Οι 12 ενδιάμεσοι στόχοι είναι ένας ισχυρός δείκτης απόδοσης του ελληνικού προγράμματος
Η επιτυχία σε 8 από τους συνολικά 12 εμβληματικούς ενδιάμεσους στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης μέσα στο 2024 θα κρίνει όχι μόνο την εκταμίευση των δύο δόσεων συνολικού ύψους 6,9 δισ. ευρώ που θα διεκδικήσει η Ελλάδα μέσα στον χρόνο, αλλά και την επιτυχία του συνολικού προγράμματος.
Οι 12 ενδιάμεσοι στόχοι είναι ένας ισχυρός δείκτης απόδοσης του ελληνικού προγράμματος, οι οποίοι θεσμοθετήθηκαν ακριβώς για να υπάρχει μια μέτρηση για το αποτέλεσμα των χρημάτων του Ταμείου Ανάκαμψης στην οικονομία και την κοινωνία. Τα ορόσημα αφορούν επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται σε στάδια. Αν κάποιο από τα στάδια καθυστερήσει, απλώς θα καθυστερήσει μία δόση. Αν, όμως, ένας ενδιάμεσος στόχος δεν εκπληρωθεί, τότε η Κομισιόν μπορεί να θεωρήσει ότι το πρόγραμμα έχει αστοχήσει.
Με βάση τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, φέτος θα γίνουν δύο αιτήσεις δόσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η πρώτη θα γίνει τον Απρίλιο. Θα αφορά δόση ύψους 3,3 δισ. ευρώ, από τα οποία 2,3 δισ. είναι επιχορηγήσεις και 1 δισ. ευρώ δάνεια. Προηγουμένως η Ελλάδα θα πρέπει να ολοκληρώσει συνολικά 17 ορόσημα και 3 εμβληματικούς ενδιάμεσους στόχους.
Οι τρεις ενδιάμεσοι στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν είναι:
1. Η επανακατάρτιση για τους δικαστικούς λειτουργούς και τους υπαλλήλους των δικαστηρίων. Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνης θα πρέπει να εκπαιδευτούν στην ψηφιακή διαχείριση των δικών και των δικογράφων, αλλά και ειδικότερα θέματα που θα κληθούν να εκδικάσουν ταχύτερα. Οι δε υπάλληλοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν στη λήψη, τη διαχείριση, την ταξινόμηση και την επικοινωνία των δικογράφων εντός και εκτός δικαστηρίων.
2. Θα πρέπει να αυξηθεί η δυναμικότητα του λογαριασμού των ΑΠΕ.
3. Μείωση του clawback κατά 50 εκατ. Το θέμα των οφειλών των δημόσιων νοσοκομείων προς τους ιδιώτες έχει μόνιμα έναν αλληλόχρεο λογαριασμό στα όρια της αναγκαστικής επιστροφής από τις φαρμακευτικές εταιρείες του ποσού που υπερβαίνει την εγκεκριμένη από τον Προϋπολογισμό φαρμακευτική δαπάνη κατ’ έτος. Η υπέρβαση γίνεται κάθε χρόνο επειδή οι προμήθειες των νοσοκομείων υπερβαίνουν σε πάγια βάση το εγκεκριμένο κονδύλι. Λόγω των καθυστερήσεων των πληρωμών, η υπέρβαση της δαπάνης είναι για τις εταιρείες χρήματα που δεν έχει πληρώσει το Δημόσιο, και για το Δημόσιο χρήματα που πρέπει να επιστραφούν.
Το ύψος του clawback κυμαίνεται κατ’ έτος από τα 120 έως και τα 180 εκατ. ευρώ. Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών έχει ξεκινήσει από το 2022 μια διαδικασία διαγραφής του clawback με αντάλλαγμα ισόποσες επενδύσεις από πλευράς των φαρμακευτικών εταιρειών.
Τα 17 ορόσημα
Εξαιρετικά σημαντικά είναι και τα 17 ορόσημα που θα πρέπει να εκπληρωθούν, τα οποία συνδέονται με την αίτηση για την 3η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας:
1. Η ανάθεση της σύμβασης για την ανακαίνιση του OAKA.
2. Η ανάθεση συμβάσεων για τη διασύνδεση των νησιών με τις μονάδες παραγωγής ενέργειας της ηπειρωτικής Ελλάδας.
3. Κοινοποίηση ανάθεσης των συμβάσεων για τα τρία υποέργα του BOAK.
4. Ολοκλήρωση νέας κωδικοποίησης της φορολογικής νομοθεσίας.
5. Η έγκριση αιτήσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση του δημόσιου τομέα.
6. Η ανάθεση συμβάσεων για αστικές παρεμβάσεις.
7. Οι πρώτες συμβάσεις για το πλέγμα προστασίας κατά των πυρκαγιών.
8. Οι εγκρίσεις συμβάσεων για δίκτυα ύδρευσης.
9. Η ανάθεση συμβάσεων για το έργο “μικροδορυφόροι”.
10. Η ανάθεση σύμβασης για τη βελτίωση των κέντρων εκπαίδευσης και κατάρτισης ανέργων.
11. Η έγκριση των αιτήσεων για το “Εξοικονομώ – Επιχειρώ” σχετικά με την αναβάθμιση εμπορικών κτιρίων.
12. Αναβάθμιση συστημάτων τήρησης αρχείων και πληροφοριακών συστημάτων για την απονομή Δικαιοσύνης.
13. Εφαρμογή κριτηρίων και εργαλείων μέτρησης επιδόσεων των δικαστικών υπαλλήλων.
14. Ανάθεση συμβάσεων για τα νέα δικαστικά κτίρια.
15. Ανάθεση συμβάσεων για την οδική ασφάλεια — πρώτη δέσμη συμβάσεων.
16. Η ανάθεση συμβάσεων για υποδομές αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας.
17. Κοινοποίηση ανάθεσης για τις εργασίες του Οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) σε περιφερειακούς αερολιμένες.
Οι στόχοι της 5ης δόσης
Η 5η δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης θα αφορά την εκταμίευση συνολικού ποσού 3,6 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα αφορούν το σκέλος των δανείων και ακόμα 1,3 δισ. ευρώ το σκέλος των επιχορηγήσεων. Η αίτηση αναμένεται ότι θα γίνει τον Σεπτέμβριο. Προηγουμένως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θα πρέπει να εκπληρώσει άλλα 25 ορόσημα και 5 ενδιάμεσους στόχους:
1. Ολοκλήρωση ανακαινίσεων και ενεργειακής αναβάθμισης τουλάχιστον 8.000 κτιρίων κατοικιών για τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και έγκριση τουλάχιστον 9.700 εταιρειών για ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης.
2. Ολοκλήρωση ψηφιοποίησης τουλάχιστον 30% των συνολικών αρχείων και στα 9 υποέργα της δημόσιας διοίκησης.
3. Ψηφιοποίηση της ΔΥΠΑ. Ψηφιοποιημένα αρχεία σε μεγέθη σελίδων Α3 και Α4 της δημόσιας επιχείρησης που διαδέχθηκε τον ΟΑΕΔ.
4. Ολοκλήρωση 106 ανοιχτών μονάδων παροχής ψυχικής υγείας. Πρόκειται για το δεύτερο από τα δύο στάδια του έργου, δηλαδή την ολοκλήρωσή του.
5. Ολοκλήρωση του Κτηματολογίου σε ποσοστό 85%. Η τεράστια αυτή έλλειψη ήταν στα προαιρούμενα και των τριών Μνημονίων που χρηματοδοτήθηκε.
Τα ορόσημα της 5ης δόσης
Τα πιο σημαντικά από τα 25 ορόσημα της 5ης δόσης αφορούν:
– Συμβάσεις του ΔΕΔΔΗΕ για την κρίσιμη ενίσχυση των ηλεκτρικών δικτύων, την ηλεκτροκίνηση, με τη δημιουργία σταθμών φόρτισης.
– Στα φορολογικά περιλαμβάνονται οι έλεγχοι με τα στοιχεία του myDATA με τη χρήση πληροφοριών από τις τράπεζες και η εντελώς αυτοματοποιημένη επιστροφή ΦΠΑ σε επιχειρήσεις. Επίσης θα μπουν σε λειτουργία νέα φορολογικά εργαλεία για τη βελτίωση της είσπραξης των φόρων.
– Στο Δημόσιο θα πρέπει να θεσμοθετηθεί το νέο σύστημα ανταμοιβών και η τροποποίηση της εθνικής στρατηγικής για τις δημόσιες συμβάσεις.
– Στη Δικαιοσύνη θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του δικαστικού χάρτη, να γίνουν συμβάσεις για τα νέα δικαστικά κτίρια και να λειτουργήσει η δικαστική αστυνομία.
– Να γίνει η επιλογή νέων στρατηγικών επενδύσεων.
– Να γίνει σύσταση εθνικών αρχών για τα ύδατα και τα απόβλητα.
Πηγή: capital.gr//Τάσος Δασόπουλος
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας