά το θέμα είναι ότι το πρόβλημα είναι ότι η γλώσσα δεν είναι πάντα επαρκής για οποιουδήποτε είδους έργο τέχνης».
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας