Nέα της αγοράς

Απόφοιτοι κρατικών πανεπιστημίων των ΗΠΑ οι 9 στους 10 CEOs ισχυρών ομίλων

Απόφοιτοι κρατικών πανεπιστημίων των ΗΠΑ οι 9 στους 10 CEOs ισχυρών ομίλων

Πηγή Φωτογραφίας: Pixabay,Η«κόντρα» για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της δημιουργώντας τον… κλασικό διχασμό

Στη λίστα του Fortune με τους 500 κορυφαίους CEOs για το 2023 μόλις το 11,8% είχαν αποφοιτήσει από ένα ελίτ πανεπιστήμιο της "Ivy League" και μόλις 9,8% είχε ένα MBA από κάποια εξ αυτών.

Η«κόντρα» για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της δημιουργώντας τον… κλασικό διχασμό ανάμεσα σε υποστηρικτές των κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Ένα από τα πιο συχνά επιχειρήματα των υπέρμαχων της ίδρυσης είναι η κατάσταση που επικρατεί στις ΗΠΑ, τη χώρα που διαθέτει τα κορυφαία πανεπιστήμια της υφηλίου.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στις ΗΠΑ υπάρχουν τρία είδη πανεπιστημίων: 

  • Η πρώτη κατηγορία περιλαμβάνει τα οκτώ Ivy League πανεπιστήμια (“Ivies”). Αυτά είναι πανεπιστήμια ή και κολέγια (όπως το Dartmouth) που έχουν αρχικά χρηματοδοτηθεί με κληροδοτήματα ή διαπιστεύματα, είναι μη κερδοσκοπικά, διοικούνται από Διοικητικό Συμβούλιο και έχουν δίδακτρα. Πρόκειται για τα Brown University, Columbia University, Cornell University, Dartmouth College, Harvard University, Princeton University, University of Pennsylvania και Yale University.
  • Η δεύτερη κατηγορία αφορά κρατικά Πανεπιστήμια, τα οποία ανήκουν στις Πολιτείες και όχι στο ομοσπονδιακό κράτος, στα οποία οι φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα, πολύ πιο χαμηλά όμως σε σχέση με τα “Ivies”.
  • Η τρίτη περιλαμβάνει τα επονομαζόμενα “Land Grant” Πανεπιστήμια,  των οποίων το οικόπεδο στο οποίο χτίστηκε το πανεπιστήμιο έχει δωρηθεί από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα οποία λειτουργούν σε πολιτειακό επίπεδο. Αυτά λαμβάνουν χρηματοδότηση τόσο από το ομοσπονδιακό κράτος όσο και από τις Πολιτείες και επίσης έχουν δίδακτρα.

Την ίδια ώρα, όμως, το εντυπωσιακό είναι ότι -σε πλήρη αντίθεση με την εντύπωση που επικρατεί- τα κρατικά πανεπιστήμια των ΗΠΑ όχι μόνο έχουν εντυπωσιακό επίπεδο εκπαίδευσης αλλά αποτελούν και τη δεξαμενή από την οποία προέρχονται αρκετοί εκ των επικεφαλής των μεγαλύτερων αμερικανικών -και παγκόσμιων- επιχειρηματικών ομίλων της υφηλίου.

Όπως σημειώνει ο Ντέιβιντ Κανγκ, καθηγητής στο Dartmouth College’s Tuck School of Business και ο οποίος παρακολουθεί από το 1999 -την πρώτη φορά που δημοσιεύθηκε- τη λίστα του Fortune με τους 500 κορυφαίους CEOs του πλανήτη «η έρευνα εξέπληξε τους πάντες, μαζί με αυτούς και εμένα. Όλοι είχαμε την εντύπωση ότι πρόκειται για κορυφαία στελέχη που προέρχονται από τα Ivies. Τελικά η πλειοψηφία προέρχεται από τα κρατικά πανεπιστήμια, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό που δεν έχει φοιτήσει πουθενά!».

Στη λίστα του Fortune με τους 500 κορυφαίους CEOs για το 2023 μόλις το 11,8% είχαν αποφοιτήσει από πανεπιστήμιο της “Ivy League” και μόλις 9,8% είχαν ένα MBA από κάποια εξ αυτών. 

Για παράδειγμα ο επικεφαλής της Walmart, Νταγκ ΜακΜίλον, έχει τελειώσει το Πανεπιστήμιο του Αρκάνσας και το ΜΒΑ του είναι από το Πανεπιστήμιο της Τούλσα. Ο επικεφαλής της Exxon, Ντάρεν Γουντς, τελείωσε το Πανεπιστήμιο Α&Μ στο Τέξας και το Northwestern University, ενώ ο αντίστοιχος της Microsoft, Σ. Ναντέλα, το ινδικό Manipal Institute of Technology και το Πανεπιστήμιο Wisconsin–Milwaukee. Ο μόνος επικεφαλής εκ των οποίων διοικούν μία από τις 20 κορυφαίες αμερικανικές επιχειρήσεις, από πλευράς τζίρου, ,που έχει τελειώσει ένα από τα “Ivies” είναι ο ΄Άντι Τζάσι της Amazon, που έχει φοιτήσει στο Χάρβαρντ.

Οι 14 από τους 20 αυτούς τους CEOs φοίτησαν σε κρατικό πανεπιστήμιο. Για παράδειγμα ο επικεφαλής της Apple, Τιμ Κουκ τελείωσε το Auburn University, ενώ ο μύθος των επενδύσεων και ιδρυτής της Berkshire Hathaway, Γ. Μπάφετ είναι απόφοιτος του University of Nebraska.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments