Πολιτική

Πώς η ακρίβεια μπορεί να κρίνει τις ευρωεκλογές

Πώς η ακρίβεια μπορεί να κρίνει τις ευρωεκλογές

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ 2023 / ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΣΕ ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΜΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ / ΛΑΜΙΑ (ΝΑΣΟΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Η οικονομία αναμένεται να αποτελέσει τον κρίσιμο παράγοντα της εκλογικής συμπεριφοράς.

Είναι πολλά τα μέτωπα που έχει ανοίξει η κυβέρνηση. Από τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, τις αγροτικές κι φοιτητικές κινητοποιήσεις και ασφαλώς την ακρίβεια στην αγορά με τις έντονες πληθωριστικές πιέσεις. Αυτό που κρατούν από τον κυβερνητικό στρατόπεδο είναι πως η Νέα Δημοκρατία αντέχει τις πολλαπλές πιέσεις. Στην εκτίμηση ψήφου χάνει μια μονάδα σχέση με την τελευταία μέτρηση και καταγράφεται περίπου στο 36%. Την ίδια ώρα ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ φαίνεται πως κάνουν βήμα πίσω κατά περίπου μισή μονάδα και βρίσκονται στο 13,5% και 14,5% αντιστοίχως.

Για άλλη μια φορά, καταγράφεται η παράδοξη αποτυχία των δύο κύριων δυνάμεων της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ΠΑΣΟΚ) να επωφεληθούν από το πολιτικό κλίμα και τις αλλαγές στη ζωή των πολιτών. Ποιος επωφελείται; Επωφελείται η Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, η οποία φαίνεται να κινείται γύρω στο 7,5%. Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει βρει άπλετο χώρο για να υποδεχθεί πολιτικά τη δεξιά τάση της Νέας Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε προοδευτικό και φιλελεύθερο πρόσημο με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά ταυτόχρονα η Ελληνική Λύση έδειξε αντανακλαστικά, κερδίζοντας τις πιο συντηρητικές ψήφους. 

 Ο πρωθυπουργός έχει ακόμα περίπου δώδεκα ημέρες να κλείσει τις «ρωγμές» και να περιορίσει τις απώλειες, καθώς ο γάμος και η τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών θα ψηφιστεί, όπως έγινε γνωστό, στις 15 Φεβρουαρίου.  Στην πλειοψηφία, πάντως πιστεύουν πως ο χρόνος θα «καταλαγιάσει τα πάθη» και μέχρι τις ευρωεκλογές η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να κερδίσει το χαμένο έδαφος. Όλα δείχνουν πως βασικός στόχος είναι να μην διαρραγεί ο «ομφάλιος λώρος» με το χώρο του πολιτικού κέντρου που δίνει τη νίκη στο κόμμα από το 2019.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ωστόσο, το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αναδειχθεί σε ισχυρό πόλο που θα ακολουθήσει την κυβέρνηση μετά τις ευρωεκλογές. Για να γίνει αυτό, ο Νίκος Ανδρουλάκης πρέπει να κερδίσει “διαφορά ασφαλείας” τουλάχιστον τριών μονάδων από τον Στέφανο Κασσελάκη.

Από την πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας Pulse προκύπτει με τον πιο εμφατικό τρόπο πως η οικονομία θα είναι το πεδίο στο οποίο θα «παιχτούν» τα πάντα μέχρι τον Ιούνιο. Έτσι, στην ερώτηση τι σημαίνει «η ακρίβεια, οι αυξήσεις των τιμών και γενικά τα οικονομικά» το 93% απάντησε πως είναι το σημαντικότερο πρόβλημα (40%) ή ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα (53%). Αυτή την περίοδο στην κορυφή της ατζέντας είναι οι κινητοποιήσεις των αγροτών. Και δεν είναι τυχαίο πως όλοι οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης βρίσκονται στην Agrotica προκειμένου να αναλύσουν τις δικές τους προτάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής που ταλανίζουν αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ μαζί τους συναντήθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βόνιτσα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments