Πέτσας: Η κυβέρνηση, σε πνεύμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, μπορεί να στηρίξει περαιτέρω τους αγρότες
Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου),Την εκτίμησή του πως η κυβέρνηση μπορεί να προβεί σε περαιτέρω στήριξη του αγροτικού κόσμου εξέφρασε ο κ. Στέλιος Πέτσας.
Την εκτίμησή του πως η κυβέρνηση μπορεί να προβεί σε περαιτέρω στήριξη του αγροτικού κόσμου εξέφρασε ο κ. Στέλιος Πέτσας.
Παραχωρώντας συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Σκάι, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος τόνισε πως «τα θετικά στοιχεία αυτής της κυβέρνησης πιστώνονται στον κ. Μητσοτάκη, με την αποκατάσταση, σε μεγάλο βαθμό, της εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την πολιτική. Αλλά υπάρχουν και τα ζητήματα που προκαλούν φθορές. Τέτοια ζητήματα είναι αυτά που αναφέρονται στην τρέχουσα επικαιρότητα. Όμως υπάρχουν και οι τολμηρές κινήσεις, που κάνει η κυβέρνηση, για μεταρρυθμίσεις που αγκαλιάζει ο κόσμος. Μία από αυτές είναι η επιστολική ψήφος, μια άλλη είναι τα μη-κρατικά πανεπιστήμια, τα οποία προκαλούν αντιδράσεις από δυνάμεις οπισθοφυλακής. Η Κυβέρνηση πρέπει να είναι σθεναρή ως προς τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει. Το πιο σημαντικό πρόβλημα είναι το ζήτημα του αγροτικού κόσμου, στο οποίο έχουμε κάνει πάρα πολλές κινήσεις για να ενισχύσουμε τους αγρότες από το 2019, με τη μείωση του φόρου στο 9%, από 22%, τη μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, την προσπάθεια να βάλουμε φρένο στο ενεργειακό κόστος, την επαναφορά της Επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης. Γενικά έχουμε κάνει πράγματα».
Ερωτηθείς για τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ο κύριος Πέτσας απάντησε πως «παρά το ότι έχουμε κάνει πάρα πολλά πράγματα λοιπόν για τους αγρότες και τον πρωτογενή τομέα συνολικά, βλέπουμε πως υπάρχει ένας ξεσηκωμός σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όχι μόνο στους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας. Επομένως, κάτι δεν έχουμε αντιληφθεί όσον αφορά το βασικό, που είναι το πρόβλημα επιβίωσης και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού του πρωτογενή τομέα».
«Η κυβέρνηση έχει και άλλα περιθώρια (για τη στήριξη των αγροτών), για τον εξής λόγο», τόνισε ο κ. Πέτσας, «δεν είναι μόνο τα δημοσιονομικά περιθώρια, εγώ βάζω πάνω από όλα τα περιθώρια εμπιστοσύνης, ώστε να μην υπάρχει διατάραξη σε αυτό που ονομάζουμε κοινωνική συνοχή και ειρήνη, που έχουμε κατακτήσει τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι το κεφάλαιο που πρέπει να προστατεύσουμε. Επομένως, πιστεύω πως, όταν θα βρεθεί μια φόρμουλα εκπροσώπησης των αγροτών γιατί νομίζω ότι υπάρχει ένας κατακερματισμός αιτημάτων, οι αγρότες μας θα βρουν κάπου μια κοινή συνισταμένη, με δύο – τρία βασικά τους αιτήματα, προκειμένου να υπάρξει μια επικοινωνία σε επίπεδο υπουργού, αλλά και πρωθυπουργού αν χρειαστεί. Ο πρωθυπουργός είναι πάντα ανοιχτός στις συζητήσεις, επισκέφθηκε τους αγρότες στη Βόνιτσα, δεν έχει προβλήματα τέτοιου είδους. Πρέπει να υπάρχουν κάποια παραδοτέα στο τραπέζι από τους αγρότες, έτσι ώστε όταν φύγουν από το τραπέζι, να μπορούν να πουν ότι θέσαμε τρία πράγματα και ένα – δύο τακτοποιήθηκαν, είμαστε ικανοποιημένοι και έχουμε μια σχέση εμπιστοσύνης σε αυτόν τον διάλογο. Θεωρώ κρίσιμο να υπάρξει καθαρή ατζέντα για τα θέματα που θέτουν οι αγρότες, έτσι ώστε να μπορεί ο υπουργός ή ο πρωθυπουργός να ανταποκριθεί και να δείξει πως υπάρχει αυτή η σχέση εμπιστοσύνης».
Αναφερόμενος στις φοιτητικές κινητοποιήσεις και την είσοδο των ΜΑΤ στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ, όπου ακούστηκαν χυδαία συνθήματα κατά αστυνομικών, ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας σημείωσε ότι «αυτοί που εκστόμισαν τα χυδαία συνθήματα σε βάρος του νεκρού αστυνομικού στου Ρέντη, δεν είναι φοιτητές. Όμως το βασικό εδώ είναι πως θέλουν να κάνουν μια πολιτική παρέμβαση, να κάνουν μια προβοκάτσια, να προκαλέσουν τους αστυνομικούς για να γίνουν επεισόδια. Πραγματικά, δεν πρέπει να ακολουθήσουμε σε αυτό το δρόμο, όσο κι αν μας προκαλεί εμετό το να ακούμε κάτι τέτοιο για ένα νεκρό συμπολίτη μας, ένα νέο παιδί που έπεσε στο καθήκον. Πρέπει να μείνουμε έξω από τις προβοκάτσιες και να κάνουμε τη δουλειά μας. Η προσπάθεια να γίνουν ψηφιακά οι εξετάσεις, θα δώσει μια διέξοδο στους φοιτητές, οι οποίοι δεν θέλουν να χάσουν το εξάμηνο. Τα πανεπιστήμια μπορούν να κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν, είναι επιφορτισμένα με όλα εκείνα τα εχέγγυα, που τους έχει δώσει η πολιτεία. Οι ίδιες οι πρυτανικές αρχές να προχωρήσουν ώστε να μη χαθεί κανένα εξάμηνο. Όμως, στις μεταρρυθμίσεις, πρέπει να κάνουμε τολμηρά πράγματα και αμέσως. Δεν μου αρέσουν οι μεγάλες μεταβατικές περίοδοι, προκειμένου να μην έχουμε τέτοια μπρος – πίσω και να μην επιτρέπουμε στις μειοψηφίες να επιβάλουν μια ατζέντα. Για αυτό το λόγο, περιμένω αμέσως μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου να προχωρήσουμε όπως πρέπει, χωρίς πισωγυρίσματα».
Στη συνέχεια, ο κύριος Πέτσας ερωτηθείς για το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών και τις αντιδράσεις της Εκκλησίας, λέγοντας: «Από την αρχή είχα εκφράσει επιφυλάξεις για το νομοσχέδιο αυτό. Επειδή άκουσα χθες στην αρμόδια επιτροπή διάφορες ακραίες φωνές, θέλω να πω πως η Ελλάδα του 2024 είναι ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου που έχει απόλυτο σεβασμό στον σεξουαλικό προσανατολισμό οποιουδήποτε συμπολίτη μας, κάτι που προστατεύεται και συνταγματικά αλλά είναι και κοινωνικά αποδεκτό. Άλλο πράγμα αυτό και άλλο τα ζητήματα του γάμου που περιλαμβάνουν και δικαιώματα των παιδιών και της συντήρησης και προαγωγής του έθνους, όπως προβλέπει και το Σύνταγμά μας».
«Έχω ισχυρή επιφύλαξη για το άρθρο 11 του νομοσχεδίου», συμπλήρωσε ο κ. Στέλιος Πέτσας. «Την έχω εκφράσει την επιφύλαξή μου. Περιμένω πώς θα διατυπωθεί μετά την επιτροπή. Η ένστασή μου έχει να κάνει με την τεκνοθεσία με ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Είναι κάτι που δεν επιθυμεί η κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός έχει εκφραστεί εναντίον αυτής της πρωτοβουλίας. Το άρθρο 11 αφήνει ανοικτό το ζήτημα της παρένθετης κύησης ή του δότη σπέρματος για απόκτηση παιδιού στο εξωτερικό και αυτόματη αναγνώριση στο εσωτερικό. Αυτό ανοίγει ένα πολύ μεγάλο παράθυρο, με το οποίο διαφωνώ. Δεν πρέπει να πάμε στην εξαθλίωση και την εμπορευματοποίηση γυναικών και της μητρότητας. Το παράθυρο αυτό θα μας οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε μια καταδικαστική απόφαση από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, γιατί δεν μπορεί να είναι ο τόπος γέννησης ενός παιδιού το κριτήριο για να απαγορεύσεις κάτι στο εσωτερικό που επιτρέπεις στο εξωτερικό».
Τέλος, αναφορικά με την προσπάθεια για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10%, ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος επισήμανε: «Προσωπικά είμαι υπέρ της καθολικής ασφάλισης, γιατί μόνο έτσι καλύπτονται όλες οι ζημιές, μεγαλώνει η δεξαμενή των ανθρώπων που ασφαλίζονται και πέφτει το ασφάλιστρο. Αυτό είναι το κλειδί. Περιμένω να δω πώς θα υλοποιηθεί», κατέληξε ο κ. Στέλιος Πέτσας.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας