Πολιτική

Ευρωεκλογές: Τα πρόσωπα και οι άξονες της στρατηγικής της ΝΔ

Ευρωεκλογές: Τα πρόσωπα και οι άξονες της στρατηγικής της ΝΔ

Πηγή Φωτογραφίας: ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ Ν.Δ. ΜΑΡΙΑ ΣΠΥΡΑΚΗ (EUROKINISSI / Γιάννης Παναγόπουλος)

Υποψήφιοι και στρατηγικοί στόχοι της Πειραιώς για την ευρωκάλπη.

Μπορεί στον πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου να κυριαρχούν οι εξελίξεις και η διαχείριση των τριών μεγάλων θεμάτων της επικαιρότητας -αγροτικές κινητοποιήσεις, φοιτητικές καταλήψεις, νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών- ωστόσο για την κυβέρνηση και τη Νέα Δημοκρατία έχει «ανοίξει» ήδη και το κεφάλαιο της προεκλογικής προετοιμασίας για τις ευρωεκλογές.

Τα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου, η ευρωπαϊκή ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, το πολιτικό μήνυμα της κάλπης, είναι οι άξονες στη στρατηγική της κυβέρνησης, που παράλληλα με την προεκλογική της τακτική επιχειρεί να επαναφέρει την ατζέντα στο κυβερνητικό έργο.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «σήμα αρχής» της άτυπης για την ώρα προεκλογικής περιόδου, δημοσιοποιώντας συναντήσεις του και δίνοντας τυπικά ή ατύπως το χρίσμα σε υποψηφίους. Την προηγούμενη εβδομάδα στο Μέγαρο Μαξίμου είδε τον Βασίλη Κοντοζαμάνη και ανακοίνωσε ότι θα βρίσκεται στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, τη Δευτέρα μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του, Δημήτρη Τσιόδρα, στον οποίο μάλιστα ευχήθηκε επιτυχία στους επόμενους στόχους του, που όλες οι πληροφορίες θέλουν να το ευρωκοινοβούλιο, ενώ την Παρασκευή θα δώσει το παρών σε εκδήλωση του Ευρωπαϊκό Λαϊκού Κόμματος στην Αθήνα, με κεντρικό πρόσωπο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του.

Οι διεργασίες για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου εντείνονται και μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί. Στόχος για την κυβέρνηση είναι αφενός να δοθεί το στίγμα της συνέχειας, με τους νυν ευρωβουλευτές Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Στέλιο Κιμπουρόπουλο και ενδεχομένως Ελίζα Βόζενμπεργκ, να παραμένουν στο ευρωψηφοδέλτιο, αφετέρου να δοθεί το μήνυμα της διεύρυνσης, με τα ονόματα του Πύρρου Δήμα, ο οποίος έχει διατελέσει βουλευτής ΠΑΣΟΚ, του Σωτήρη Σέρμπου, ο οποίος ήταν διπλωματικός σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη και της Εύης Χριστοφιλοπούλου, πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ, η οποία εντάχθηκε πριν από λίγες ημέρες στη ΝΔ, να εμφανίζονται ως εξαιρετικά πιθανές υποψηφιότητες. Στα ονόματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, περιλαμβάνονται ακόμα οι Ναπολέων Μαραβέγιας, Κωνσταντίνος Φλώρος, Αλκιβιάδης Στεφανής, Βούλα Πατουλίδου, Νόνη Δούνια και Γιώργος Αυτιάς.

Τα πρόσωπα επιλέγονται με γνώμονα και την ενίσχυση της ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιδιώκει να διακριθεί από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ως η κατεξοχήν «ευρωπαϊκή δύναμη» της χώρας.

Προς αυτή την κατεύθυνση, στο κυβερνητικό επιτελείο δεν επικαλούνται μόνο το παρελθόν, αλλά και όσα η χώρα έχει επιτύχει, όπως λένε, στο ευρωπαϊκό σκηνικό τα τελευταία πέντε χρόνια, φέρνοντας ως παράδειγμα τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, που εξασφάλισε ή τις αγροτικές επιδοτήσεις, που για τους Έλληνες αγρότες έμειναν στα ίδια ποσά και με τη νέα ΚΑΠ, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες. Στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι η Ελλάδα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε καθοριστικές στιγμές της ΕΕ, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της πανδημίας, χάρη στην πολιτική της Νέας Δημοκρατίας από το 2019.

Στις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση θα έχει συμπληρώσει πέντε χρόνια στην εξουσία, χωρίς έως σήμερα να έχει καταγράψει αξιοσημείωτη φθορά, ούτε καν σε επίπεδο δημοσκοπήσεων. Την ώρα, που εξελίσσονται πολιτικές και παρεμβάσεις, που πυροδοτούν αντιδράσεις και με δεδομένη τη χαλαρότητα της ψήφου στην ευρωκάλπη, στο κυβερνητικό επιτελείο έχει σημάνει  συναγερμός για το ενδεχόμενο να μετεξελιχθεί τελικά η εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου ευκαιρία για να εκφράσουν οι πολίτες τη δυσαρέσκεια τους ή να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση.

Για το λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει όλο και πιο συχνά ότι η επικείμενη κάλπη δεν είναι για να καταμετρηθεί η κομματική δύναμη, ούτε για να σταλούν ανέξοδα μηνύματα, αλλά είναι για την Ευρώπη. Πλησιάζοντας στην εκλογική αναμέτρηση, η κυβέρνηση θα επαναφέρει στο προσκήνιο το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας, καλώντας τους πολίτες να επιβεβαιώσουν τη στήριξή τους για το υπόλοιπο της θητείας της.

Η κυβέρνηση έχει μπροστά της περίπου δύο μήνες έως την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, επιδιώκοντας στο διάστημα αυτό να επαναφέρει την ατζέντα στα θέματα του κυβερνητικού έργου και να κλείσει τα «ανοιχτά» θέματα, που σήμερα κυριαρχούν στην επικαιρότητα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments