Πολιτική

Πολιτικό πόκερ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Πολιτικό πόκερ για τα ιδιωτικά ΑΕΙ

Πηγή Φωτογραφίας: ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΑΣΟΕΕ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΥΤΑΝΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Στον δεύτερο μήνα εισήλθαν οι φοιτητικές κινητοποιήσεις.

Με φόντο το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά και μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, το οποίο παρουσίασε σήμερα ο κ. Κυριάκος Πιερρακάκη,  ο χώρος της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης φαίνεται να μοιάζει με ένα “καζάνι που βράζει”. Καθημερινά, πολλές αντιπαραθέσεις λαμβάνουν χώρα σε πολιτικό επίπεδο. Καταλήψεις από ομάδες φοιτητών, το ζήτημα σχετικά με τη νομιμότητά τους, η κατάσταση μέσα στα ιδρύματα που παραμένουν κλειστά, η παρουσία της αστυνομίας, η στάση των πρυτάνεων και φυσικά η εξεταστική περίοδος. Οι φοιτητές κοντεύουν να συμπληρώσουν πέντε εβδομάδες κινητοποιήσεων, αλλά η κατάσταση μοιάζει να οδηγείται σε αδιέξοδο.

Από τη Νέα Δημοκρατία θεώρησαν πως η κοινωνία είναι πια ώριμη για να δεχτεί αλλαγές στην υπάρχουσα κατάσταση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και να προετοιμάσει το έδαφος για την αναθεώρηση του άρθρου 16. Η κριτική που ασκείται για τη διαχείριση που έχει γίνει είναι πως αυτή την περίοδο το Μαξίμου έχει ανοίξει τρία μέτωπα ταυτόχρονα. Το ομόφυλα ζευγάρια, το αγροτικό και τα πανεπιστήμια. Θα ήταν σαφώς πιο εύκολα τα πράγματα αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε «καθαρίσει» το πεδίο σε σχέση με τα ανώτατα ιδρύματα πιο νωρίς. Όχι πως θα απέφευγε τις κινητοποιήσεις. Η λειτουργία μη δημόσιων πανεπιστημίων στην Ελλάδα είναι ένα ταυτοτικό ζήτημα και η αριστερά είναι σίγουρο πως θα αντιδρούσε. Απλώς η εξεταστική πιέζει αρκετά πιο πολύ τα πράγματα, καθώς ήδη αρκετές συνελεύσεις έχουν αποφασίσει – παρά τις αποφάσεις των διοικήσεων – να μην πραγματοποιηθούν μέσω τηλεδιοίκησης. Σε κάθε περίπτωση υπάρχουν και πολλά λεπτά συνταγματικά συνταγματικά θέματα, τα οποία απαιτούν ενδελεχή έρευνα και μελέτη μέχρι η νέα ρύθμιση να  καταλήξει στην τελική της μορφή. Αυτό δικαιολογεί την όποια καθυστέρηση. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η μεγάλη πλειοψηφία των άρθρων του νομοσχεδίου θα αφορά τη λειτουργία των δημόσιων πανεπιστημίων.

Ωστόσο, η εν λόγω πρωτοβουλία αναμένεται να βοηθήσει στη συσπείρωση της Νέας Δημοκρατίας: στις 15 Φεβρουαρίου θα γίνει ψηφοφορία για το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά είναι πιθανό να έχει πλειοψηφία με 30-40 “όχι”, μαζί με “αποχές”. Σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, το Μαξίμου στοχεύει στο απόλυτο “158”, το οποίο θα είναι μια απάντηση σε όσους υποστηρίζουν ότι υπάρχει “ρωγμή” στην πλειοψηφία. Το νομοσχέδιο θα μπορούσε να κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Η μάχη μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης θα έχει ενδιαφέρον, αλλά τα φώτα της δημοσιότητας θα είναι στραμμένα και στον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Παρά τις κάποιες “ασύνδετες” δηλώσεις στην Κουμουνδούρου, φαίνεται πως υπάρχουν δεύτερες σκέψεις για την καταψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Πρίζα Ελευθερίας και το ΜέΡΑ25 θα ασκήσουν ακραίες πιέσεις στην ευρύτερη αντιπολίτευση.

Από την πλευρά της, η Χαριλάου Τρικούπη θέτει μια σειρά από προϋποθέσεις για μια θετική ψήφο. Ο Νίκος Ανδρουλάκης λέει πως, αν ιδρυθούν μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια κατά το πρότυπο των ευρωπαϊκών και αμερικανικών πανεπιστημίων, με πανεπιστημιουπόλεις και έρευνα, δεν θα σταθούμε εμπόδιο γιατί θέλουμε να είμαστε μια σύγχρονη χώρα. Προτεραιότητα όμως για εμάς πρέπει να είναι η ενίσχυση των δημοσίων πανεπιστημίων, τα οποία απασχολούν εκατομμύρια Έλληνες, και όχι λίγους. Αν τώρα η Νέα Δημοκρατία αποδυναμώσει τα δημόσια και φέρει κάτι που επιτρέπει την αγοραπωλησία πτυχίων μέσα από μια ιδιωτική και κερδοσκοπική αγορά χωρίς προδιαγραφές, θα έχουμε αρνητική στάση.

Αυτό που εκτιμάται είναι ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται πολλή σκέψη για να αγκαλιάσει ένα τέτοιο εγχείρημα, αφήνοντας αρκετά περιθώρια στον ΣΥΡΙΖΑ να κινηθεί ελεύθερα μέσα στο ευρύτερο αριστερό τόξο. Τα δύο κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. που διεκδικούν τη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές παίζουν πλέον “σκληρό πόκερ” με στόχο όλο την ευρύτερη προοδευτική παράταξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments