ΝΔ: Οι υποψήφιοι και η στρατηγική για τις ευρωεκλογές
Πηγή Φωτογραφίας: [366932] ΩΡΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)
Τα πρόσωπα του ευρωψηφοδελτίου, η ευρωπαϊκή ταυτότητα της Νέας Δημοκρατίας, το πολιτικό μήνυμα της κάλπης, είναι οι άξονες στη στρατηγική της κυβέρνησης, που παράλληλα με την προεκλογική της τακτική επιχειρεί να επαναφέρει την ατζέντα στο κυβερνητικό έργο.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε επίσημες ή ανεπίσημες υποψηφιότητες σε υποψηφίους, σηματοδοτώντας την έναρξη της ανεπίσημης προεκλογικής περιόδου. Την περασμένη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη στο Μαξίμου, όπου ανακοίνωσε το όνομά του στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, τη Δευτέρα μίλησε στην παρουσίαση του βιβλίου του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του, Δημήτρη Τσιόδρα, ενώ την Παρασκευή θα παραστεί σε εκδήλωση στην Αθήνα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ο οποίος διεκδικεί την επανεκλογή τους.
Οι διεργασίες για την κατάρτιση του ευρωψηφοδελτίου εντείνονται και μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί. Στόχος για την κυβέρνηση είναι αφενός να δοθεί το στίγμα της συνέχειας, με τους νυν ευρωβουλευτές Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, Στέλιο Κιμπουρόπουλο και ενδεχομένως Ελίζα Βόζενμπεργκ, να παραμένουν στο ευρωψηφοδέλτιο, αφετέρου να δοθεί το μήνυμα της διεύρυνσης, με τα ονόματα του Πύρρου Δήμα, ο οποίος έχει διατελέσει βουλευτής ΠΑΣΟΚ, του Σωτήρη Σέρμπου, ο οποίος ήταν διπλωματικός σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη και της Εύης Χριστοφιλοπούλου, πρώην βουλευτή ΠΑΣΟΚ, η οποία εντάχθηκε πριν από λίγες ημέρες στη ΝΔ, να εμφανίζονται ως εξαιρετικά πιθανές υποψηφιότητες. Στα ονόματα που βρίσκονται στο επίκεντρο των συζητήσεων, περιλαμβάνονται ακόμα οι Ναπολέων Μαραβέγιας, Κωνσταντίνος Φλώρος, Αλκιβιάδης Στεφανής, Βούλα Πατουλίδου, Νόνη Δούνια και Γιώργος Αυτιάς.
Η επιλογή υποψηφίων γίνεται με στόχο την ενίσχυση της ταυτότητας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διαφοροποιεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις και προβάλλεται ως η κύρια “ευρωπαϊκή δύναμη” στη χώρα.
Για το σκοπό αυτό, το κυβερνητικό επιτελείο αναφέρεται συχνά στα όσα έχει πετύχει η Ελλάδα στην ευρωπαϊκή σκηνή όχι μόνο στο παρελθόν αλλά και την τελευταία πενταετία. Ως παραδείγματα αναφέρουν τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανασυγκρότησης που εξασφάλισε η Ελλάδα και τις αγροτικές επιδοτήσεις που, σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες, διατηρήθηκαν στο ίδιο ύψος στη νέα ΚΑΠ για τους Έλληνες αγρότες.
Η κυβέρνηση επισημαίνει ότι χάρη στις πολιτικές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας από το 2019 και μετά, η Ελλάδα έχει διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο σε σημαντικές φάσεις και περιόδους της ΕΕ, όπως κατά τη διάρκεια της πανδημίας.
Με τις ευρωεκλογές, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ολοκληρώνει την πενταετή θητεία της στην εξουσία, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει σημειωθεί αισθητή πτώση, ούτε σε επίπεδο δημοσκοπήσεων. Με τις πολιτικές και τις παρεμβάσεις να εξελίσσονται και να προκαλούν αντιδράσεις, και με την προσέλευση στις ευρωεκλογές να παραμένει στάσιμη, το κυβερνητικό επιτελείο κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο οι εκλογές της 9ης Ιουνίου να μετατραπούν τελικά σε μια ευκαιρία για τους πολίτες να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους και να στείλουν ένα μήνυμα στην κυβέρνηση.
Για το λόγο αυτό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναλαμβάνει όλο και πιο συχνά ότι η επικείμενη κάλπη δεν είναι για να καταμετρηθεί η κομματική δύναμη, ούτε για να σταλούν ανέξοδα μηνύματα, αλλά είναι για την Ευρώπη. Πλησιάζοντας στην εκλογική αναμέτρηση, η κυβέρνηση θα επαναφέρει στο προσκήνιο το διακύβευμα της πολιτικής σταθερότητας, καλώντας τους πολίτες να επιβεβαιώσουν τη στήριξή τους για το υπόλοιπο της θητείας της.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας