Πολιτική

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να μην υπάρξουν κλειστοί δρόμοι

Το σχέδιο της κυβέρνησης για να μην υπάρξουν κλειστοί δρόμοι

Πηγή Φωτογραφίας: [365904] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΟΥ Ν/Σ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ "ΚΥΡΩΣΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2024" / 5η ΗΜΕΡΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Να κρατήσει ανοικτό τον διάλογο με τους αγρότες επιδιώκει το Μέγαρο Μαξίμου.

Με τους αγρότες να αποφασίζουν την κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους, με το κλείσιμο των Εθνικών οδών σε πολλά σημεία και να προαναγγέλλουν συλλαλητήριο με τα τρακτέρ τους στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα, στο Μέγαρο Μαξίμου εξετάζουν τα επόμενα βήματά τους, επιχειρώντας για ακόμα μία φορά να ρίξουν γέφυρες συνεννόησης.

«Η κυβέρνηση είναι πάντα στη διάθεση κάθε επαγγελματικής ομάδας, όπως και των αγροτών και αντιμετωπίζει με σεβασμό τις αγωνίες τους για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικές πηγές απαντώντας στα αιτήματα των αγροτών.

Λίγες ώρες πριν από το εθνικό συλλαλητήριο στη Νίκαια της Λάρισας και πριν αποφασίσουν να συνεχίσουν τον αγώνα τους με μια σειρά από νέα αιτήματα, ο πρωθυπουργός άφησε αρχικά ανοιχτό το ενδεχόμενο συνάντησης μαζί τους.

Σε αλλεπάλληλες συναντήσεις στο γραφείο του πρωθυπουργού τέθηκαν στο τραπέζι μια σειρά από προτάσεις. Μεταξύ αυτών ήταν και μια νέα παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο μπλόκο των αγροτών, όπως είχε κάνει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στη Βόνιτσα.

Προς το παρόν, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά, αλλά πολλά στελέχη σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι τα χρηματοδοτικά περιθώρια είναι συγκεκριμένα και δεν εξετάζεται αυτή τη στιγμή καμία πρόσθετη παρέμβαση με νέα μέτρα για την οικονομική υποστήριξη του αγροτικού κόσμου.

Άλλες πληροφορίες ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποφασιστεί και να δοθεί νωρίτερα και προκαταβολικά ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει συνήθως με την επιστροφή του ποσού στο τέλος του χρόνου.

Ωστόσο, πέρα από τα οικονομικού ενδιαφέροντος αιτήματα εκπροσώπων των αγροτών, η κυβέρνηση προβληματίζεται από την απόφαση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, με το κλείσιμο την ίδια ώρα σε όλα τα σημεία της Εθνικής Οδού και των τελωνείων με τα τρακτέρ και τις παράλληλες δράσεις μέσα στις πόλεις, με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν ότι οι αποκλεισμοί των εθνικών οδών δεν θα βοηθήσουν στον διάλογο, ούτε θα λύσουν τα όποια προβλήματα.

Εάν η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι να ρίξει λάδι στη φωτιά, παραμένει το ερώτημα εάν θα επιτραπεί το κλείσιμο κεντρικών οδικών αρτηριών και ποιες εντολές θα δοθούν στις τοπικές αστυνομικές αρχές. Στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ανέφερε πως “δεν θέλουμε σύγκρουση, θέλουμε αποκλιμάκωση, αλλά δεν θα επιτρέψουμε χάος”, στέλνοντας το μήνυμα ότι ο πρωθυπουργός είναι υπέρ του διαλόγου αλλά όχι του αποκλεισμού δρόμων.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών αναγνώρισε πως ο αγροτικός τομέας βρίσκεται εδώ και πολλά χρόνια σε διαρθρωτικές δυσκολίες και ότι υπάρχουν προβλήματα για τους αγρότες, αλλά έκλεισε τη συζήτηση για περαιτέρω μέτρα που θα επηρεάσουν την οικονομία και τις δημοσιονομικές δυνατότητες. “Δεν πρέπει να υποτιμήσουμε αυτά που δόθηκαν”, είπε με νόημα, προσθέτοντας πως προϋπόθεση παραμένει να κρατήσουμε ένα σταθερό τιμόνι.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments