Denkov: Μια «μίνι Σένγκεν» Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ελλάδας θα ήταν παράνομη
Πηγή Φωτογραφίας: Euractiv.com
Η κατάργηση των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των τριών χωρών θα ήταν μια κίνηση αντίθετη προς τη νομοθεσία της ΕΕ και οι κυβερνήσεις τους δεν έχουν καμία πρόθεση να ξεκινήσουν επίσημες συζητήσεις για αυτό, διότι θα ήταν παράνομο, δήλωσε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Nikolai Denkov.
Ο Denkov εξήγησε ότι η Βουλγαρία θα επιδιώξει την πλήρη αποδοχή της στη Σένγκεν σύμφωνα με την επίσημη διαδικασία.
Ανέφερε ρητά ότι η βουλγαρική κυβέρνηση υποστηρίζεται από τη Γερμανία και πρόσθεσε ότι η Σόφια επιθυμεί την υποστήριξη του Βερολίνου για να επιτύχει την πλήρη ένταξη στη Σένγκεν και την Ευρωζώνη μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και δεν επιδιώκει τη δημιουργία μιας ξεχωριστής ζώνης χωρίς σύνορα με τη Ρουμανία και την Ελλάδα.
«Μια τέτοια κατάργηση των συνόρων (μεταξύ των τριών χωρών) θα ήταν αντίθετη με τη νομοθεσία της ΕΕ. Μαθαίνω ότι υπάρχουν τέτοιες προτάσεις, αλλά δεν συζητούνται από τις πολιτικές ηγεσίες των τριών χωρών», δήλωσε ο Denkov ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Τη Δευτέρα, οι ευρωβουλευτές του Renew Europe πρότειναν τη δημιουργία μιας άτυπης μίνι ζώνης Σένγκεν μεταξύ Ελλάδας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας, η οποία θα έπρεπε να αρχίσει να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2024. Στόχος ήταν να διευκολυνθεί η μεγάλη κυκλοφορία ανθρώπων μεταξύ των τριών βαλκανικών χωρών.
Η πρωτοβουλία ξεκίνησε από τον Βούλγαρο βουλευτή Daniel Laurer (κόμμα Συνεχίζουμε την Αλλαγή) και τους Ρουμάνους ευρωβουλευτές Dacian Cioloș και Vlad Gheorghe, καθώς και τον Έλληνα ευρωβουλευτή Γιώργο Κύρτσο. Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε επίσης από το βουλγαρικό κόμμα Συνεχίζουμε την Αλλαγή, του οποίου ο Denkov είναι μέλος.
Το βουλγαρικό κόμμα είναι εταίρος του Renew Europe, αν και δεν έχει γίνει επίσημα δεκτό ως μέλος.
Ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Vlad Gheorghe δήλωσε στο Euractiv Βουλγαρίας σε συνέντευξη ότι η Βουλγαρία και η Ρουμανία είναι ήδη εν μέρει στη Σένγκεν, γεγονός που καθιστά την ιδέα μιας μίνι Σένγκεν στα Βαλκάνια αρκετά ρεαλιστική.
Ανακοίνωσε ότι οι ευρωβουλευτές έχουν λάβει ανεπίσημα «πολύ θετικά» μηνύματα από την ελληνική κυβέρνηση ότι θα υποστηρίξουν την πρωτοβουλία.
Από τις 31 Μαρτίου, η Βουλγαρία και η Ρουμανία θα γίνουν εν μέρει επίσημα μέλη του χώρου Σένγκεν, αλλά μόνο για τα ταξίδια δια θαλάσσης και αέρος. Η Ελλάδα είναι εδώ και καιρό μέρος της ζώνης ελεύθερων μετακινήσεων, αλλά δεν έχει χερσαία σύνορα με χώρα της Σένγκεν.
Μόνο η Αυστρία αντιτίθεται στην επέκταση της Σένγκεν με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, με τη δεξιά κυβέρνηση στη Βιέννη να υποστηρίζει ότι η συμφωνία Σένγκεν δεν λειτουργεί.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας