Policy Briefs

Ευρωεκλογές 2024: Δοκιμάζεται η ενότητα του ακροδεξιού ID

Ευρωεκλογές 2024: Δοκιμάζεται η ενότητα του ακροδεξιού ID

Πηγή Φωτογραφίας: Lemonde.fr

Αναταράξεις στο ακροδεξιό ID καθώς διεκδικεί μια θέση στους ισχυρούς της Ευρώπης.

Η ακροδεξιά ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Identity & Democracy (ID), που μαστίζεται πρόσφατα από μεγάλες εσωτερικές διαμάχες, επιδιώκει να μαζέψει τα κομμάτια μεταξύ των μελών της ενόψει των ευρωεκλογών, οι οποίες πρέπει να επικυρώσουν μια δεξιά πτέρυγα του Στρασβούργου ημίκυκλο .

Μετά τις διαφωνίες  μεταξύ της Εθνικής Συσπείρωσης (RN) της Μαρίν Λεπέν και της Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD) στα τέλη Ιανουαρίου, τα δύο κόμματα πρόκειται να συναντηθούν την Τρίτη (6 Φεβρουαρίου) για να επιλύσουν τις διαφορές τους.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με τη συνεργασία εντός του κόμματος ID. Φυσικά υπάρχουν διαφορές απόψεων κατά καιρούς, αλλά αυτό είναι μέρος μιας δημοκρατίας », δήλωσε στο Euractiv ο επικεφαλής υποψήφιος του AfD Μαξιμιλιαν Κραχ πριν από τη συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του.

«Είμαστε βέβαιοι ότι μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία στο μέλλον », πρόσθεσε.

Η Μαρίν Λεπέν είχε απειλήσει ότι θα θέσει υπό αμφισβήτηση τη συνεργασία της με το AfD σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού το γερμανικό κόμμα είχε ζητήσει υπέρ της «επαναμετανάστευσης», δηλαδή της απέλασης ορισμένων πολιτών από τη μετανάστευση, ακόμη κι αν έχουν γερμανικό διαβατήριο.

Το AfD αργότερα τροποποίησε την πορεία του και ξεκαθάρισε τη θέση του, διευκρινίζοντας ότι αυτή η πολιτική «επαναμετανάστευσης» δεν θα ισχύει για άτομα που κατέχουν γερμανικά διαβατήρια.

Η ομάδα ID αναμένεται να γίνει η τρίτη μεγαλύτερη δύναμη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το RN να αναμένεται να κερδίσει άλλες οκτώ έδρες, φτάνοντας τις συνολικά στις 26 έδρες, ενώ ο αριθμός των εδρών του AfD αναμένεται να διπλασιαστεί, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις από την Europe Elects for Euractiv. 

Ωστόσο, αυτό το περιστατικό με το AfD δείχνει ότι η ομάδα μπορεί να δυσκολεύεται να καθορίσει κοινές θέσεις σε συγκεκριμένα ζητήματα πολιτικής, κάνοντας συνεργασία με άλλες ομάδες της πολιτικής δεξιάς — συγκεκριμένα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και τους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές (CRE) — πιο δύσκολο.

Μέχρι τώρα, η ID έχει χάσει πολλές ευκαιρίες να βρει και να διατυπώσει κοινές θέσεις με συνεκτικό τρόπο. Το κόμμα, για παράδειγμα, θα απέχει από την ανάπτυξη εκλογικού προγράμματος, το οποίο θα του επέτρεπε να υιοθετήσει κοινή θέση για τις επόμενες εκλογές.

«Δεν σχεδιάζεται κανένα πολιτικό πρόγραμμα, διότι αυτό έχει ήδη διαμορφωθεί κατά την ίδρυση της ομάδας το 2019 και στη Διακήρυξη της Αμβέρσας, από την οποία προκύπτει η απόρριψή μας για την ανεξέλεγκτη μετανάστευση και τις υπερβολικές περιβαλλοντικές πολιτικές », είπε. η Ομάδα ID, Γκούναρ Μπεκ, είπε στο Euractiv.

Ο Μάρκο Ζάνι, πρόεδρος της ομάδας ID, εξήγησε ότι οι αρχές του κόμματος «ήδη κατοχυρώνονται στις θέσεις μας» , που κυμαίνονται από «την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης έως τη μάχη ενάντια στον οικολογικό ιδεολογικό εξτρεμισμό της Επιτροπής, για την αντιμετώπιση της πρόκλησης της αυξανόμενης ανάπτυξης του Πεκίνου επιρροή.

Ο κ. Ζαννή ανέφερε επίσης ότι θα προσπαθήσει να ενισχύσει τη συνοχή της ομάδας με σκοπό τη στενότερη συνεργασία μετά τις ευρωεκλογές.

«Φυσικά, θα υπάρξουν κάποιες προσαρμογές στην εσωτερική οργάνωση, όπως συμβαίνει στο τέλος κάθε θητείας, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή λειτουργία της ομάδας », είπε ο κ. Ζαννή στο Euractiv.

Το RN φαίνεται επίσης πρόθυμο να αυξήσει τη συνεργασία, με έναν από τους κύριους ευρωβουλευτές του, τον Jean-Paul Garraud, να λέει ότι η ομάδα θα μπορούσε να διοργανώσει περισσότερες συναντήσεις για να διασφαλίσει τη συνοχή. «Η ομάδα ID θα μπορούσε να είναι πιο αποτελεσματική », είπε στο Euractiv France.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments