Άδωνις: Η εναλλακτική ιατρική δεν είναι ισότιμη της ιατρικής [vid]
Πηγή Φωτογραφίας: [367022] ΒΟΥΛΗ. ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΩΝ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ (ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ/EUROKINISSI)
Τη θέση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας αναφορικά με την εναλλακτική ιατρική γνωστοποίησε σήμερα, από το βήμα της Βουλής, ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού της Πλεύσης Ελευθερίας κ. Τζώρτζια Κεφαλά για τους εναλλακτικούς θεραπευτές και την εναλλακτική ιατρική, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως δεσμεύεται θεσμικά από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και ότι «σε απόφαση της ολομέλειας του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), το οποίο είναι ο κεντρικός σύμβουλος του εκάστοτε υπουργού Υγείας, με θέμα τις εναλλακτικές θεραπείες, δεν αναγνωρίζονται ο βελονισμός, η ρεφλεξολογία και το σιάτσου ως εναλλακτικές ιατρικές θεραπείες. Και το παρόν ζήτημα δύναται να επανεξεταστεί επί τη βάσει νέων επιστημονικών δεδομένων».
«Σε προηγούμενη απόφασή του», συνέχισε την ενημέρωση ο Ά. Γεωργιάδης, «το ΚΕΣΥ είχε αποδεχθεί τον όρο της συμπληρωματικής ιατρικής, η οποία εκλαμβάνεται ως μια ομάδα εναλλακτικών προσεγγίσεων, οι οποίες χρησιμοποιούνται μαζί με την κλασική ιατρική. Η συμπληρωματική ιατρική δεν αποτελεί εναλλακτική ιατρική. Η θεραπευτική άσκηση, η ιαματική προσέγγιση και ο βελονισμός αναγνωρίζονται ως θεραπείες συμπληρωματικής ιατρικής, που δύνανται να χρησιμοποιηθούν μαζί με την κλασική ιατρική και ύστερα από την κατάλληλη επεξεργασία από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΚΕΣΥ θα οριστούν οι όροι και οι προϋποθέσεις άσκησης των ως άνω ιατρικών δραστηριοτήτων».
«Ακόμη, με απόφασή του το 2017, το ΚΕΣΥ γνωμοδότησε ομόφωνα πως η ομοιοπαθητική δεν συνιστά ούτε ιατρικά ούτε φαρμακευτικά επιστημονικά αποδεκτή μεθοδολογία και πρακτική», τόνισε ο υπουργός Υγείας και πρόσθεσε πως «η ομοιοπαθητική δεν είναι ισότιμη ούτε συμπληρωματική της ιατρικής επιστήμης. Η ομοιοπαθητική δεν συνιστά καν εναλλακτική ιατρική, αλλά συνιστά πρακτική και θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει τον όρο «ομοιοπαθητική πρακτική». Σε κάθε περίπτωση, αφορά μόνο τους ιατρούς και οδοντιάτρους».
«Άρα, βάσει όλων αυτών των αποφάσεων, ο υπουργός Υγείας δεν θα μπορούσε να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση των επαγγελμάτων αυτών κατά τον τρόπο που το ζητεί η κ. Κεφαλά. Θεσμικά, οφείλω ως υπουργός Υγείας, και αυτό θα έπραττε κάθε υπουργός Υγείας, να μη τα αναγνωρίσω ως ιατρικά επαγγέλματα. Και σε ό,τι με αφορά, είναι μεγάλη εξασφάλιση το ότι τέτοιου είδους ζητήματα δεν παραμένουν στη δική μου κρίση, αλλά στην ιατρική κοινότητα», κατέληξε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας